Linux işletim sistemini sahiplenebilir miyiz?


GPL, yazılımın ücretlendirilmesi hakkında hiçbir fikir beyan etmez. GPL yazılımları ücretsiz olmak zorunda değildir. Üretici firma ya da kuruluş, yazılımını GPL ile lisanslayıp, dağıtabilir ve karşılığında da bir ücret talep edebilir. Bu madde en baştan beri sözleşme içerisinde olmasına rağmen, GPL yazılımların çok büyük bir kısmı ücretsizdir. Genel yaklaşım yazılımdan değil, kullanıcıya sunulan kurulum, eğitim, yönetim ve ek modül yazma gibi süreçlerden para kazanılması şeklindedir. Bu özelliğiyle GPL pek çok lisanstan ayrılmaktadır.
 
Beyler mesela bir şekilde işletim sistemi yaptık diyelim. Ama Linux tabanlı. Sahiplenenilip ekmeğini yiyebilir miyiz? Ve Debian'ı da temel alsak. Yoksa GNU felsefesinden dolayı olmaz mı?

Ekmek yemek ile sahiplenmek arasında fark mevcut. GPL lisansına göre bir programı değiştirdiğinizde, değiştirilmiş sürümün lisansı da otomatikman GPL olur ve kaynak kodununun yayınlanması gerekir.

Örneğin Android Linux kullanıyor. Google Linux çekirdeğinde yaptığı bütün modifikasyonları ve ek özellikleri içeren yamaları GPL v2 lisansı altında yayınlıyor. Eğer yapmazsa suç işler. Ancak Android´ten para kazanmıyor mu? Çuvalla kazanıyor. Peki nasıl? Play Store ve diğer Google servisleri kendi yazdığı ürünler. Bunların kullanım haklarını ve lisanslarını telefon üreticilerine satıyor ve Google her Android cihazdan para kazanıyor.

Yani Linux´u sahiplenemezsiniz. Ancak onu kullanarak kendi programınızı geliştirebilir ve onu sahiplenebilirsiniz. Bu dediklerim GPL ve GPL uyumlu lisanslar için geçerli. Daha yüzlerce farklı lisans var. Onlarda durum çok farklı olabilir.

Eğer bir program public domain (kamu malı) olarak yayınlanmışsa onu isterseniz ufak bir değişiklikle bile sahiplenip pazarlayabilirsiniz. Kamu malı her özgürlüğü verir. Bu iyi bir şey mi ayrı bir tartışma konusu.
 
Mesela bir kaç tane arayüz seçeneği olacak. Ne bileyim işte. Mac'in arayüzünü sevende kullanacak. Ucuz olacak. Ne bileyim işte aklıma şimdilik bu kadar geldi. Yoksa daha geldi elbet.
Bence kafanda iyice derle topla. Öyle başlarsın bu tarz işlerin pek acelesi yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı