Kaynak tüketiminin tabanla ilgili olduğunu mu sanıyorsun? Kaynak tüketiminin tabanla ilgisi yok, masaüstü ortamıyla ilgisi var. Debian'a da, Arch'a da Slackware'a da Fedora'ya da XFCE kur aşağı yukarı aynı performansı alırsın.
Bir yazılım kurmak için ordan burdan unofficial repo bulmamı gerektiren tabanı ben ne yapayım? Hepsinin tek bir çatıda toplandığı AUR varken?
Arch Linux'a XFCE kur bakalım 2GB RAM kullanımını zor geçersin, uğraş sergilersin 2GB RAM kullanımını geçmek için. Linux öğrenmek isteniyorsa bu tür basit dağıtımlarla öğrenilmemeli, Linux Arch ve Gentoo ile öğrenilir tabii önce Arch, çok uzun süre sonra Gentoo kurulması şartıyla. Pardus dediğiniz şeyin Türk yazılımı olması için daha çoook uğraşılması gerekiyor, Debian üstüne KDE kurulmuş basit bir Linux dağıtımı sadece. Kendine ait neredeyse hiçbir yazılımı yok Pardus'un.
Ek olarak arkadaşın sistemi kötü değil, 6GB RAM Linux için oldukça yeterli bir bellek. Ben 4GB RAM ile Ubuntu GNOME kullanıyordum. 2-3GB'da swapspace ayarlar çok rahat kullanır bir çok Linux dağıtımını (DeepinOS hariç)
Archman konusuna gelirsek, Demiray abiyi severim (Archman'ın geliştiricisi) ancak tek elden geliştirilmiş sistemin yeterince güvenilir olacağını düşünmüyorum. Manjaro kullanmak daha sağlıklı, Manjaro'ya geçtikten sonra beni etiketlerseniz size gereken yardımı yapacağım.