Linux nasıldır?

Limosed

Hectopat
Katılım
26 Haziran 2019
Mesajlar
844
Çözümler
4
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Linux kullanmak istiyorum ancak bazı sorularım var.

1- Linux'ta rahat oyun oynayabilir miyim?
Genelde CS:GO oynuyorum ancak onun dışında singleplayer oyunlar da oynamayı seviyorum. Linux'ta oyunlar bana sorun çıkarır mı? Açılırsa da FPS düşüşü gibi bir sorun olur mu?

2- hangi işletim sistemini kullanmalıyım?
Linux'taki hangi işletim sistemini kullanmam gerektiği konusunda kararsızım. Genelde oyun oynamak amacıyla kullanıyorum ve bilgisayarımın özellikleri pek iyi sayılmaz. Sistemi zorlamayacak ve bana oyun oynattıracak bir OS önerirseniz sevinirim.

3- Linux kullanımı nasıldır?
Daha önce hiç Linux kullanmadım. Kullanımı kolay mıdır? Rahat alışabilir miyim?

4-güvenlik.
Bilgisayarımın güvenliği konusunda biraz fazla takıntılıyım. Linux'un Windows'tan çok daha güvenilir olduğunu biliyorum. Ancak yine de antivirüs önerebilir misiniz?

5- sizce Linux Windows'tan daha mı iyi? Neden?
 
  1. Linux’un “capcanlı” teknolojisi sayesinde onu denemek, kullanmak ya da kurcalamak için sabit diskinize kurmanıza gerek kalmaz. Optik sürücünüz ve minimum 512 MB belleğiniz varsa Live CD/Canlı Sürüm olarak dağıtılan Linux türevlerinden dilediğiniz bir tanesini sisteminizde misafir edebilirsiniz. Üstelik canlı sürümleri sisteminize kurmaya kalktığınızda bilgisayarınızı kullanma özgürlüğünüz kısıtlanmaz. Yani siz Linux’un çoklu masaüstü özelliği sayesinde, bir masaüstünde Linux’unuzu kurarken diğer masaüstünüzde internette gezebilir, faturalarınızı ödeyebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir ya da ofis işlemlerinizi gerçkleştirebilirsiniz.
  2. Linux dağıtımları bir ev kullanıcısının ihtiyaç duyacağı hemen her türlü yazılımı ve daha fazlasını beraberinde; yani kurulum medyasının içerisinde getirir. Bu nedenle temel sistem kurulumu ve sonrasında ofis, oyun, anlık mesajlaşma, e-posta istemcisi veya geliştirme ortamları gibi paket yazılımları arayıp kurmakla uğraşmazsınız. Tüm ihtiyaçlarınız yaklaşık 30-35 dakikada sabit diskinizde yerini alır.
  3. Linux özgür ve esnektir. Sizi geliştiricilerinin ya da dağıtıcılarının tercihlerine mahkum etmez. Linux dünyasında hemen her yazılımın (hatta grafiksel masaüstü ortamlarının bile) onlarca muadili/alternatifi vardır. Ve bunlardan dilediğinizi kurmak sadece birkaç dakikanızı alır.
  4. Linux günümüzün birçok standardına tam uyumludur. Örneğin ofis belgelerinin uzantılarında, fontlarda ya da Flash gibi standartlaşmış teknolojilerde sizi zora sokmaz. Üstelik günümüzde birçok popüler yazılım geliştiricisi ürünlerinin Linux sürümlerini de çıkarmaktadır.
  5. Linux çok kararlı ve güvenlidir. Sistemin en hayati bileşenlerini dahi güncelleseniz, değişiklikleri görebilmek için bilgisayarınızı yeniden başlatmak yerine sadece yenilenen bileşenleri durdurp çalıştırmanız yeterlidir. Linux sisteminde kullanıcı yönetici haklarını sadece ihtiyaç duyduğunda çağırdığından dolayı, sistem dosyalarına erişme/yazma/silme işlemleri üçüncü parti yazılımlar aracılığından kullanıcının haberi (ya da izni) olmadan gerçekleşmez. Bu nedenle virüs yazarları Linux’u hedef almazlar. En azından şimdilik.
  6. Linux mükemmel bir geliştirme ortamıdır. Hemen her dil için güçlü IDE’lere sahiptir ve kendisi de açık kaynak felsefesiyle topluluk tarafından geliştirildiğinden belgelemeler ve yarıdm dosyaları çok çeşitlidir. Üstelik birçok dilde geliştirme yapabilmek için ek yazılımlar kurmanıza gerek yoktur. C/C++, PHP, Python, Java ya da Ruby gibi diller ön tanımlı olarak çoğu dağıtımın kurulum listesinde yer alır.
  7. Linux görselliğe önem verir, eğlencelidir ve en janjanlı işletim sistemi olarak karşımıza çıkar. Linux, popüler masaüstü ortamlarına öntanımlı olarak sağladığı görsel efekt motorları sayesinde düşük sistem gereksinimleriyle göz kamaştıran efektleri kullanmanızı sağlayarak size monotonluktan uzak bir kullanım sunar. Üstelik Look’n Glass gibi masaüstü ortamları sayesinde dünyanın ilk ve gerçek 3D masaüstü kullanımını kullanıcılarına sunar.
  8. Linux açık kaynak ve özgür yazılım felsefesiyle yoğrulmaktadır. Bu sayede hem kodlarının her bir satırı binlerce profesyonel geliştiricinin denetiminden geçer, hem de isteklerinize uyacak şekilde tekrardan düzenlenebilir. Bu sayede günümüzde yüzlerce farklı amaca hizmet etmesi için geliştirilmiş, sayısız Linux dağıtımı vardır. Üstelik buların büyük bir kısmı ücretsizdir.
  9. Linux’un diğer açık kaynak projelerle arası çok iyidir. Bunlardan birisi de Windows uyumlu yazılımların/oyunların Linux ortamında çalışmasını sağlayan WINE projesidir. Küçük ve ücretsiz olan bu yazılım sayesinde popüler oyunlardan Photosop’a kadar birçok yazılımı kullandığınız Linux dağıtımı üzerinde çalıştırabilirsiniz. Üstelik Linux sunduğu ücretsiz sanallaştırma yazılımları sayesinde yüksek kapasiteli bilgisayarlarda birden fazla farklı işletim sistemini çalıştırmanıza da olanak verir.
  10. Linux diğer işletim sistemlerinden farklı olarak donanım sürücülerini beraberinde getirir. Sisteminize taktığınız hiçbir donanım için sürücü aramanıza gerek kalmaz. Kullandığınız dağıtım, donanım sürücülerini otomatik olarak bulup, izninizi alarak sisteminize yükler. Üstelik bunu 64 bit sistemlerde de kolaylıkla yapar. Çünkü Linux diğer işletim sistemlerinden çok çok önceden 64-bit mimarisine geçmiştir ve sürücü altyapısı bu mimaride de sorunsuzdur. Bunun temelinde birçok sürücünün donanım üreticileri tarafından değil de açık kaynak topluluğu tarafından geliştirilmesi yatar.
 
1. Tüm Valve oyunlarının doğal desteği mevcut. Destek olmayan oyunları da proton, lutris, wine gibi teknolojilerle oynamak mümkün.
2. Günlük kullanım amaçlı ise Debian ve Ubuntu tabanlı güzel işletim sistemlerinden birini seçebilirsiniz.
3. Linux kullanımı kolay. Söylenenin aksine kod ile yapılan %95 işlemi grafiksel de olarak yapmak mümkün.
4. Her işletim sisteminin kendine özel avantaj/dezavantajı var. Kullanıcının amacı ve isteğine göre değişir.

AV yazılımı ev için yok neredeyse. Zaten yapısı gereği UNIX ve Linux'a virüs bulaştırmak zordur.
 
Ubuntu 20 sürümü bug çöplüğüne döndüğünden oyunu bırak, normal kullanımda bile hata alıyor.

Ubuntu tabalılarda genelde sorun çıkmaz. Eğer içiniz rahat etmezse Debian, Fedora, OpenMandriva, openSUSE gibi dağıtımlara bakabilirsiniz.
Hocam Ubuntu'nun oyunlarda daha düşük performans verdiğini duydum, doğru mudur?
 
Ubuntu 20 sürümü bug çöplüğüne döndüğünden oyunu bırak, normal kullanımda bile hata alıyor.

Ubuntu tabalılarda genelde sorun çıkmaz. Eğer içiniz rahat etmezse Debian, Fedora, openmandriva, OpenSUSE gibi dağıtımlara bakabilirsiniz.

Sağ olun hocam.
 
1- Linux'ta rahat oyun oynayabilir miyim?

Steam'ın proton desteği var. Proton'u etkinleştirirseniz Linux'la uyumlu olmayan oyunları bile rahat bir şekilde oynarsınız. CS:GO Linux'la uyumlu, eğer ekran kartınız AMD ise, oyundan daha iyi performans alabilirsiniz.

2- hangi işletim sistemini kullanmalıyım?

Birden fazla Linux dağıtımı vardır, bunların farklı amaçları vardır. Senin için ev kullanıcısına uygun dağıtımları önereyim; Debian, MX Linux, Mint, Fedora gibi dağıtımlara bakabilirsin.

3- Linux kullanımı nasıldır?

Dediğim gibi birden fazla Linux dağıtımları mevcut. Bu dağıtımların farklı paket yöneticileri olur. Pacman, apt, dnf, portage gibi yöneticiler. Bunların komutları farklıdır ama hepsi aynı işleri yapar. Zamanla alışırsınız.


Evet, Linux'un Windows'dan daha güvenli bir sistem olduğu doğru, Linux'da sadece Gufw'yi etkinleştirmeniz yeterli.

5- sizce Linux Windows'tan daha mı iyi? Neden?

Ben hem Linux'u, hem Windows'u kullanıyorum, Linux bence daha iyi. Linux'un rahatlığına alıştığınız zaman, Windows'a dönmek istemiyorsunuz.
 
Linux'a kim güvenli diyorsa, bence halt etmiş. Ben de demiş olabilirim XD.

Kolayca şifremizi değiştirebiliyoruz. Kolayca kardeşimiz de, bizim bilgisayarımızın şifresini değiştirebilir. Hele ş*refsiz arkadaşlarınız varsa benim gibi, onlar da kolayca değiştirebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı