Linux'da da açılışta şifre girilmesi gerekiyor. Bunu TPM ile hallettiren bir paket var da o zaman da şifrelemenin anlamı kalmıyor.Mac için disk şifrelemeyi açtığımda boot sırasında şifre girmen gerekiyor ancak o şekilde açabiliryorsun şifreyi girdikten sonra boot oluyor
Windows'un C diski şifrelemesi çöp. Kasayı çalan verileri de çalmış oluyor. Yüzeysel, saçma bir güvenlik.Laptop kullanıyorsan kesinlikle yap. Root şifresi olmadan da verilerine erişilebilir. Aslında Windowstada aynı sorun var. Bunun linuxla bir alakası yok. Şifrelemeyi yaparsan kıramazlar.
Kasayı çalan verileri çalmıyor, o veriler hala şifreli. Bilgisayarı çalıştırdığında karşısına PIN veya biyometrik veri girme yeri çıkıyor, bunu geçmeden o veriye yazılımsal erişimi hala daha yok. Dizüstü bilgisayar olarak bakarsak Winodwsun uyguladığı biyometrik veri ile oturum açma ve BitLocker şifresinin TPM'de saklanması daha iyi bir güvenlik sağlıyor, şifrelemeyi fiziksel klavye üzerinden parola girerek yaptığınızda o parola başkası tarafından okunabilir değil mi? Secure bootu kapattığınızda Windows dahi sistemde saklanan BitLocker anahtarlarına erişemediğinden Microsoft hesabına yedeklediği (İki adımlı doğrulamanın önemi burada da var.) kurtarma anahtarını girmenizi istiyor. Şöyle bir bakınca Windowstaki şifreleme daha güvenli ve daha pratik duruyor, Linux tarafında TPM şifrelemesi daha yeni yeni kolayca kullanılabilir hale geliyor, Ubuntu 23.10 kurulumuna eklenen seçenek gibi. TPM private keylerinin okunabilir olduğu ortamlardan bir tanesi bu verinin kurulu olan işletim sistemi boot edildiğinde belleğe yüklenmesi, tam olarak bu gibi sebeplerden ötürü yeni sistemlerde encrypted memory çözümleri bulunuyor ki o veri belleğe yüklense dahi okunabilir olmasın.Linux'da da açılışta şifre girilmesi gerekiyor. Bunu TPM ile hallettiren bir paket var da o zaman da şifrelemenin anlamı kalmıyor.
Windows'un C diski şifrelemesi çöp. Kasayı çalan verileri de çalmış oluyor. Yüzeysel, saçma bir güvenlik.
C diski tümden şifreleniyor, kullanıcı verileri de orada zaten. İşletim sistemi başladıktan sonra dosyalar önünüzde değil, önce PIN veya varsa biyometrik verinizi girerek kullanıcı hesabınıza giriş yapacaksınız. Yeni kullanıcı açmak içinde giriş yapmış olmanız gerekmiyor mu? Hiçbir kullanıcı hesabına giriş yapmadan nasıl kullanıcı oluşturulur diye baktım, gördüğüm yöntem genel olarak bir Windows kurulum ISO bootlayıp oradan kurulu olan Windowstaki utilman.exe dosyasını cmd.exe ile değiştiriyorlar, sonrasında giriş ekranında erişilebilirlik menüsü tuşuna bastıklarında cmd açılıyor ve oradan kullanıcı oluşturabiliyorlar. Yalnız buradaki sıkıntı dışarıdan bir ISO bootladıklarında C diski zaten BitLocker şifreli olduğu için bunu yapamayacaklar.@MusaSSH Kullanıcının dosyaları ayrıca mı şifreleniyor? İşletim sistemi başladıktan sonra dosyalar önümde işte.
Bunu da bi' test etmek lazım. Bence yeni kullanıcı açıp verileri okuyabilirim. İsterseniz siz de test edebilirsiniz.
Yazılım ve Aygıt Güvenliği Testleri
Aygıt ve yazılımların açıklarını gözler önüne seriyoruz.www.technopat.net
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.