Linux dağıtımlarının arasındaki fark nedir?

Kalim_x

Hectopat
Katılım
30 Nisan 2018
Mesajlar
312
Makaleler
2
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Birçok dağıtım kendine has veya farklı masaüstü ortamıyla gelmekte ya da birçok dağıtım aynı masaüstü ortamıyla beraber gelmekte. Masaüstü ortamları arasındaki farkları biliyorum. Bu yüzden masaüstü ortamları hariç tutularak, bu dağıtımlar arasındaki farklar nelerdir? Cevaplarsanız sevinirim çünkü neye göre Linux dağıtımı seçeceğimi bilmiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
1) Kullandiklari programlar. Apt , Yum gibi sistemsel paket yonetimi programlarindan tut da file managerina ya da text editorune kadar. Kimisi fonksiyonalite on planda dizayn edilmistir, kimisi guzel gorunsun diye ugrasilmistir vs.
2) Distronun gelistirilme prensibi. Bazi distrolar peer review olmadan kod update ine izin vermezler. Evet Linux acik kaynaktir ama senin atiyorum Arch Linux'un kodlarini degistirmek icin yapman gereken seyler ile linux Mint'in kodlarini degistirmek icin yapman gerekenler cok farklidir. Bu farklilik, distronun ozune bagli kalmasini ve karakterini saglam tutar.
3) Rolling-release vs LTS = Yine cok saglam bir ayirici mekanizma. Bazi distrolar rolling release modeliyle ilerlerler, Ubuntu ya da Mint de gordugun gibi X.Y LTS versiyonundan X.Z LTS ye update etmek gibi bir sey yoktur. Her zaman en guncel halini kullanirsin. Ama LTS daha stabil bir yaklasimdir. Ancak sistemin oturakli oldugundan emin olduklari zaman bir sonraki LTS dagitimini hazirlarlar.
4) Arch gibi distrolar sen ne olmasini istersen o olurlar. Kali gibi distrolar spesifik bir amac icin olusturulmuslardir. Mint gibi distrolar, Windows'tan yeni gelenler kendilerini evinde hissetsinler endisesiyle tasarlanmistirlar. Her distronun bir hedef kitlesi ve olmaya calistigi bir "sey" vardir. UI tasarimindan kullandigi sistemsel programlara hepsi buna gore sekillenir.
Deepin ve elementary os'u pek sevemiyorum. Deepin de doğru düzgün office uygulaması kullanamıyorum. Libre office kurunca ingilizce ve grafitsiz çalışıyor. Elementary os da ise aynı durum var ve uygulama mağazasında uygulamalar az. Ve pek beğenmediğim bir varsayılan tarayıcı ile beraber geliyor. Grafiği ise sıkıcı
Tabi başka can sıkıcı yönleri de var örneğin GRUB Customizer yüklenemiyor Deepin'e. Ama benim asıl sevdiğim kısım ayarlar menüsü ve özellikle kurulum kısmı. Kurulum kısmı Ubuntu kadar karmaşık değil. Ubuntu'daki "Something Else" kısmı çok karışık.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı