Linux Mint yaşadığım sorunlar

277726

Kilopat
Makaleler
4
Linux Mint şu an sorunsuz çalışıyor ve güncellemeleri sürekli yapıyorum ama bazı sorunlar oluyor;
1. grub menüde Windows 10 Boot seçeneği gelmediği için Boot-repair ile düzeltmiştim ama bir gün sonrasında bilgisayarı açtığımda tekrar gözükmedi ve tekrar Boot-repair ile düzeltmek zorunda kaldım. Şimdi Windows 10 gözüküyor ama her zaman böyle düzeltmek de pek hayırlı gibi durmuyor...
2. sanırım bilgisayarı yeniden başlattıktan veya açtığında çok kısa bir süre gösterilen error hatası alıyorum ama Linux başına geçebilirsin ya da görmezden gel gibi bir şey yazmış.
3. web sitelerinde yazıları kaydırırken sanki yüklenmede sorun oluşuyor gibi geliyor.
4. Linux her başladığında şifre giriş ekranı çok hızlı geliyor olmasına rağmen giriş yaptığımda ekran siyah oluyor ve 4-5 saniye kadar sonra Linux açılıyor. Yani aslında hızlı diyebilirim ama sanki bir sorun var gibi...
5. videoları başlattıktan 4-5 saniye sonra kadar başlama sorunu da çok sıkıcı...
6. tüm her şeyi ayrıntılı olarak araştırmaya çalışıyorum ama çoğu merak ettiğim bilgiyi bulamıyorum. Genellikle bildiğiniz ve sık sorulan sorular ile alakalı makale vb. önerirseniz çok sevinirim.

Son düzenleme:
GRUB menüde Windows 10 Boot seçeneği gelmediği için Boot-repair ile düzeltmiştim ama bir gün sonrasında bilgisayarı açtığımda tekrar gözükmedi ve tekrar Boot-repair ile düzeltmek zorunda kaldım. Şimdi Windows 10 gözüküyor ama her zaman böyle düzeltmek de pek hayırlı gibi durmuyor...
Windows'ta "Hızlı Başlatma" ayarı kapalı değil mi? Kapalı değilse kapatın.

Sanırım bilgisayarı yeniden başlattıktan veya açtığında çok kısa bir süre gösterilen error hatası alıyorum ama Linux başına geçebilirsin ya da görmezden gel gibi bir şey yazmış.
Düzgün çalışıyorsa önemli bir hata değildir. Basit veya olası bir hatayı bile gösterir GNU/Linux dağıtımları.

Web sitelerinde yazıları kaydırırken sanki yüklenmede sorun oluşuyor gibi geliyor.
Videoları başlattıktan 4-5 saniye sonra kadar başlama sorunu da çok sıkıcı...
Bunların hepsi tarayıcıda oluyorsa tarayıcı ayarlarından "Donanım hızlandırma" ayarını kapatmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca sisteminizde NVIDIA kart varsa sürücüsünü Linux Mint'in içindeki sürücü yöneticisinden kurun.

Tüm her şeyi ayrıntılı olarak araştırmaya çalışıyorum ama çoğu merak ettiğim bilgiyi bulamıyorum. Genellikle bildiğiniz ve sık sorulan sorular ile alakalı makale vb. önerirseniz çok sevinirim.
İngilizce olarak aratırsanız çok daha fazla ve çok daha detaylı kaynaklar bulabilirsiniz.

Windows'ta "hızlı başlatma" ayarı kapalı değil mi? Kapalı değilse kapatın.

Düzgün çalışıyorsa önemli bir hata değildir. Basit veya olası bir hatayı bile gösterir GNU/Linux dağıtımları.

Bunların hepsi tarayıcıda oluyorsa tarayıcı ayarlarından "donanım hızlandırma" ayarını kapatmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca sisteminizde NVIDIA kart varsa sürücüsünü Linux Mint'in içindeki sürücü yöneticisinden kurun.

İngilizce olarak aratırsanız çok daha fazla ve çok daha detaylı kaynaklar bulabilirsiniz.

• Grub'da Windows 10 gözükmiyor ilk başta hızlı başlatma ayarı açık olduğundan dolayı olmuştu ve kapatınca da Boot-repair ile düzeltebilmiştim. Ardından ertesi gün Windows 10 grub menu de göremediğim için tekrar Boot-repair ile düzeltebildim. Hızlı başlat ayarını baştaki hatayı alınca zaten kapatmıştım ve zaten tekrar açılmaz.
  • Ayarı kapattım ama yine aynı problem devam ediyor. İlk yüklediğimde open Source yazılım yüklü gelmişti ama ben onu sizin söylediğiniz kodlardan yardım alarak 450 sürümü ile değiştirmiştim. Sonrasında sürücü yöneticisinde 455 son sürümü görünce ona güncelledim ama hatırladığım kadarıyla sorun her sürümde vardı. Yazılar çok kısa bir sürede okunamayacak şekilde oluyor. Belki de 144Hz ayarlamama rağmen tam ayar yapmadığım için olabilir? Yeni öğrenmeye başladığım için tam ayrıntılı ayarlar yapmadım.
  • Genellikle başta Türkçe sonra da İngilizce kaynak bakmaya çalışıyorum ama tam anlamıyla bulamadığım için böyle çoğu bilinmesi gereken şeyler veya benim çok dikkat ettiğim sürücü, yazılım vb. güncellemeleri hakkında bilgilenmek istiyorum ama sanırım bunları tek bir kaynakta toplayan yok o yüzden ayrı ayrı araştırmam gerekecek. Teşekkür ediyorum.

Ardından ertesi gün Windows 10 grub menu de göremediğim için tekrar Boot-repair ile düzeltebildim.
Sistem UEFI ise boot menüsünden "Windows Boot Manager"i seçerek Windows'a geçiş yapabilirsiniz bu sayede Windows'a geçmeniz için GRUB'u düzeltmeniz gerekmez. Onun dışında bir çözüm önerim yok.

Yazılar çok kısa bir sürede okunamayacak şekilde oluyor. Belki de 144Hz ayarlamama rağmen tam ayar yapmadığım için olabilir?
144Hz'de bu neden oluyor bilmiyorum. 144Hz kullanan birisi varsa yardımcı olabilir.

Onun dışında açık kaynaklı NVIDIA sürücüleri sıkıntı çıkarabiliyor. Sürücü yöneticisinden normal sürücüleri seçmeniz daha iyi olmuş zaten.

Sistem UEFI ise Boot menüsünden "Windows Boot Manager"i seçerek Windows'a geçiş yapabilirsiniz bu sayede Windows'a geçmeniz için Grub'u düzeltmeniz gerekmez. Onun dışında bir çözüm önerim yok.

144Hz'de bu neden oluyor bilmiyorum. 144Hz kullanan birisi varsa yardımcı olabilir.

Onun dışında açık kaynaklı NVIDIA sürücüleri sıkıntı çıkarabiliyor. Sürücü yöneticisinden normal sürücüleri seçmeniz daha iyi olmuş zaten.

• Hocam UEFI değil de herhalde benim Anakart'tan veya RAM'den kaynaklı bir problem de olabilir. Şimdi sorun yok gibi gözüküyor ama yarın kapatılınca ne olacak bakacağım tekrardan buraya yazarım. Olmadı dediğiniz gibi Windows 10 geçerken BIOS'tan seçerek gireceğim. Zaten genellikle Linux kullanıyorum. Çok rahat bir ortamı var :)
  • yani bilmiyorum şu an tekrar yeni bir güncelleme geldi onu da yaptım bakalım belki bunu düzeltmek için de olabilir. Yani çok fazla zararı yok ama sık sık olduğu için can sıkıcı olabiliyor. Belki de NVIDIA ayarlarından profil falan yapma olayı vardır diye sormuştum.
  • Not: Kernel güncellemesi sonrası videolar artık başlattıktan hemen sonra açılabiliyor.
  • Resmi depolarda en yüksek yükleme hızını veren Bulgaristan(ipacct) kullanıyorum. Bu neyi değiştiriyor?

Resmi depolarda en yüksek yükleme hızını veren Bulgaristan(ipacct) kullanıyorum. Bu neyi değiştiriyor?
Linux Mint kullanmadım ama tahminimce /etc/apt/sources.list dosyasındaki depo adreslerini Bulgaristandaki deponun adresi ile değiştiriyordur. Dosyanın içini açıp adreslere bakabilirsiniz.(tr.archive.ubuntu.com gibi adresler var.)

Linux Mint kullanmadım ama tahminimce /etc/apt/sources.list dosyasındaki depo adreslerini Bulgaristan'daki deponun adresi ile değiştiriyordur. Dosyanın içini açıp adreslere bakabilirsiniz.(tr.archive.ubuntu.com gibi adresler var.)

Deb Index of /packages ulyana main upstream import backport
Deb Index of /ubuntu focal main restricted universe multiverse
Deb Index of /ubuntu focal-updates main restricted universe multiverse
Deb Index of /ubuntu focal-backports main restricted universe multiverse
Deb Index of /ubuntu focal-Security main restricted universe multiverse
Deb Index of /ubuntu focal partner
Peki bunların Bulgaristan kalması sorun teşkil eder mi? Yani en hızlısı oldukları için tercih ettim ama gizlilik veya güvenlik için sorun olursa Türkiye olarak değiştirebilirim.

Peki bunların Bulgaristan kalması sorun teşkil eder mi? Yani en hızlısı oldukları için tercih ettim ama gizlilik veya güvenlik için sorun olursa Türkiye olarak değiştirebilirim.

Herhangi bir sorun oluşturmaz. Ben genelde yerel lokasyonlar yerine genel, dünya çapındaki lokasyonları tercih ediyorum. Yerel lokasyonlar çok nadir de olsa indirmede sorun çıkartabiliyor.

Dosyaların imzaları kontrol ediliyor diye biliyorum. Güvenlik açısından sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Yine de paketlerin güncelliği aynaların güncelliğine kalır. Geç güncellenen bir ayna kullanıyorsanız paketleriniz de geç güncellenebilir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı