Çözüldü Linux Mint Proton NVIDIA Ekran Kartı İle Çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
20
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Steam'de Simpleplanes isimli Linux desteği olmayan oyunu Linux Mint Cinnamon 20.2'de çalıştırmak istiyorum. ProtonDB'de oyun yüksek uyumluluğa sahip. Proton'un en son kararlı olan sürümünü Steam'den seçiyor ve oyunu açıyorum. Nvidia sürücüsü yüklü değilken oyun açılıyor ve olması gerektiği gibi çalışıyor ancak performans Nvidia GPU'ya göre düşük. 390 sürüm sürücüyü kurunca Nvidia veya Intel seçili farketmeksizin oyun açılmıyor ve Steam'da oyunu açmaya çalışırken "Simpleplanes başlatılmaya hazırlanıyor" diyor. Ne yapabilirim? 64 bit bilgisayarımda i5-3210M işlemci, 4GB RAM ve Nvidia GTX 620M ekran kartı var.

Çözüm
Rica ederim. Aslında Proton kullanımı için, GPU'nun Vulkan desteği olması şart değil. Oyunun başlatıcısına PROTON_USE_WINED3D=1 %command% değişkeni eklediğinde (bunu zaten denemiştin), oyunu Vulkan yerine OpenGL desteği ile çalıştırıyor, oyunu bu şekilde başlatabilenler olmuş. Belki gözden kaçan bir şey olduğu için sizin sistemde çalışmamış olabilir, oyunu komut ile uçbirimden çalıştırdığınızda da ipucu içeren herhangi bir çıktı vermedi maalesef.

İstersen Steam uygulamasını Lutris üzerinden kurup deneyebilirsin. Steam
Lutris'de çalışmadı. O'nu da belki çalışır diye denedim. Denemediğim bir şey kalmadı diyebilirim.

Arkadaşlar uzun süre sonra rastgele denerken bir çözüm bulabildim. Proton'un 6.3 ve 5.13 sürümlerinde çalışmayan oyun Proton'un 4.11 sürümüyle çalışabiliyor. Proton'un sürümü oyun ayarlarından "Uyumluluk" kısmından değiştirilebiliyor. Oyunu başlatmadan önce başlatma seçeneklerine: PROTON_USE_WINED3D=1 %command% kodunu ekleyince çalıştı. O kadar şey deneyip çalışmamış iken şimdi çalışması beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. İhtiyaci olanlar umarım faydalanır. Herkese tekrar teşekkür ederim.

Not: Yeni donanımlarda böyle bir sorun olmayabilir.
@OzgunP, Dediğim gibi, daha fazla uğraşmayacağım. Windows'da çok güzel çalışıyordu. Telefonda en az 20-30 saat oynadığım için bilgisayarda da oynamak istemiştim, o yüzden aldım. 3 saatten fazla oldu yani iade etmem mümkün değil. Ne yaparsam yapayım çalıştıramadım Nvidia kartım ile. Dualboot'da yapmak istemiyorum. Tekrar yardımlarınız için teşekkür ederim.

Sonuç: Sorunumu bu konuyu açtıktan sonra ayrıca detaylı bir şekilde araştırdım. @OzgunP'nin birçok verdiği öneriyi denedim ve internetten birçok çözüme baktım ancak hiçbiri çözüme ulaştıramadı. Nvidia GeForce 620M ekran kartı yani benim bilgisayarımdaki ekran kartı Fermi mimarisine sahip ve Nvidia bu mimari için Vulkan API'sine destek vermediğinden ekran kartım Vulkan API desteğine sahip değil. Steam'ın uyumluluk katmanı olan Proton, DirectX API'sini öykünmek için Vulkan API'sine ihtiyaç duyuyormuş ki benim ekran kartımda bu destek olmadığı için Steam'ın uyumluluk katmanı çalışmıyor ve bu nedenle de oyun açılmıyor. Bazı komutlar ve yöntemlerle OpenGL API'sini kullanan bir DirectX API'si öykünücüsü varmış ancak ben denediğimde bu çözüm de çalışmadı. Tek çözüm Vulkan API desteğine sahip bir ekran kartı olacaktır ki o da laptop kullandığım için mümkün değil.

Bizzat ilgilendiği ve zaman ayırdığı için ayrıca @OzgunP'ye teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Rica ederim. Aslında Proton kullanımı için, GPU'nun Vulkan desteği olması şart değil. Oyunun başlatıcısına PROTON_USE_WINED3D=1 %command% değişkeni eklediğinde (bunu zaten denemiştin), oyunu Vulkan yerine OpenGL desteği ile çalıştırıyor, oyunu bu şekilde başlatabilenler olmuş. Belki gözden kaçan bir şey olduğu için sizin sistemde çalışmamış olabilir, oyunu komut ile uçbirimden çalıştırdığınızda da ipucu içeren herhangi bir çıktı vermedi maalesef.

Lutris'de çalışmadı. O'nu da belki çalışır diye denedim. Denemediğim bir şey kalmadı diyebilirim.

Arkadaşlar uzun süre sonra rastgele denerken bir çözüm bulabildim. Proton'un 6.3 ve 5.13 sürümlerinde çalışmayan oyun Proton'un 4.11 sürümüyle çalışabiliyor. Proton'un sürümü oyun ayarlarından "Uyumluluk" kısmından değiştirilebiliyor. Oyunu başlatmadan önce başlatma seçeneklerine: PROTON_USE_WINED3D=1 %command% kodunu ekleyince çalıştı. O kadar şey deneyip çalışmamış iken şimdi çalışması beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. İhtiyaci olanlar umarım faydalanır. Herkese tekrar teşekkür ederim.

Not: Yeni donanımlarda böyle bir sorun olmayabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı