Linux nasıldır?

  • Konuyu başlatan WD40
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 30
  • Görüntüleme 2B
- Ozgurluk, saydamlik, isletim sistemi uzerinde tam kontrol. Mimari farkliliktan kaynaklanan avantajlar ( Regedit sacmaligi yok, NTFS nin getirdigi overhead ve limitasyonlar yok). Coklu kullanici yonetimi ve erisim yonetimi Linux tarafinda daha iyi. Tum kisisel dosyalarini, hatta tum diski encrypt edebilirsin. Kisisel bilgilerini birisi harddiski calsa dahi goremez. Windows da Edge browser i uninstall bile edemiyorsun.
- Hiz DE ye gore degisir. Kernel kaynakli bir yavaslik hic bir isletim sisteminde olmaz. Bazi DE ler Windowstan seri calisir, bazisi yavas.
- Update ler parcali sekilde ve kategorize edilmis halde gelir. Windows gibi paket programlar degildir. Neyi ne zaman update edecegine sen karar verirsin. Kullandigin distroya update politikasi stabiliteye oncelik vererek duzenlenir. ( Deb tabanli olanlar genelde boyle ) En guncel versiyonu degil, en stabil uygulama versiyonunu kullanirsin. Istersen de her zaman en son versiyonu kullanan cutting edge rolling release distrolar kullanirsin. Ozgurluk ve kontrol sende. O sebeple stabilite daha iyi de olabilir, daha kotu de. Benim kullandigim windows makine 4 senedir mavi ekran vermedi mesela. Windows da abidik seyler yapmazsan ve her zaman update etmezsen stabil kalabiliyor :)
- Adobe resmi destegi yok. Wine ile takla atarak kurmanin bir yolu olsa da bunlar profesyonel yazilimlar, kimse para verip edindigi profesyonel yazilimi unsupported ortamda kullanmak istemez, amator isidir cunku. Her oyun/program calismaz. Wine gibi compat. layer uzerinden kimisi bugli calisir, kimisi zor calisir, kimisi hic calismaz. Sonuc olarak cogu seyin alternatifi olsa da Windows ya da Mac gibi bir marka destegi olmadigi ve market payi cok dusuk oldugu icin uygulama cesitliligi zayif. Ayrica standardizasyon da yok. Win ya da Mac gibi platformlara uygulama gelistirenlerin takip etmesi gereken standartlar bulunur, bunlar Linux tarafinda yok. Millet kafasina gore GUI insa eder.
- Jenerik suruculerde sorun yasamazsin, spesyalize olmus suruculer calismaz kolay kolay. Ornegin sadece windows driver destegi veren barkod okuyucunu calistiramazsin ama nvidia kartin proprietary surucusunu sorunsuz yuklersin. Bazi suruculer kernel mode calistigi icin daha sorunsuzdurlar ve kernele entegre gelirler. Windows tarafinda binlerce surucu oldugu icin kernel mode imkansizdir ve intihardir ( guvenlik ) , o sebeple sacma bir driver hatasi yuzunden mavi ekran yiyebilirsin. Yine de windows tarafi driver olarak daha cesitli, cunku ureticiler ilk win sistemi destekler. Her donanim calismaz. Cogu distroda wifi bile out of the box calismaz, klavye RGB programlarlari calismaz, fingerprint sensor calismaz vs.

Ben sorulardan stabilite ve guvenlik odakli dagitim aradigin sonucuna vardim. Mint Cinnamon ya da Parrot Mate oneririm.
Hocam tüm yanıtları okumadan yazıyorum, başkası yazdıysa görmedim fakat Adobe programları kullanılamaz demişler, o yüzden söyleme gereği duydum. Kısayollarda sıkıntı oluyor çoğu dağıtımda fakat bir WM kullanırsanız çok fazla kısayolu olmadığı ve genelde windows tuşu ve ek kombinasyonlar yaparak kullanıldığı için hiçbir şekilde etkilemiyor kullanımı. Premiere pro denemedim fakat Photoshop ve Illustratoru kendim kullanıyorum. Fakat başlangıç için WM önermem. İsterseniz hem WM hem de DE indirin. Photoshop gibi programlar kullanacağınızda ona geçersiniz. Geçişi giriş ekranında tek tıkla yapılabiliyor zaten. Bilgisayar kapalıysa tek yapmanız o şekilde açmak. Açık ise oturumu kapatıp oradan değiştirip giriş yapabilirsiniz. Fakat direkt destek almadığından en rahat şekilde cs6 sürümlerini kurabilirsiniz. Photoshop için 2019 versiyonunu da buldum hatta bilgisayarıma kurdum fakat o da WM ile düzgün çalışmıyordu. Illustrator için böyle bir şey bulamadım. Fakat 1/2 fazla özellik ve daha iyi bir arayüz haricinde pek bir fark yok photoshop cs6 ile. Sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Değerli yanıtlarınız için teşekkür ederim. Sanırım bir süre daha Windows ile devam edeceğim. :)
 

Geri
Yukarı