Linux kişiselleştirme nasıl yapılıyor?

Daha fazla  
@Bayram Tempest
Hocam siz oldukça bilgisiniz bu konuda bir ışık tutarsanız sevinirim.
  • Dotfiles nedir?
  • Masaüstü ortamları nasıl kişiselleştiriliyor?
  • Pencere yöneticileri arasında en çok hangisi tercih ediliyor?
Daha önce uzun süre bash ile uğraştım. Terminal ve komutlara genel anlamıyla hakimim. Hatta bir ara Arch kurma girişimim oldu ama bezdirdiği için bıraktım.

Config meselesiyle ilgili de az biraz bilgi sahibiyim diyebilirim. Daha önce VDS'de uğraşmıştım bu işlerle.

Ayrıca daha önce hyprdots kurmaya çalışırken aldığım hatalar bezdirdiğinden bir daha uğraşmam diyordum ama yine ilgimi çekti.

Hatta o konuya da siz el atmıştınız. Ben işin içinden çıkamayıp, GNOME kurmuştum diye hatırlıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğin kişiselleştirmeleri ayarlarda bulabilirsin ki zaten çoğu dağıtım kurarken sana seçenekler sunuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Config dosyalarının birleşimi. Configler de ayar dosyaları oluyor. Mesela sen tarayıcı içinde bir butonu başka yere taşıdığında bile tarayıcı config dosyasında bunu not tutar böylece her açtığında aynı ayarlarla devam edersin. Dotfiles de bunları arşivlediğin, koleksiyon yaptığın klasör oluyor. .config/ dizininde bulunur config dosyaları.

Masaüstü ortamları nasıl kişiselleştiriliyor?
Widgetlar en büyük özelleştirme alanı özellikle GNOME ve Plasma'da. Örneğin GNOME'da Dash to Panel ile Windows benzeri görünüm elde ederken Dash to Dock ile Mac benzeri görünüm elde edebilirsin. Basit anlatım bu. Tonla widget var.

Pencere yöneticileri arasında en çok hangisi tercih ediliyor?
Şu sıralar Hyprland çok popüler. İ3wm daha basit ve daha uzun süredir bilinir ama Hyprland daha fazla kişiselleştirilebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı