Genelde, insanlar bu konularda bilgi sahibi olmamasina karsin, sadece sozel olarak cekirdege eklemeler yaparak dagitim olusturabileceklerini sanarlar. Gercekte boyle degildir, Linux bir cekirdektir, cekirdegin uzerine masaustu ortami yazabilmek en mantiksiz ve yapilmamasi gerekendir.
Linux dagitimi olusturmak istiyorsun sanirsam, cekirdegi derleyerek ve C bilgini kullanarak bir yere ulaasmazsin. Cekirdegi bireysel kullanicilar genellikle yeni cekirdegi kurmak amacli ve konfigure etmek amacli derlerler. Senin burada yapman gereken, dagitimi tamamiyle GNU/Linux'u baz alarak mi yapacagin, yoksa bir dagitimin uzerinde degisiklikler mi yapacagina baglidir.
Bu konularda sana birkac GitHub repository'si birakmak istiyorum;
-
pop-os/iso (Pop!_OS ISO Image Creator)
-
elementary/os (ElementaryOS (Docker gerekli))
-
(EznixOS (Tavsiye ederim, ozellikle))
-
clearlinux/clr-installer (Clear Linux*)
-
AnarchyLinux/installer (AnarchLinux (Arch Linux reposundan aliyor))
- Eger ki daha da ileri seviye (Guncellenebilir) merakliysan, Linux From Scratch ve ardindan Beyond LFS'e goz atabilirsin.
->
Welcome to Linux From Scratch!
->
BLFS Project Homepage
* Bu tur konular sadece Linux ile alakali degil, FreeBSD Dagitimlari da ayni sekilde.
* OpenSolaris dagitimlari da (Suanda Illumos'un dagitimlari var)
** Son olarak, insanlardan sozel soylemler tavsiyelerden ziyade kaynak isteyin. Diger turlu Linux ile isletim sistemi farkini cok iyi anlayamayacaksiniz, arastirin.
* Basarilar dilerim.