Linux bir cennet!

Linux'un boyle meraklilarina degilde, son kullaniciya hitap etmesi icin hic bir sebep yok. Birakin Linux meraklisina hitap etsin. Babamizin mali olmadigina gore Linux kullanan 1 kisi 1 kisidir felsefesini benimsememize gerek yok. Adam Windows'da mutlu, ne giriyorsun tartismaya. Yarin bir gun yazilimci falan olursa zaten tipis tipis doner Linux'a.

Bu arada Linux degil de GNU/Linux olacak o! Demeyi birakin cunku hic bir anlam ifade etmiyor son kullaniciya.
 
Katılıyorum.
 
Linux uyumlu donanim almayip donanimim Linux'ta calismiyor diye Linux'u suclamak ne kadar abes bir davranistir yalniz.
 
Linux Mint Cinnamon'dayım. Daha özelleştirme yapmadım
ama rEFInd ile triple-boot yapmayı başardım. Lightweight olmasını umuyorum.

 
Tek tek başlayalım. Swap'ın 6 GB çekmesi. Swap iki şekilde çalışıyor. Birincisi bir dosya, ikincisi bir bölüm olarak. Peki swap ne işe yarıyor? Swap bellek limiti içinde değil, bellek limitleri dışında bellek kullanımı olduğunda yardımcı olur. Yani swap ram'de yer kaplamaz. Ram'de yer kaplayan uygulamalardır. Uygulamalar rami doldurduğu zaman swapa taşar veya kullanılmakta olmayan uygulamalar swapa aktarılır. Swap kısaca out of memory durumunun önüne geçer.

Aynı özellik Windows'da da var. Adı sanal bellek. Oluşturduğu dosya pagefile. Eğer kapatırsan ve 8 GB belleği olan sistemin 8 GB kullanıma gelirse "Yetersiz bellek" uyarısı alırsın ve bazı uygulamaların kapanır yada açmaya çalıştıkların açılmaz.

Yani swap'ın ramin dolu veya boşluğuna doğrudan bir etkisi yok. Aksine ramin dolu veya boş olmasının swapa etkisi var. Swap > Ram değil, Ram > Swap şeklinde kullanıyor sistem belleği.

Absürt şeyler sadece bizim başımıza gelmiyor. Sadece siz başınıza gelen absürt şeyleri fark edecek kadar dikkatli değilsiniz. Gün içinde sık cihaz değiştirince ister istemez fark ediyorsun.
Tüm işletim sistemleri bellek yönetimi algoritmaları kullanıyor. Sorun bellek yönetimi değil, sorun işletim sisteminin kendi arka plan işlemlerinin (sözde deneyimi iyileştirmek üzere yer alan işlemler) aşırı bellek tüketiyor oluşu. Her dakika winupdate'in çalışmasına gerek yok ama her dakika arka plandadır ve belleğe yüklenmiş haldedir. Uygulamaların kendi bellek tüketimlerinden dolayı Windows'u suçlayacak tabii ki değiliz. Ancak 8 GB sistemde boşta 3 GB bellek tüketimi kabul edilebilir bir davranış değil. Yukarıda kendi sistemimden paylaştığım görseli ele alalım. 6-7GB arası tüketim vardı. Bunların hepsini swap file olmadan Windows'ta 8GB bellekli bilgisayarda açmaya davet ediyorum. Uygulamaların tepkisellikleri düşecek, adım gibi de eminim buna.

Hadi Windows bellek kullanımı arttıkça küçülmeye gitse diyeceğim ama bunu yapmıyor. Başka processlere elindeki bellekten paylaşmaktansa onları sonlandırmayı tercih ediyor.
 
Konuda Windows gommek adina bahsi gecmediyse bahsini gecirmek istedigim bir baska konu da Windows Registry sacmaligi.

Sistemin stabilitesini ve portability sini bu kadar tehdit altina alan bu sacmaligi kim neden onaylamis, nasil dizayn edilmis benim aklim almiyor acikcasi. Binlerce hack var bunun etrafindan donen.

Muhtemelen o kadar gobekten bagli ki su anda, Microsoft istese de birakamiyor.
 
Linux uyumlu donanim almayip donanimim Linux'ta calismiyor diye Linux'u suclamak ne kadar abes bir davranistir yalniz.

Linux'ta Windows gibi her cihaz ile gelse Linux'ta aynı olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…