Linux from Scratch ile yeni bir işletim sistemi yapılabilir mi?

giovanni3453

Picopat
Merak ettiğim şey, Linux from Scratch ile yeni bir dağıtım yapılabilir mi? Mesela lisans sahibi olan dağıtımlardan bahsediyorum resmi olarak lisanslı farklı bir işletim sistemi yapılabiliyor mu?
Buradaki asıl sorum Linux dağıtımlarının böyle mi yapıldığı. Örneğin EndeavourOS Arch çekirdeği kullanarak bu yolla mı yapılmış yoksa çok daha karmaşık bir süreç mi Linux dağıtımı yapmak?

Linux From Scratch, Linux dağıtımı yapmanıza yardım eden bir kitap gibi bir şey. EndeavourOS Arch çekirdeği ve ana sistemi ile yapılmıştır. Doğru. Vallahi ne kadar karmaşık bir proje olduğunu bilmiyorum. Sadece ekstra toollarla Arch deneyimini kolay yaşattıran bir dağıtım. Tabii ki LFS gibi şeylerle yapmak veya tamamen sıfırdan yapmak için bilgili olmak lazım. Dediğinizi çok anlamadım ama mesela Kreato Linux LFS kitabının söylediği şeylerle yapılan bir dağıtım. Ama EndeavourOS, Arch base sistem üzerine kurulmuş bir dağıtım. Yani init sistemi paket yöneticisi Config dosyaları gibi pek çok şey hazır.

Linux from Scratch, Linux dağıtımı yapmanıza yardım eden bir kitap gibi bir şey. EndeavourOS Arch çekirdeği ve ana sistemi ile yapılmıştır. Doğru. Vallahi ne kadar karmaşık bir proje olduğunu bilmiyorum. Sadece ekstra toollarla Arch deneyimini kolay yaşattıran bir dağıtım. Tabii ki LFS gibi şeylerle yapmak veya tamamen sıfırdan yapmak için bilgili olmak lazım. Dediğinizi çok anlamadım ama mesela kreato Linux LFS kitabının söylediği şeylerle yapılan bir dağıtım. Ama EndeavourOS, Arch base sistem üzerine kurulmuş bir dağıtım. Yani init sistemi paket yöneticisi Config dosyaları gibi pek çok şey hazır.

Bahsettiğim şey alt bir işletim sistemi yapmak mesela Debian tabanlı yeni bir iletim sistemi yapılabilir mi? Buna yeni bir işletim sistemi denebilir mi? Ubuntu böyle mi yapıldı mesela? Veya GPL lisansı altında resmi bir Linux dağıtımı haline getirilebilir mi?

Bahsettiğim şey alt bir işletim sistemi yapmak mesela Debian tabanlı yeni bir iletim sistemi yapılabilir mi? Buna yeni bir işletim sistemi denebilir mi? Ubuntu böyle mi yapıldı mesela? Veya GPL lisansı altında resmi bir Linux dağıtımı haline getirilebilir mi?

Hocam bilemiyorum çok.

Yani bir bakima oyle. Aslinda tam dagitim diyebilmemiz icin isletim sisteminin bir paket yoneticisi olmali, kendi repositoryleri olmali. Kisacasi Linux kerneli uzerinde sistemli bir duzenek olmasi sart arkaplanda isleri halledecek. Repo sorunu halledilir de LFS handbookundan sonra BLFS handbookunu uygulamaniz lazim sonraki adimlar icin. Cok fazla bos vaktiniz varsa yapabilirsiniz ama compiler bayraklarini iyi bilmeniz, bir miktar Linux yapisi bilgisi ve bolca sabir sart.

Hocam bilemiyorum çok.

Sorun değil hocam zaten öyle maksat foruma da sormak için açmıştım kendim araştırıp öğreneceğim algoritma nasıl işliyormuş diye. Yardımcı olduğun için sağ ol adamsın.

Yani bir bakima oyle. Aslinda tam dagitim diyebilmemiz icin isletim sisteminin bir paket yoneticisi olmali, kendi repositoryleri olmali. Kisacasi Linux Kernel'i uzerinde sistemli bir duzenek olmasi sart arka planda isleri halledecek. Repo sorunu halledilir de LFS handbookundan sonra blfs handbookunu uygulamaniz lazim sonraki adimlar icin. Cok fazla bos vaktiniz varsa yapabilirsiniz ama compiler bayraklarini iyi bilmeniz, bir miktar Linux yapisi bilgisi ve bolca sabir sart.

Mesela ileri düzey bir kullanıcı ve bilgi sahibi bir için böyle bir dağıtımı inşaa etmek ne kadar sürer?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı