Linux kullanılmalı mı?

Lacaw

Hectopat
Daha fazla  
Ben hayatım boyunca Windows kullandım. Ama virüs falan sıkıntı oluyor. Sıfırlıyacağım bilgisayarı. Linux kurmam iyi olur mu? Bilgisayarda genelde oyun oynarım ya da video falan izlerim. Linux kurmam ne eksiltir ve ne kazandırır? Kursam geri Windows kurabilir miyim? Bir de hangi Linux türü daha iyi? Sade ve hoş olursa hoşuma gider.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben hayatım boyunca Windows kullandım. Ama virüs falan sıkıntı oluyor. Sıfırlıyacağım bilgisayarı. Linux kurmam iyi olur mu? Bilgisayarda genelde oyun oynarım ya da video falan izlerim. Linux kurmam ne eksiltir ve ne kazandırır? Kursam geri Windows kurabilir miyim? Bir de hangi Linux türü daha iyi? Sade ve hoş olursa hoşuma gider.

Oyun oynayıp video izliyorsan genelde ilk başlarda Windows'a dönmeye çalışacaksın ama zamanla alışınca daha iyi olduğunu anlıyorsun başlangıç için Linux Mint kurabilirsin.

Dualboot yap, bi yandan Linux'a alışmaya çalış diğer yandan istediğin zaman Windows'a geç. Sonrasında istersen Windows'u silebilirsin ya da Linux'u beğenmediysen Linux'u silebilirsin.

Tam olarak Linux'a geçemden usbden kullanamyı ya da dualboot ile kullanmanızı öneririm yoksa çok sıkıntı çekersiniz.

Evet, linux geçmek size avantajlar sağlıyacaktır ama sadece zevk olarak da deneyebiliriz.

Bence başlangıçda dual boot yapın. Çünkü bazı kullandığınız programların desteği olmayabilir. Wine gibi araçlara ihtiyacınız olabilir ancak Wine'da bile çalışmayabilir. Her oyunu GNU/Linux'da oynayamayabilirsiniz, özellikle Anticheat isteyen oyunlar. Bu yüzden dual boot ile kullanın atıyorum GNU/Linux'da olmayan programları, oyunları Windows'da tutarsınız, diğerlerini GNU/Linux'da kullanırsınız. Dağıtım olarak Arch tabanlı olan Cachy OS veya Endeavour OS dağıtımlarını öneririm.

Virüs konusundan dolayı geçmek istiyorsanız bilgisayarınıza sağlam bir antivirüs kurun ve her gördüğünüz şeyi indirmeyin. Linux'a geçmek sandığınız kadar kolay ve güzel değil. Linux'u çoğu Windows oyun ve uygulaması desteklemez (Wine kullanırım derseniz de performansı düşürebilir). Yani diyeceğim o ki çok heveslenmeyin eğer iş için kullanmıyorsanız.

Valla şimdi, bilgisayar virüsü hapşuruk ile bulaşmaz; bir şeyler yapıyorsun ki giriyor. Başka açıklaması yok.

Açık konuşalım, bu yaptıklarını Linux'ta yapsan, onu da bozarsın. İşletim sistemlik bir durum yok.

Bence boş yere alışkanlıklarından kopmak yerine Windows'ta kalıp virüslü şeylere emniyetli yaklaşman daha iyi olur senin için.

Valla şimdi, bilgisayar virüsü hapşuruk ile bulaşmaz; bir şeyler yapıyorsun ki giriyor. Başka açıklaması yok.

Açık konuşalım, bu yaptıklarını Linux'ta yapsan, onu da bozarsın. İşletim sistemlik bir durum yok.

Bence boş yere alışkanlıklarından kopmak yerine Windows'ta kalıp virüslü şeylere emniyetli yaklaşman daha iyi olur senin için.
Ya virüs benim hesaplar çalındı virüs falan attıysa bir şekilde diye korktuğum için .Direkt olarak virüs var mı bilmiyorum ama minecraft için mod indirirken bazen sorun oluyor siteler mesela.

Bence başlangıçda dual boot yapın. Çünkü bazı kullandığınız programların desteği olmayabilir. Wine gibi araçlara ihtiyacınız olabilir ancak Wine'da bile çalışmayabilir. Her oyunu GNU/Linux'da oynayamayabilirsiniz, özellikle Anticheat isteyen oyunlar. Bu yüzden dual boot ile kullanın atıyorum GNU/Linux'da olmayan programları, oyunları Windows'da tutarsınız, diğerlerini GNU/Linux'da kullanırsınız. Dağıtım olarak Arch tabanlı olan Cachy OS veya Endeavour OS dağıtımlarını öneririm.
Dual boot nasıl oluyor ?

Bence başlangıçda Dual boot yapın. Çünkü bazı kullandığınız programların desteği olmayabilir. Wine gibi araçlara ihtiyacınız olabilir ancak Wine'da bile çalışmayabilir. Her oyunu GNU/Linux'da oynayamayabilirsiniz, özellikle Anticheat isteyen oyunlar. Bu yüzden Dual boot ile kullanın atıyorum GNU/Linux'da olmayan programları, oyunları Windows'ta tutarsınız, diğerlerini GNU/Linux'da kullanırsınız. Dağıtım olarak Arch tabanlı olan Cachy OS veya Endeavour OS dağıtımlarını öneririm.

Cachy işin başı için biraz sıkıntı çıkarabilir. EndeavourOS'de yaptığı minimal kurulum yüzünden minör problemler doğurabilir tabii ama cachy kullanıp sorun yaşayıp vazgeçen deneyimli çok kullanıcı var.

Alternatif olarak Linux Mint veya Zorin OS bakılabilir.

Ya virüs benim hesaplar çalındı virüs falan attıysa bir şekilde diye korktuğum için. Direkt olarak virüs var mı bilmiyorum ama Minecraft için mod indirirken bazen sorun oluyor siteler mesela.

Dual boot nasıl oluyor?

ESET veya Kaspersky kullanabilirsiniz. Ayrıca mod indirirken CurseForge gibi güvenilir yerlerden indirin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı