Çözüldü Linux Mint Cinnamon boşta yüksek CPU kullanımı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

517778

Centipat
Windows 7'den Linux Mint Cinnamon 20.3'e geçtim. Bu geçiş öncesi RAM, SSD gibi yenilemeler yapmıştım. Karşılaştığım sorunlardan en büyüğü RAM'lerin 6 GB olmasına rağmen 3.2 şeklinde tanınmasıydı. Aşağıdaki konuda sürece dair detaylar yer almakta.

Çözüldü: Linux Mint RAM'i tanımıyor

Konuda görüleceği üzere BIOS güncelleştirmesi ile RAM tanınması sorununu çözebildim.

Güncelleştirmeyi farklı bir cihaza ait Windows 7 yüklü HDD'yi bilgisayarıma bağlayarak gerçekleştirmiştim. Dolayısı ile güncelleştirme açıldıktan sonra Windows 7 sisteme giriş yaparak güncelleştirme ekranını görüntüledim. O sırada her zaman olduğu işlemci normal bir hızda çalışmaktaydı.

HDD'yi çıkarıp, SSD'de kurulu olan Linux Mint'e geçtiğim zaman işlemci çok fazla çalışmaya başladı. Buna bağlı olarakta fan sesleri. Bir süre sonra normale döneceğini düşündüm fakat Sistem Gözlemcisi üzerinden baktığımda, CPU üzerinde işlem yapmıyorken bile %50, %60 ve %100 gibi değerlere ulaşıldığını görmekteyim. 1 haftadır Linux Mint kullanıyorum fakat bu kadar fazla CPU tüketimini ve dolayısı ile fan seslerini duymamıştım. BIOS güncelleştirmesi sonrası Windows 7'de böyle bir zorlanma oluşmadı.

Bu sorunun spesifik bir nedeni var mıdır?

Çözüm
Bu durumda depodan cpupower-gui paketini kur ve uygulamayı aç. All CPUs (Tüm işlemciler) seçeneğini etkinleştirip, Governer olarak performance kipini seç ve uygula. Böylece kolay yoldan, bahsettiğin CPU kullanımının ondemand kipinden olup olmadığını anlarsın. Sistemin sessiz sakin kalmasını istiyorsan, sonra yine ondemand kipini seçersin.
Şu komutlarla Nvidia-340 sürücüsünü kurmayı dene bakalım, sürücü yöneticisini kullanma.

Ayrıca kurulum sonrasında şu komutu çalıştır, belki yanlışlıkla nvidia-prime paketini kurmuş olabilirsin.

Kod:
sudo apt purge nvidia-prime

Sürücü kurduktan sonra yine siyah ekranla karşılaşırsan korkmana gerek yok, şu şekilde masaüstüne ulaşabilirsin.

Grub menüsü => Gelişmiş seçenekler => Çekirdeğin kurtarma kipi => Kurtarma menüsü => resume seçeneği ile sistemi açmayı dene. Açılışta Grub menüsü görünmüyorsa, açılış sırasında ESC ya da shift tuşlarına basmayı dene.

Hocam vermiş olduğunuz kod işe yaradı :D 2 haftadır süren ekran kartı driver kuramama problemimi sayenizde çözebildim. RAM tanımamanın ardından ikinci sorunumu da çözdüğünüz için çok teşekkür ediyorum.

(Verdiğiniz ikinci komut ile baktığımda prime paketi kurulu değildir yanıtı aldım. Ekran kartına dair yaptığım tek işlem belirttiğim üzere, kurulum sonrası; Sistem Yöneticisinde bulunan güncelleştirmeyi seçerek ilgili yüklemeyi gerçekleştirmekti. Bunu yaptığım anda da zaten belirttiğim üzere siyah ekran ile karşılaşmaktaydım.)

İşlemci kullanımı bir hayli rahatladı fakat hala (sanırım bir önceki konuda da bahsettiğim şekilde, BIOS güncellemesi yapmadan önceki Linux Mint deneyimimde olduğu) seviyelerde değil.

Bunun için bir öneriniz var mıdır?

İşlemci kullanımı bir hayli rahatladı fakat hala (sanırım bir önceki konuda da bahsettiğim şekilde, BIOS güncellemesi yapmadan önceki Linux Mint deneyimimde olduğu) seviyelerde değil.

CPU'nun ondemand kipinden (governer) dolayı böyle görünebilir, ondemand kipinde işlemci frekansı en düşük seviyedir ve ihtiyaç halinde aşama aşama yükseltilir. Frekans düşük seviyede olunca, işlemci kullanımı göreceli olarak bir miktar yüksek görünebilir.

İstersen, depodan TLP paketini kurup şurada anlatıldığı biçimde CPU'yu performans kipine almayı deneyebilirsin. Mint'te performans arttırmak için ne yapılabilir? Böylece CPU daima en yüksek frekansta çalışır, bunun masaüstü sistemler açısında fazla bir sakıncası yoktur, ne de olsa fişe takılı olarak çalışıyor. Fişe takılı olarak çalışan dizüstü sistemlerde de performans kipi kullanılabilir.

CPU'nun ondemand kipinden (governer) dolayı böyle görünebilir, ondemand kipinde işlemci frekansı en düşük seviyedir ve ihtiyaç halinde aşama aşama yükseltilir. Frekans düşük seviyede olunca, işlemci kullanımı göreceli olarak bir miktar yüksek görünebilir.

İstersen, depodan TLP paketini kurup şurada anlatıldığı biçimde CPU'yu performans kipine almayı deneyebilirsin. Mint'te performans arttırmak için ne yapılabilir? Böylece CPU daima en yüksek frekansta çalışır, bunun masaüstü sistemler açısında fazla bir sakıncası yoktur, ne de olsa fişe takılı olarak çalışıyor. Fişe takılı olarak çalışan dizüstü sistemlerde de performans kipi kullanılabilir.

Hocam bilgisayarımı tamamen "günlük kullanım" amacıyla kullanıyorum. Oyun ve tasarım (grafik, animasyon, render vs) amaçlı bir kullanımım bulunmamakta. Twitch ve YouTube'da video izlemek dışında güç bindirici bir işlem de yapmamaktayım (Ayda 20 saati aşmayan Teams ve Zoom kullanımım haricinde). (Yaklaşık 16 yıllık bir bilgisayardan da fazla bir beklentim bulunmamakta :D Olabildiğince günlük işlemlerimi sessiz ve sağlıklı bir şekilde sürdürmek istemekteyim.)

Acaba şu konuda bahsettiğiniz adımları izlersem sorunuma bir katkısı olabilir mi? Yoksa yukarıda belirttiğiniz adımı izlemem mi daha mı uygun olur?

Bu durumda depodan cpupower-gui paketini kur ve uygulamayı aç. All CPUs (Tüm işlemciler) seçeneğini etkinleştirip, Governer olarak performance kipini seç ve uygula. Böylece kolay yoldan, bahsettiğin CPU kullanımının ondemand kipinden olup olmadığını anlarsın. Sistemin sessiz sakin kalmasını istiyorsan, sonra yine ondemand kipini seçersin.

Çözüm

Özgün Hocam çok çok teşekkür ediyorum tüm sorularıma uygulayabildiğim yanıtlar ve çözümler sunduğunuz için :D Sistemim de bir takım güncelleştirmeler yapabilirsem (ekran kartı gibi) veya güncel olarak bir sorun ile karşırsam sizleri sanıyorum ki tekrar rahatsız ediyor olacağım :) Tekrar çok teşekkür ediyorum :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı