Linux için AMD GPU sürücüsü nasıl yüklenir?

Zubbezerretta

Centipat
Geçenlerde bilgisayarıma çeşitli sebeplerden ötürü Kali Linux yükledim ama bilgisayar başına oturduğum ilk günden bu yana sadece Windows kullandığım için Linux bana bayağı bir yabancı. Ekran kartı driverının yüklü olacağını tahmin etmiştim ama yüklemem gerekiyormuş. AMD'nin sitesinden gerekli driverı indirdim fakat nasıl kurmam gerektiğine dair hiçbir fikrim yok. Çeşitli kaynaklara baktım ama işe yarayanı çıkmadı, ya da ben beceremedim. Şu işi bana 5 yaşında birine anlatır gibi anlatabilecek birisi var mıdır? :D

Kurmana gerek yok ki. Yüklü zaten.

Bir de dostum neden Kali-Linux?

Kali Linux çok ağır bir işletim sistemidir. Nedeni ise güvenlik açıklarını zorlayacak en son sistemlere sahip.
Bence Linux'un güzelliğini Kali'de aramayın.
Elemantary Os, Deepin Os falan kurabilirsiniz.

Kurmana gerek yok ki. Yüklü zaten.

Bir de dostum neden Kali-Linux?

Kali Linux çok ağır bir işletim sistemidir. Nedeni ise güvenlik açıklarını zorlayacak en son sistemlere sahip.
Bence Linux'un güzelliğini Kali'de aramayın.
Elemantary OS, Deep'in OS falan kurabilirsiniz.

Kubuntu da güzel ben kullanıyorum çok da memnunum.

Geçenlerde bilgisayarıma çeşitli sebeplerden ötürü Kali Linux yükledim ama bilgisayar başına oturduğum ilk günden bu yana sadece Windows kullandığım için Linux bana bayağı bir yabancı. Ekran kartı driverının yüklü olacağını tahmin etmiştim ama yüklemem gerekiyormuş. AMD'nin sitesinden gerekli driverı indirdim fakat nasıl kurmam gerektiğine dair hiçbir fikrim yok. Çeşitli kaynaklara baktım ama işe yarayanı çıkmadı, ya da ben beceremedim. Şu işi bana 5 yaşında birine anlatır gibi anlatabilecek birisi var mıdır? :D

Güncel dağıtımlarda varsayılan olarak açık kaynak amd sürücüleri kurulu gelir.
Kapalı kaynak versiyonu artık pek tercih edilmiyor. Performans testlerinde ciddi bir fark yok.

Kali Linux olmasının özel bir nedeni yok hatta biraz karışık bir mesele daha önce konu açmıştım o konu hakkında.
Elimde olan Kali Linux şu sıralar başkasına geçemem.
Her neyse konumuz başka;
Bir kaynaktan
$ chmod +x AMD-Catalyst-15.9-Linux-installer-15.201.1151-x86.x86_64.run
yapmam gerktiğini öğrendim ardından;

$ ./AMD-Catalyst-15.9-Linux-installer-15.201.1151-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.H5UALw
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-15.201.1151......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================

error: Detected X Server version 'XServer 1.20.8_64a' is not supported. Supported versions are X.Org 6.9 or later, up to XServer 1.10 (default:v2:x86_64:lib32:XServer 1.20.8_64a:none:5.7.0-kali3-amd64:)
Installation will not proceed.

Removing temporary directory: fglrx-install.H5UALw

Yaptım ve alttaki hatayı aldım yardımcı olabilecek varmı?

Açık kaynak sürücüler yüklü gelir. Kapalı kaynak olanın adı "AMDGPU-PRO" idi sanırım. Fazla bilgim olmamakla birlikte ağır grafik işleriyle uğraşmayacaksanız aşırı bir fark olmayacağı ile ilgili bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Muhtemelen şu an sürücüler halihazırda kurulu. Şu komutları girip çıktıyı paylaşır mısınız?
Kod:
sudo apt install inxi
Kod:
inxi -G

Uçbirim'de lspci ne çıkıyor?
Ekran Görüntüsü 2020-09-12 05-02-15.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı