Linux kurulumu zamanı bilgisayar SSD diski gözükmüyor

Mr.Robot95

Centipat
Herkese merhaba. Dizüstü bilgisayrı yeni aldım. Modeli Lenovo Ideapad S145-AST. Üzerinde Windows 10 Home kurulu geldi. Yanına Dual Boot ile Linux kurayım dedim. Kurulum aşamasında disk bölümleme olayına geldiğimde 250GB boyutunda olan SSD diskimi görmüyor. Sadece sistemi kurmak için Boot ettiğim USB belleği gösteriyor. İnternette 1 haftadır araştırıyorum. Fast Boot, Secure Boot olaylarını kapattım yine aynı sonuc. Windows'u sildim diski MBR olarak biçimlendirdim belki olur dedim ama olmadı. Windows 7 kurayım dedim yine aynı sonuc. Diski sadece Windows 10 göre biliyor. Ama bir şey fark ettim. Gparted ISO faylını USB belleğe Boot ettim ve kumak istedim. Kurulmadı ve beni tekrar Boot menyusuna attı. O zaman Boot menusunda SSD disk gözükmedi. Tekrar bilgisayarı kapatıp açdım geri geldi. Boot menüsünde SATA achı ayarları yok. Araştırdım Lenovo'ya özel Boot menüsü. Ne yapayım?
15792046491713985613173042717708.jpg

Şimdi linux kurmağa çlışırken diski görmedi . Bemde usb belleği çıkardım ve boot menüsüne geri gittim . Gördüğünüz gibi NVMe olan ssd disk kayb olmuş . Şimdi windows ile başlatsam bilgisayarı geri gelecek

Son düzenleme:
Boot Mode yazan bölümde seçenekler neler? UEFI/Legacy yazan bir seçenek varsa onu seçip deneyebilirsiniz.
Konuyu çözdüm ama iyi durum değil . Sorun yeni aldığım ve şimdi kullandığım nahlet olası Lenovo bilgisayar . Nvme ile raid 5 kullanıyor ve bios da AHCI olarak değiştirme seçeneği sunmuyor . Yani şimdi bilgisayarda bulunan ssd disk üzerine linux kuramam . Linux geliştiricilerinin çekirdeği yenilemelerini beklemem gerek 😀 yadan Lenovonun linux desteği vermesini beklemek
Kaynak : If Linux won't install on your laptop, blame Intel not Microsoft
O zaman soruyu böyle sorsam . Lenovo ideaPad s145 üzerinde olan Nvme raid 5 ssd olan diske Linux kurmanın bir yolu var mı?😭

Konuya pek hakim değilim fakat Arch Linux gibi devamlı en güncel yazılımları alan bir dağıtım kullanırsanız Linux'u çalıştırma imkanına sahip olabilirsiniz.
Şu linke bir bakmanızı tavsiye ederim: Install Arch Linux with Fake RAID - ArchWiki
Merhaba . Cevabınız için teşekkür ederim . Sahte raid olayını öneriniz üzerine araştırdım . Biraz zaman ayırıp uğraşmak gerek . Zaman ve veri kaybı ola bilir , bana sağlıklı bir yöntem olarak görünmedi . Bir arkadaş bu konu hakkında böyle bir yorum yazmış :

I am a hardware engineer with a major vendor. Fake-RAID is the bane of my life, 80% of the disk replacements will need an outage to replace a broken disk because after replacement, the OS does not see the new disk. You then have to go to the BIOS and rebuild the volume. Normally you won't lose data, but it is a hassle and you will be working via a remote console.

If you have software RAID available, don't use fake-RAID - it works fine until something breaks. Get to learn your volume manager. Over the last 13 years I cannot recall anyone having an outage when a software mirrored disk breaks.

Aycıca ben Ubuntu veya kali linux gibi sistemleri kullanıyorum genellikle . Alışkanlık .
Çözüm olarak bu gün bir harici ssd disk alacağım ve linuxu harici disk üzerinden kullanacağım . Kafam rahat eder
Konuya pek hakim değilim fakat Arch Linux gibi devamlı en güncel yazılımları alan bir dağıtım kullanırsanız Linux'u çalıştırma imkanına sahip olabilirsiniz.
Şu linke bir bakmanızı tavsiye ederim: Install Arch Linux with Fake RAID - ArchWiki
Ama bir arkadaş gelipde ben kesinlikle windows10 yüklü raid 5 diske linux kuracağım dese sizin verdiğiniz link bu konuya cevapdır . Sayenizde konu çözüldü . Bir daha teşekkürler
128 gb boyutunda bir harici ssd disk aldım . Linuxu üzerine kurdum . Boot menusunda windows boot manager gibi bide linux için boot manager oluştu . Linux boot manageri ve harici ssd diski ilk sıraya aldım ve boot menusunu kayt etdim . Böylece linux kullanmak istediğimde sadece ssd diski takmak ve bilgisayarı açmak yeterli oluyor . Direk linux açılıyor . Windows kullanmak istediğimde sadece ssd diski takmıyorum ve direk windows açılıyor . Yani her defasında boot menusundan başlatmak zorunda kalmıyorum . Raid olayına falanda takılmıyorsun . Ohbe . Dünya varmış)))
Ama yeni Lenovo bilgisayar almak isteyen arkadaşlara hatırlatma . Eğer linux kullanmak istiyorsanız almadan önce raid olayına dikkat edin . Tabii sistem türüne falanda bakın . Bildiğim kadarıyla lenovo ve dell linux ile baya sıkıntı çıkarıyorlar . Raid olayını geçtik ama linux sürümlerinde rtl8821ce software sorunu da var . Ubuntu ile wifi driver ayrıca kurmam gerekti . Tomas Pinho abimize teşekkürler)))
Ama kali linuxda baya sıkıntı çıkardı . Uğraşmam gerekdi bir az .

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı