Linux nasıldır?

• Konuyu başlatan love1
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 46
  • Görüntüleme 1.622
Macera mı? Bunu 5-10 yıl önce söylemiş olsan dediğine hak verirdim. Ama şimdi bütün AAA ve singleplayer oyunlar Steam'de Proton ile oynanabiliyor. Valorant, LoL, Apex Legends, Roblox gibi oyunlar anti-hile sistemi yüzünden oynanamazlar, ama hikaye oyunları oynayan biri için Linux'da Heyecan'a gerek yok.

Hedef kitle Windows olacak ve bu durum yakin gelecekte degismeyecek. Amac sadece ve sadece oyunsa Linux'e malesef gerek yok. Yarin cikacak bir oyunun Linux destegini bugunden tahmin edemezsin ama neredeyse kesin sekilde Windows destekleyecegini bilebilirsin konsol spesifik degilse.

Hedef kitle Windows olacak ve bu durum yakin gelecekte degismeyecek. Amac sadece ve sadece oyunsa Linux'e malesef gerek yok. Yarin cikacak bir oyunun Linux destegini bugunden tahmin edemezsin ama neredeyse kesin sekilde Windows destekleyecegini bilebilirsin konsol spesifik degilse.
Hocam haklısınız, oyun geliştiricileri (özellikle bağımsız oyun geliştiricileri) Windows'u tercih ediyorlar çünkü Windows'un oyuncu kitlesi daha büyük. Ve anti-cheat olan oyunlarda Linux desteği yoksa açmak imkansız oluyor. Buraya kadar haklısınız ama son zamanlarda Proton'un gelişmesi ile hikayeli oyunlar ya da bağımsız geliştiricilerin oyunları (GameJolt,itch.io vb.) Lutris/Wine ile açılabilir, gerçi benim gibi Lİnux'un gündemini takip etmiyorsanız eğer gelişmeleri bilmemeniz normaldir hocam. İyi günler

Hocam haklısınız, oyun geliştiricileri (özellikle bağımsız oyun geliştiricileri) Windows'u tercih ediyorlar çünkü Windows'un oyuncu kitlesi daha büyük. Ve anti-cheat olan oyunlarda Linux desteği yoksa açmak imkansız oluyor. Buraya kadar haklısınız ama son zamanlarda Proton'un gelişmesi ile hikayeli oyunlar ya da bağımsız geliştiricilerin oyunları (GameJolt,itch.io vb.) Lutris/Wine ile açılabilir, gerçi benim gibi Lİnux'un gündemini takip etmiyorsanız eğer gelişmeleri bilmemeniz normaldir hocam. İyi günler

Linux camiasinin oyun icin cok cabaladigini, eskiden oldugu gibi binlerce takla atmadan da oyun oynanabildiginin farkindayim. Steam de bunu cok destekliyor. Ama bu sonucu degistirmiyor; amac sadece oyunsa Windows > Linux. Spesifik oyunlar oynuyorsundur; o oyunlar sorunsuz Linux'de calisiyordur, hic itirazim yok. Gaming makine topladin, onumuzdeki 3-5 sene dibine kadar AAA oyun oynamak istiyorsundur, o halde Linux bence gereksiz bir macera.

Linux camiasinin oyun icin cok cabaladigini, eskiden oldugu gibi binlerce takla atmadan da oyun oynanabildiginin farkindayim. Steam de bunu cok destekliyor. Ama bu sonucu degistirmiyor; amac sadece oyunsa Windows > Linux. Spesifik oyunlar oynuyorsundur; o oyunlar sorunsuz Linux'de calisiyordur, hic itirazim yok. Gaming makine topladin, onumuzdeki 3-5 sene dibine kadar AAA oyun oynamak istiyorsundur, o halde Linux bence gereksiz bir macera.
Anladım, dediğiniz gibi, şu an için AAA oyunlar konusunda Windows’un çok daha büyük bir avantajı var ve bu çok net. Oyun endüstrisinin büyük kısmı hâlâ Windows’u hedefliyor. Ancak, dediğiniz gibi, son yıllarda Linux camiası büyük yol kat etti ve Proton, Lutris gibi araçlarla birçok bağımsız ve hikayeli oyun Linux’ta oldukça iyi çalışabiliyor. Tabii ki, büyük oyunlar için Linux'un henüz yeterli olmayabileceği bir gerçek. Eğer amacınız sadece AAA oyunlarını oynayacak bir makine toplamaksa, o zaman Linux gerçekten gereksiz bir macera olabilir. Ama bu, Linux’un oyun oynamak için hiç tercih edilmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Belirttiğiniz gibi, spesifik oyunlar için Linux oldukça yeterli olabilir, özellikle de çevrimiçi oyunları önemsemiyorsanız. Yani, her şey kişisel tercihlere ve ne tür oyunlar oynanacağına bağlı.

