Linke tıklamakla telefon izlenebilir mi?

KendiHalinde

Hectopat
Yazılımcı bir arkadaşım bana bir şeyden bahsetti çok kafamı kurcaladı bir de buraya sormak istedim.
Birine bir link gönderip o kişi o linke tıkladığında telefonuna erişebiliyormuş; kamerasına, telefonda ki uygulamalara, ne yaptığına kadar her şeyi görebiliyormuş. Ve o link asla anlaşılmıyor normal bir YouTube üzerinden bir şarkı linki gibi gönderiyormuş linke tıklayınca da şarkı açılıyormuş. Asla anlaşılmıyormuş.

Bunu anlamanın bir yolu var mı?
Ben virustotal.com sayfasında linki sorguladım ama bir şey çıkmadı.

Yazılımcı bir arkadaşım bana bir şeyden bahsetti çok kafamı kurcaladı bir de buraya sormak istedim.
Birine bir link gönderip o kişi o linke tıkladığında telefonuna erişebiliyormuş; kamerasına, telefonda ki uygulamalara, ne yaptığına kadar her şeyi görebiliyormuş. Ve o link asla anlaşılmıyor normal bir YouTube üzerinden bir şarkı linki gibi gönderiyormuş linke tıklayınca da şarkı açılıyormuş. Asla anlaşılmıyormuş.

Bunu anlamanın bir yolu var mı?
Ben virustotal.com sayfasında linki sorguladım ama bir şey çıkmadı.
Linkle tıklamakla o kadar fazla şeye erişilemez, maksimum telefona bir şey indirirsen.

Öncelikle tarayıcada kamera ve mikrofon gibi izinler vermediyseniz kimse erişemez(web tarayıcı üzerinde ki zerodayler hariç). Ek olarak tek bir link ile anlık görüntü almak mümkündür ve kendime test amaçlı yapmışlığım da vardır, tabii ki önceden dediğim gibi tarayıcıya gerekli erişimleri verirseniz mümkün.

Evet söylediğiniz şeyler mümkün ama bunu yapabilmek için elinizde 0-day exploit dediğimiz, daha önce keşfedilmemiş ve telefonunuza sızabilecek güvenlik açıklarının bulunmuş olması gerekiyor. Bunları da daha çok devletler ve istihbarat kurumları satın alıp kullanıyorlar.

Teknik olarak mümkün olsa da endişeleneceğiniz bir şey yok eğer aranan bir gazeteci veya kişi değilseniz. Genellikle bu tarz kişilerin telefonlarına sızmak için böyle yöntemler kullanılmakta. Hatta linke tıklamasına gerek kalmadan, sadece 1 mesaj göndererek telefonlara sızılması olası. Yalnız bu tarz açıklar milyon dolarlar seviyesinde satılıyor ve kullanılıyor.

Telefonunuzu her daim güncel tutup güvenlik güncellemelerini yaptığınızda etrafta bulunmuş ve daha önce kapanmış açıklardan korunmuş olursunuz. Aynı zamanda bilmediğiniz linklere tıklamamak da sizleri bu tarz ataklardan koruyacaktır.

Özetle teorik ve pratik olarak mümkün olsa da biz normal kullanıcılar için bu tarz milyon dolarlık açıklar kullanılmıyor. Telefonunuzu güncel tuttuğunuz vakitte güvenle kullanabilirsiniz.​

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı