Chip online güzel bir yazi .
www.chip.com.tr: Unutulan işletim sistemleri - Galeri - CHIP Online
Bu biraz da Linux sistemlerine verilen destekle alakalı diye düşünüyorum. Ülkemizde sırf internet ve film izlemek için bilgisayar alan insanlar var. Oyun oynamıyorlar, oynasalar da tarayıcı üzerinden oynuyorlar. Bu insanlar bir teknoloji mağazasına gittiklerinde Windows'a da para veriyorlar. Günlük kullanım için tasarlanmış düşük donanımlı sistemlere Linux kurulsa; lakin bu kurulumlar tüm donanımı tam çalıştıracak bir şekilde kurulmuş olsa ben eminim ki sıkıntısız kullanılacak bir sistem olacaktır o kişiler için ve bilgisayarların fiyatı da düşecektir. Ama insanlar Windows'a nasıl olsa para veriyor ve bunu sorgulamıyorlar bu yüzden kimse bu duruma bir şey demiyor.
Linux vakit kaybıdır, değildir demek için bir sürü durum var. Linux üzerinde işi olan, bir amacı olan insan için vakit kaybıdır demek o insanın işine saygısızlık, emeğine saygısızlık olacaktır. Öte yandan, bilgisayarı film+internet gibi şeyler için kullanacak olan birine göre ise evet Linux vakit kaybıdır.
Ben Linux kullanıcı dostu değil ya da oyun oynanmaz dememişim kardeş ? Yıllarca ben de kullandım, Euro Truck Simulator 2'yi Ubuntu sistemimde Windows'a göre daha yüksek grafik ayarlarıyla oynadım. Steam'i günlük takip ederim, SteamOs'u da ayrıca takip ederim evet.
Ben diyorum ki sırf internet için bilgisayar alan kullanıcılar, tamamıyla kurulumu yapılmış Linux sistemli bilgisayar alsa paraları çöp olmaz. Sırf internet için Windows'a para vermek saçma geliyor. Kullandıkça hantallaşan bir sistem Windows. Ubuntu'da ben böyle sıkıntı yaşamadım. Bu da Linux'un kullanıcı dostu olduğunun bir göstergesi. Mesajımda nereye takıldığını anlayamadım ben ?
Linux üzerinde işi olan, bir amacı olan insan için vakit kaybıdır demek o insanın işine saygısızlık, emeğine saygısızlık olacaktır. Öte yandan, bilgisayarı film+internet gibi şeyler için kullanacak olan birine göre ise evet Linux vakit kaybıdır.
Evet öyledir. Sırf internet için sistem bilgisi olmayan ve bu konulara ilgi duymayan birisinin oturup da Linux kodlarıyla uğraşacağını pek sanmıyorum. Uğraştıklarında da zaten buna vakit kaybı dediklerine çok kez şahit oldum. Ben diyorum ki tüm detaylarıyla kurulmuş hazır hale getirilmiş şekilde bilgisayarlara kurulu gelirse Linux, işte o zaman internet için kullananlar açısından faydalı olacaktır. Kurulumu o kullanıcı kalınca, o kullanıcılar buna vakit kaybı gözüyle bakabilir.Sanırım biraz karışık yazdığın için tersini anladımBen internet için linux kullanılmaz, gitsin versin parasını windows kullansın, eğer linux'a özel bir işi varsa da linux kullanmasında sakınca yok anlamıştım. Sanırım biraz yanlış bir üslupla yazdın yada diğer deyişle türkçeyi katlettin
Bu satırda gerçekten linux ile işi olana vakit kaybı demek ona saygısızlıktır, ama sadece film ve internet için kullanacak insanlar için ise vakit kaybıdır yazmışsın
Bu söylediklerin zaten normal günlük işlemler denebilir. Bunları kastetmiyorum ki mesela optimus sistemlerde ekran kartı kurulumu yapmak, optimusu çalıştırmak çok büyük bir çiledir. Bunun da yanında nvidia-intel arası geçiş yapabilmek de son kullanıcı problem olacaktır. Bunlar kurulu hazır bir şekilde gelebilir diyorum. Linux zaten kurulu
Ben de yeni bir linuxcu sayılırımLinuxu kesinlikle zaman kaybı olarak görmüyorum. Son zamanlarda baktım ki,
bilgisayarımı windowsu açmadan direkt linuxla başlatıyorum. Ubuntu, linux mint, elementary os hepsini kurup kurup kaldırdım denedim; şu an laptopta linux mint (windowsla beraber) pc'de de elementary os kurulu, fazlasıyla yetiyor ve kullanması çok keyfliİstediğiniz her şeye müdahale ediyorsunuz - ek programa ihtiyaç duymadan- bir çok şey hazır geliyor. Bir sorun olduğunda da internette yığınla kaynak var. Yardım eden insanlar var. Program kurmak falan da öyle zor değil, bir-iki komutu copy-paste yapmak neden zor olsun ki? Uzun vadede linuxu windowstan daha çok kullanacağım gibi geliyor, farkettim ki windows'tan da çok sıkılmışım.