Hocam ortalama bir bilgisayara Windows'a sahip bir bir bilgisayara linux kurmayı düşünüyorum, fakat mac alma isteğim de var. macOS terminali linux terminali gibi imiş. Veya macOS inde Unix tabanlı olması da benzerlik gösteriyormuş.

Siz ne önerirsiniz? Mac almak mantıklı mı? (sizde kullanıyormuşsunuz) Yoksa ortalama bir bilgisayara yükle linuxu ne yapacaksan yap gibi bir öneri de mi bulunursunuz?

Yanlış bilgi
Hocam ortalama bir bilgisayara Windows'a sahip bir bir bilgisayara linux kurmayı düşünüyorum, fakat mac alma isteğim de var. macOS terminali linux terminali gibi imiş. Veya macOS inde Unix tabanlı olması da benzerlik gösteriyormuş.

Siz ne önerirsiniz? Mac almak mantıklı mı? (sizde kullanıyormuşsunuz) Yoksa ortalama bir bilgisayara yükle linuxu ne yapacaksan yap gibi bir öneri de mi bulunursunuz?
MacOS'deki Terminal Linux gibi değil, çok daha kısıtlı. Eğer oyun istiyorsan, veya sadece webde dolaşmak istiyorsan Linux kurmak en mantıklısı. Hem ücretsiz hem hafif. MacOS'a para verme bence.

Son düzenleyen: Moderatör:

Valla ben cok memnunum. Linux ile yapabildigin her seyi yapamasam da yazilim gelistirme olarak hicbir eksik cekmiyorum. Terminal + brew kombosuyla Linux ortamda sevdigim her sey var. Calendar, Airpod ve Iphone uyumu da rahatlik sagliyor toplanti ya da sunum yapmam gerektiginde. M1 almistim, o zamanlar 64GB Thinkpad bulamamistim cunku. Is yaptigim firma herkese Mac sagladigi icin biraz da zaruri olmus oldu.

Eger seyahat etme zorunlulugum olmasaydi direkt Linux desktop toplardim. Ama yaninda bataryasi seni goturecek M serisi Mac cok portatif bir kuvvet.

Valla ben cok memnunum. Linux ile yapabildigin her seyi yapamasam da yazilim gelistirme olarak hicbir eksik cekmiyorum. Terminal + brew kombosuyla Linux ortamda sevdigim her sey var. Calendar, Airpod ve Iphone uyumu da rahatlik sagliyor toplanti ya da sunum yapmam gerektiginde. M1 almistim, o zamanlar 64GB Thinkpad bulamamistim cunku. Is yaptigim firma herkese Mac sagladigi icin biraz da zaruri olmus oldu.

Eger seyahat etme zorunlulugum olmasaydi direkt Linux desktop toplardim. Ama yaninda bataryasi seni goturecek M serisi Mac cok portatif bir kuvvet.
hocam peki linux kullandığınız zamanlar hangi linux dağıtımını kullanıyordunuz? Ve Linux için Mac yerine bir thinkpad almak daha mı mantıklı?

hocam peki linux kullandığınız zamanlar hangi linux dağıtımını kullanıyordunuz? Ve Linux için Mac yerine bir thinkpad almak daha mı mantıklı?

Arch ve PopOS kullaniyordum. Arch makinem hala duruyor, Thinkpad o da.

Bence cok iyi tercih Thinkpad, klavyesi cok daha iyi bana gore. Linux'te daha da ozgur oluyorsun o acidan cok iyi.

Ancak telefondan dosya atmak, ayni kulaklikla tum cihazlari kontrol etmek, dogru duzgun calisan Calendar ve Mail entegrasyonlari yapmak icin ugrasmak istemiyorum su anda. Eskiden ugrasirdim, simdi biraz daha para vereyim direkt calissin diye dusunuyorum. O sebeple Mac alirdim.

Mac'in bir de IOS ve Android e ayni anda yazilim gelistirme avantaji var, o da benim icin tercih sebebi. Ikisi icin de build alip gelistirme yapabiliyorum.

Thinkpad, klavyesi cok daha iyi bana gore
O kişiden kişiye değişir ama hocam internetten sağdan soldan baktığım zaman klavyesi bana çağı takip edememiş eski tip klavyeler gibi geldi.

Mac klavyesi daha çok hoşuma gidiyor o incelik beni çeken şey, daha önce huawei laptop kullandım oradan ufak bi tecrübem var hemen hemen aynılar, fakat önemli olan dış değil iç. Uyunluluk gibi şeyler sanırım,

Teşekkürler hocam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı