Linux 6.10 kerneli ve NVIDIA sürücü sorunları

Bayram Tempest

Moderasyon Ekibi Sorumlusu
Süpervizör
Makaleler
38
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 R7-7840HS RTX 3050 6 GB VRAM 16 GB DDR5 RAM
NVIDIA sürücü güncellemesi sonrasında yaşadığım bir hatadan dolayı bu konuyu açmak ve NVIDIA kullanıcılarını bilgilendirmek istedim.

Güncel 6.10 kerneli ve güncel NVIDIA 560 sürücüsü bir arada kullanıldığında oyunlarda yaklaşık yarım saatlik bir süre ardından GPU'ya fazla yük biniyor ve oyunu kapatmadan bu yük binmesi durdurulamıyor.

Ne yazık bu sorun hem kapalı kaynaklı hem de açık kaynaklı NVIDIA sürücülerinde yaşanıyor. Sorunu çözmek için eski NVIDIA sürücüsüne dönebilir yine olmazsa da eski bir Linux kerneline dönebilirsiniz. En azından sürücü sorunları çözülene kadar.

Gaming on Linux adlı sitenin sorunlarla ilgili paylaştığı yazı şu şekilde:

Screenshot_20240825_084946_Chrome.jpg

Hocam Manjaro'da da bu sorun olmayabilir. Mesela yeni kernel yüklediğiniz zaman NVIDIA için de bağımlılıkları indiriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam Manjaro'da da bu sorun olmayabilir. Mesela yeni kernel yüklediğiniz zaman NVIDIA için de bağımlılıkları indiriyor.

Sorun bağımlılıklarla ilgili değil. Linux 6.10 kernelindeki güncellemeler ve NVIDIA 560 sürücüsüyle ilgili. Sorunu 6.10 kernelinde olup 555, 550 gibi eski sürücülerde de yaşayabilirsiniz. Sürücünün yeni kernele uyacak şekilde hazırlanması gerekiyor. NVIDIA çalışmalara başladığını bildirdi ancak daha sorunun sebebini bulamamışlar, neyi değiştirmeleri gerektiğini bilmiyorlar.

Son düzenleme:
Bu tarz olaylardan insan Linux gecmeye korkuyor 😁
Sorun NVIDIA'da. 14 yıllık AMD sistemim daha stabil çünkü sürücüler mükemmel şekilde çalışıyor.

Windows'ta geçmiş yıllarda insanlar nasıl AMD için eleştirilerde bulunduysa GNU/Linux tarafında da bu sürücü sorunları meselesi NVIDIA için geçerli.

Linux'un üreticisi ve ana geliştiricisi olan Linus Torvalds'ın NVIDIA için söylediği çok güzel bir söz var.:D

Son düzenleme:
Sorun NVIDIA'da. 14 yıllık AMD sistemim daha stabil çünkü sürücüler mükemmel şekilde çalışıyor.

Windows'ta geçmiş yıllarda insanlar nasıl AMD için eleştirilerde bulunduysa GNU/Linux tarafında da bu sürücü sorunları meselesi NVIDIA için geçerli.

Linux'un üreticisi ve ana geliştiricisi olan Linus Torvalds'ın NVIDIA için söylediği çok güzel bir söz var. :D

Evet çünkü karttan görüntü almak için tersine mühendislik yapmışlar. NVIDIA hiç yardım etmemiş.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet çünkü karttan görüntü almak için tersine mühendislik yapmışlar. NVIDIA hiç yardım etmemiş.
Canonical bir işe yarasa da NVIDIA'nın Linux'a değer vermesini sağlasa keşke.

Az önce @GFYT 'den öğrendim. NVIDIA 560 sürücüsü Windows'ta da mavi ekran hatasına ve çökmeye sebep oluyormuş. NVIDIA 560 sürücüsünün genel anlamda sorunları var.

Son düzenleme:
Canonical bir işe yarasa da NVIDIA'nın Linux'a değer vermesini sağlasa keşke.

Az önce @GFYT 'den öğrendim. NVIDIA 560 sürücüsü Windows'ta da mavi ekran hatasına ve çökmeye sebep oluyormuş. NVIDIA 560 sürücüsünün genel anlamda sorunları var.
Aynen öyle. Sonuçta aynı build aslında. Sadece platform olarak farklı.

NVIDIA sürücü güncellemesi sonrasında yaşadığım bir hatadan dolayı bu konuyu açmak ve NVIDIA kullanıcılarını bilgilendirmek istedim.

Güncel 6.10 kerneli ve güncel NVIDIA 560 sürücüsü bir arada kullanıldığında oyunlarda yaklaşık yarım saatlik bir süre ardından GPU'ya fazla yük biniyor ve oyunu kapatmadan bu yük binmesi durdurulamıyor.

Ne yazık bu sorun hem kapalı kaynaklı hem de açık kaynaklı NVIDIA sürücülerinde yaşanıyor. Sorunu çözmek için eski NVIDIA sürücüsüne dönebilir yine olmazsa da eski bir Linux kerneline dönebilirsiniz. En azından sürücü sorunları çözülene kadar.

Gaming on Linux adlı sitenin sorunlarla ilgili paylaştığı yazı şu şekilde:

Eki Görüntüle 2293562

Eline sağlık. NVIDIA bozdu bu ara driverları.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı