"Linux, ancak zamanınızın bir değeri yoksa bedavadır." - Jamie Zawinski

GNU linux ile ayrı bir işletim sistemi gibi gösteriliyor ama biri yoksa diğeri de var olamaz. GNU, Free Software Foundation'ın başlattığı bir proje ve adında da telif hakkı ile ilgili bir bilgi var.

GnuisNotUnix
(G N U)

GNU bir işletim sistemi ile ilgili bütün programları zatren yazmıştı ama programlar arasındaki iletişimi sağlayacak, bir anlamda köprü görevi görecek bir taban lazımdı. Şansa bakın ki Linus Torvalds şans eseri yıllardır yazdığı programın tam bu adamların aradığı program olduğunu farkediyor. İki proje birleşince işletim sistemine onun ismini veriyorlar. Linux ismi Linus Torvalds'dan gelir aslında. Kısaca GNU projesi Linus Torvalds'ı açıkça reddediyor ama bunu yaparken de onun hazırladığı kerneli kullanıyor.

Kısaca bu metinde GNU isminin kullanılması hoşuma gitmedi açıkçası. Doğrusu GNU/Linux olacak.

Katılmıyorum, Linux Mint'ten örnek vereyim. Son derece kullanıcı dostudur. Ona bakarsan windows'ta terminal kullananlar da var. Ayrıca oyun konusunda ise, Steam'e hiç baktın mı Linux oyunları bölümüne ? Counter Strike Global Offensiveden tut, dont starve, half life gibi pek çok popüler oyun linux versiyonu var. Ayrıca windows oyunlarının çoğunluğunu (Hack Shield yada Game Guard kullanan oyunlar hariç) wine yada play on linux üzerinden oynayabilirsin. Linuxtaki favori 5 oyunum League of Legends, Dota 2, Half Life, Don't Starve, World of Tanks.

Ben Linux kullanıcı dostu değil ya da oyun oynanmaz dememişim kardeş ? Yıllarca ben de kullandım, Euro Truck Simulator 2'yi Ubuntu sistemimde Windows'a göre daha yüksek grafik ayarlarıyla oynadım. Steam'i günlük takip ederim, SteamOs'u da ayrıca takip ederim evet.
Ben diyorum ki sırf internet için bilgisayar alan kullanıcılar, tamamıyla kurulumu yapılmış Linux sistemli bilgisayar alsa paraları çöp olmaz. Sırf internet için Windows'a para vermek saçma geliyor. Kullandıkça hantallaşan bir sistem Windows. Ubuntu'da ben böyle sıkıntı yaşamadım. Bu da Linux'un kullanıcı dostu olduğunun bir göstergesi. Mesajımda nereye takıldığını anlayamadım ben ?

Sanırım biraz karışık yazdığın için tersini anladım Ben internet için linux kullanılmaz, gitsin versin parasını windows kullansın, eğer linux'a özel bir işi varsa da linux kullanmasında sakınca yok anlamıştım. Sanırım biraz yanlış bir üslupla yazdın yada diğer deyişle türkçeyi katlettin

Bu satırda gerçekten linux ile işi olana vakit kaybı demek ona saygısızlıktır, ama sadece film ve internet için kullanacak insanlar için ise vakit kaybıdır yazmışsın

Evet öyledir. Sırf internet için sistem bilgisi olmayan ve bu konulara ilgi duymayan birisinin oturup da Linux kodlarıyla uğraşacağını pek sanmıyorum. Uğraştıklarında da zaten buna vakit kaybı dediklerine çok kez şahit oldum. Ben diyorum ki tüm detaylarıyla kurulmuş hazır hale getirilmiş şekilde bilgisayarlara kurulu gelirse Linux, işte o zaman internet için kullananlar açısından faydalı olacaktır. Kurulumu o kullanıcı kalınca, o kullanıcılar buna vakit kaybı gözüyle bakabilir.

Senin gibi düşünenler yan sokaklardaki bilgisayarcıları zengin ediyor aslında Bilgisayar zaten linux'u destekliyorsa hiçbir ayar yapmana gerek yok. Oyun kopyalamayı herkes bilir. İnteretten indirdiği herhangi bir iso'yu oyun cd'si yazdırır gibi cd'ye yazdırır, sonrası zaten sırf next, next diye devam ediyor. Ayrıca bu sayede her bilgisayarı çöktüğünde yada sorun yaşadığında birini çağırması yada işinin aksaması gerekmez.

Belki de sen haklısındır bilmiyorum. Sadece bunları bilmenin kişiye sağlayacağı yararlardan bahsediyorum. Vakit kaybı diyorsan biz şu an bunu tartışarak bile vakit kaybediyoruz misal Bu sırada bir linux'u kurabilirdik

Bu söylediklerin zaten normal günlük işlemler denebilir. Bunları kastetmiyorum ki mesela optimus sistemlerde ekran kartı kurulumu yapmak, optimusu çalıştırmak çok büyük bir çiledir. Bunun da yanında nvidia-intel arası geçiş yapabilmek de son kullanıcı problem olacaktır. Bunlar kurulu hazır bir şekilde gelebilir diyorum. Linux zaten kurulu

Eski bir bilgisayar kullanıyorum, ekran kartımı sistem kurulumda tanıyor. Kafam rahat yani, kasmıyom

Ben de yeni bir linuxcu sayılırım Linuxu kesinlikle zaman kaybı olarak görmüyorum. Son zamanlarda baktım ki,
bilgisayarımı windowsu açmadan direkt linuxla başlatıyorum. Ubuntu, linux mint, elementary os hepsini kurup kurup kaldırdım denedim; şu an laptopta linux mint (windowsla beraber) pc'de de elementary os kurulu, fazlasıyla yetiyor ve kullanması çok keyfli İstediğiniz her şeye müdahale ediyorsunuz - ek programa ihtiyaç duymadan- bir çok şey hazır geliyor. Bir sorun olduğunda da internette yığınla kaynak var. Yardım eden insanlar var. Program kurmak falan da öyle zor değil, bir-iki komutu copy-paste yapmak neden zor olsun ki? Uzun vadede linuxu windowstan daha çok kullanacağım gibi geliyor, farkettim ki windows'tan da çok sıkılmışım.

Aslına o copy paste'leri yapıştırdıktan sonra insanlara ne yapıştırdığını sorarsan o komutların anlamını da şak diye öğrenirsin. Ama dediğin gibi. Copy - paste ile de işi götürebilirsin. Ama ne yazdığını bilirsen araştırma zahmetine bile girmez direk sen yazarsın o komutu

Ayrıca windows'un aksine programın sitesine girip, uygun sürümünü bulup, ne bilim eğer crackli indireceksen turbobit'in sayacının dolmasını beklemezsin. Zaten çoğu program ücretsiz. Ayrıca program arama zahmetinde de software center yada herhangi bir paket yöneticisi sayesinde büyük oranda kurtuluyorsun

İfadeler: yyz
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…