Linux nasıl yüklenir?

tunahan dgn

Centipat
Daha fazla  
Ben de Linux kullanmak istiyorum ama nereden indirebilirim sistem i5 3.nesil ekran kartı GT630.
Freelinux dağıtımı var mıdır? Windows'ta tek işlemde işlemci %100 oluyor.

Öncelikle bir dağıtım belirlemeniz gerekiyor. Başlangıç için linux mint tavsiye ederim. Linux mint cinnamon'u web sitesinden indirip belena etcher programıyla flash diske yazdırın. Sonrasında flash diski cihaza takip boot edin. Sizi canlı masaüstü ortamı karşılayacaktir, eğer sorun gözükmüyorsa install uygulamasını açın ve kurun

Başlangıç için herkes bir dağıtım önerecektir. Kafanız karışmasın gözünüze hangisi hoş gelirse onu kurun, dağıtımlar arasında çok fark yok. Üzerine çok fazla düşünmeyin, diske yazdırıp açın beğenirseniz ve sorun yoksa kurun

Cihazınız biraz eski ve Linux bu cihaza çok iyi gelecektir. Ssd yoksa bir ssd güncellemesiyle günlük işler için canavara dönüşür

YouTube'da Yusuf İpek diye bir kanal var, o kanalı takip etmeni öneririm. Linux hakkında çok güzel bir kaynak, başlangıç aşamasında aklınıza takılan bütün soruların cevabını bu kanalda bulabilirsiniz

Öncelikle çok güzel bir karar almışsın.

Yeni başlayacağın için Fedora veya Mint dağıtımlarını öneririm. Daha önce bilgisayar kurduysan gayet basit "next next next" diye gidiyor. Sistemin eski olduğu için daha hafif masaüstü ortamları kullanmanı öneririm. (Masaüstü ortamı kabaca bilgisayarındaki grafik arayüzü)

Fedora

Mint

İndirdiğin .iso dosyasını BalenaEtcher ile USB'ye yazabilir veya USB'ye Ventoy kurup .iso dosyasını direkt sürükle bırak yapabilirsin. Sonrasında bilgisayarını USB'den başlatıp kuruluma başlarsın.

Not: Dağıtımların çok ufak tefek farkları vardır. Aralarından en iyisi şudur diye bir durum yok özellikle de yeni başlayan birisi için. Çünkü o da Linux bu da Linux şu da Linux. Yazı tura at seç birini. Kullandıkça su ılınacak. Ondan sonra istediğin kadar dağıtım denersin.

Öncelikle çok güzel bir karar almışsın.

Yeni başlayacağın için Fedora veya Mint dağıtımlarını öneririm. Daha önce bilgisayar kurduysan gayet basit "next next next" diye gidiyor. Sistemin eski olduğu için daha hafif masaüstü ortamları kullanmanı öneririm. (Masaüstü ortamı kabaca bilgisayarındaki grafik arayüzü)

Fedora

Mint

İndirdiğin .iso dosyasını BalenaEtcher ile USB'ye yazabilir veya USB'ye Ventoy kurup .iso dosyasını direkt sürükle bırak yapabilirsin. Sonrasında bilgisayarını USB'den başlatıp kuruluma başlarsın.

Not: Dağıtımların çok ufak tefek farkları vardır. Aralarından en iyisi şudur diye bir durum yok özellikle de yeni başlayan birisi için. Çünkü o da Linux bu da Linux şu da Linux. Yazı tura at seç birini. Kullandıkça su ılınacak. Ondan sonra istediğin kadar dağıtım denersin.
Arkadaş fedora da önermiş, Fedora da başlangıç için güzel bir dağıtımdır. Sonrasında birisi gelip pop os önerecek, başkası Ubuntu önerecek... Sonra kafan allak bullak olacak, arkadaşın dediği gibi yazı tura atmak en iyisi. Sadece arch tabanlı dağıtımlardan uzak durmak gerekir şu aşamada

Linux iyidir ama fedora değildir. Eğer tanıdık bir arayüz kullanmak isterseniz bir Kubuntu sürümü veya farklı bir arayüz deneyimi için Ubuntu Budgie öneririm.

Uygulamaları Ubuntu'nun uygulama merkezi ile indirebilirsiniz:
1730547352030.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı