Linux işletim sistemini sahiplenebilir miyiz?

Ekmek yemek ile sahiplenmek arasında fark mevcut. GPL lisansına göre bir programı değiştirdiğinizde, değiştirilmiş sürümün lisansı da otomatikman GPL olur ve kaynak kodununun yayınlanması gerekir.

Örneğin Android Linux kullanıyor. Google Linux çekirdeğinde yaptığı bütün modifikasyonları ve ek özellikleri içeren yamaları GPL v2 lisansı altında yayınlıyor. Eğer yapmazsa suç işler. Ancak Android´ten para kazanmıyor mu? Çuvalla kazanıyor. Peki nasıl? Play Store ve diğer Google servisleri kendi yazdığı ürünler. Bunların kullanım haklarını ve lisanslarını telefon üreticilerine satıyor ve Google her Android cihazdan para kazanıyor.

Yani Linux´u sahiplenemezsiniz. Ancak onu kullanarak kendi programınızı geliştirebilir ve onu sahiplenebilirsiniz. Bu dediklerim GPL ve GPL uyumlu lisanslar için geçerli. Daha yüzlerce farklı lisans var. Onlarda durum çok farklı olabilir.

Eğer bir program public domain (kamu malı) olarak yayınlanmışsa onu isterseniz ufak bir değişiklikle bile sahiplenip pazarlayabilirsiniz. Kamu malı her özgürlüğü verir. Bu iyi bir şey mi ayrı bir tartışma konusu.
Kamu malı ne oluyor tam olarak? Ve yapmış olacağım işletim sistemi benim programım olmuyor mu?
Bence kafanda iyice derle topla. Öyle başlarsın bu tarz işlerin pek acelesi yok.
Aynen aklımda aslında daha fazla vardı yarı yarıya derli topluydu ama arkadaşın yorumunun son kısmını okuyunca kafam dağıldı. Bir ara da annem çok yaratıcısın demişti. O zaman da kafam durmuştu.
 
Kamu malı ne oluyor tam olarak? Ve yapmış olacağım işletim sistemi benim programım olmuyor mu?

Kamu malı demek isteyen herkesin o programı istediği şekilde kullanmasına izin verecek şekilde yayınlamak anlamına geliyor.

GPL ise öyle değil. GPL´de bir programın telif hakları o programın yazarına aittir. GPL ile lisanslanmış bir programı sahiplenemezsiniz. O programda yapacağınız her değişikliği de GPL altında yayınlamak zorundasınız. Aksi halde bu kanunen telif hakları ihlali anlamına gelir.

İşletim sistemi tek bir program değil. Yüzlerce, hatta binlerce programın, modülün, kütüphanenin bir araya gelmesinden oluşuyor. Linux çekirdeği sadece 1 parçası (belki de en önemli parçası). Çekirdeği hazır kullanacaksanız onda yapacağınız her değişiklik GPL lisansına tabi olur. Shell olarak ne kullanacaksınız? Kendiniz yazacaksanız o tamamen sizin programınız olur. Bash kullanacaksanız onun da lisansı GPL. Benzer şekilde terminal emulatoru kendiniz yazacaksanız sizin, xterm kullanacaksanız onun lisansı neyse ona tabi olur. Daha yüzlerce program için de aynı soru geçerli.

Yani bir işletim sistemini başkalarının yazdığını programlardan toplayarak (toplama bilgisayar kurmak gibi) yapabilirsiniz ya da çeşitli parçalarını yazarakta. Kendi yazdığınız her parçası size ait olur ve onu sahiplenebilirsiniz, pazarlayabilirsiniz. Başkalarının yazdıklarını kullanırsanız onlar size ait olmaz.
 
Beyler mesela bir şekilde işletim sistemi yaptık diyelim. Ama Linux tabanlı. Sahiplenenilip ekmeğini yiyebilir miyiz? Ve Debian'ı da temel alsak. Yoksa GNU felsefesinden dolayı olmaz mı?
*Açık Kaynak ve Kullanıcıların Özgürlüğüne Saygı Duyulduğu Sürece* evet para kazanabilirsin fakat eğer bir dağıtım yapmak istiyorsan en azından GNU ve Linux hakkınsa bilgin olmasj gerekiyordu diye düşünüyorum. Olsaydo sormazdın böyle bir soru. 😀
 

Geri
Yukarı