Linux nasıldır?

Asıl sende yanlış bilgi var

Sen hâlâ Linux’un 'Unix tabanlı' olduğunu kanıtlamaya çalışıyorsun ama asıl noktayı kaçırıyorsun. Linux, Unix ile aynı dosya sistemi hiyerarşisini ve komut setlerini kullanabilir, ama bu, onu Unix yapmaz!

Unix-like (Unix benzeri) olmasının sebebi, Unix'in mimarisini ve çalışma prensiplerini takip etmesi, ama KENDİ KOD TABANINA SAHİP olmasıdır.
Linux, orijinal Unix kodlarını içermeyen, sıfırdan yazılmış bağımsız bir çekirdektir. Eğer Linux gerçekten Unix olsaydı, POSIX sertifikasına sahip olurdu ama değil.

Ayrıca, MacOS ve Linux’un terminal komutlarının benzer olması, ikisinin aynı şey olduğu anlamına gelmez. GNU araçları ve Unix benzeri araçlar, birçok sistemde kullanılabilir ama bu onları birebir aynı yapmaz. Android'de bile birçok GNU/Linux komutu çalışıyor, bu onu bir masaüstü Linux yapar mı?

Sonuç olarak, Linux, Unix'in bir klonu değildir, Unix kodlarını içermez ve özgür bir işletim sistemidir. Linux ≠ Unix, Linux ≠ MacOS. Bunu senin Wikipedia’da biraz daha dolaşıp öğrenmen lazım.

KİŞİSELLEŞTİRME

Kimse son kullanıcıya "Linux kullanıyorsan kişiselleştirme yapmak ZORUNDASIN" demiyor. İster yapar ister yapmaz. İsterse olduğu gibi kullanır. Ubuntu tabanlı dağıtımlar bunu sağlıyor zaten.

Güvenilirlik

Ne demek herkes için geçerli değil? Linux arka planda seni izleyen bir telemetri barındırmıyor. Veya sana işletim sistemi seviyesinde reklam göstermiyor. Ya da Microsoft hesabını zorunlu kılmıyor. Linux her konuda Wİndows'dan daha hafif ve güvenli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux = Unix diyende olmadi. *nix isletim sistemi grubundadir dedim. MacOS ve ikisi ayni kokten geliyor dedim.
Unix kodlarini icermiyor olmasi bir sey degistirmiyor. Sacma yere takiliyorsun. Ayni sey yapan iki farkli dilde/tarzda yazilmis uygulama, efektif olarak ayni kategoride degerlendirilir. Linux dagitimlari *nix bir isletim sistemidir. Ayni sey MacOS icinde gecerli.
Ugrasirsan evet. Cunku Android Linux dagitimi zaten.
Bir seyin baska bir seyin klonu olmasi icin kodlarinin birebir ayni olmasi gerekmez. Linux neredeyse her noktada Unix isletim sistemi gibi davranir. Sadece lisansi yok. Lisansi olmamasinin sebebide "cok ucuk bagimsiz" olmasi degil. Linux projesi acik kaynak, copyleft lisanslama ile dagitiliyor. Unix'in kendisi ise bu fikre karsi.
Okudugunu anlama problemin var. Kendi yazdiklarini da muhtemelen AI'dan caka caka yaziyorsun da o yuzden farkinda degilsin;
Evet, Linux üzerinde oyunları sorunsuz oynamak için bazen ayar yapmanız gerekebiliyor, ancak bu, Linux’un doğasında var.
Bu cumleler sana ait. Bunun normal oldugunu, olmasi gerekenin bu oldugunu belirten sensin.
Linux ≠ Unix, Linux ≠ MacOS.
Linux = Unix yada Linux = MacOS diyen olmadi. Hayir. Terminallerinin buyuk olcekte ayni oldugunu diyen oldu ama. Cunku terminal emulatorleri *nix OS'lerde benzeri birak neredeyse identical yapiya sahipler. Buna Linux'ta dahil.
Cogu son kullanicinin umurunda olmayan seyler. Farkinda degilsin.
Kankam çok zorlama bence, bişey bilmediğin belli
Aynen kanka. Ondan.

Linux = Unix diyende olmadi. *nix isletim sistemi grubundadir dedim. MacOS ve ikisi ayni kokten geliyor dedim.
Hadi bakalım, şu an doğru bilgi veriyorum. Linux ve Unix aynı çekirdeğe, aynı köke sahip değiller. Linux, bağımsız bir çekirdek ve sıfırdan yazılmış bir işletim sistemi. Ancak, Unix'e benzer bazı yapıları kullanıyor. Unix-like terimi tam da bu yüzden kullanılmakta: Unix'in dosya yapısı ve komut setleri ile benzerlik taşıyan ama farklı kod tabanı olan işletim sistemleri için.

MacOS'a gelince; evet, Unix tabanlıdır ve BSD ile ilişkili bir çekirdeğe sahiptir. Linux ise BSD'den bağımsız olarak geliştirilmiştir ve tamamen farklı bir kernel kullanır. İki sistemin kökenleri farklıdır, ama her ikisi de Unix'in mimarisini takip ediyor. Yani, ikisi de Unix-benzeri (Unix-like) sistemler, ama aynı kökten gelmiyorlar.

Bu farkı göz önünde bulundurmak önemli. "Unix-like" kavramını iyi bir şekilde araştırman gerekebilir. Ayrıca, Linux ve MacOS terminal komutlarının benzer olmasının, aynı çekirdek oldukları anlamına gelmediğini de unutmamalısın. Terminal komutlarının çoğu, her iki sistemde de Unix benzeri araçlardan kaynaklanır ama bu onları aynı yapmaz. Bunu kabul etmen gerek.

HALA AYNI ŞEYİ TEKRAR EDİYORSUN
Evet, doğru. Bir şeyin klonu olması için tam olarak kodlarının aynı olması gerekmez, ama kod tabanının tamamen farklı olduğu ve Unix'in lisansını almadığı açık. Linux, Unix'e benzer bir dosya yapısına ve bazı benzer komutlara sahip olsa da tamamen bağımsız bir çekirdek olarak geliştirildi. Unix ve Linux’un temel farkı, lisans meselesiyle birlikte, farklı çekirdek yapıları ve farklı evrim süreçlerinden geçmeleridir.

Linux’un copyleft lisansı aslında Unix’in kapalı kaynak lisansına karşı bir yaklaşımı yansıtıyor. Unix, kapalı ve ticari bir yazılım, Linux ise açık kaynak olarak gelişti. Bu fark, Linux’u Unix’ten farklı yapar.

Sonuç olarak, Linux bir Unix-like işletim sistemi. Unix tabanı değil, sadece bazı benzerlikler taşıyor. Bunu kabul etmelisin. Bu farkı kabul etmeden her zaman Linux ve Unix’i karıştırmak yanlış olur. Bu, çok basit bir teknik gerçektir.
Okudugunu anlama problemin var. Kendi yazdiklarini da muhtemelen AI'dan caka caka yaziyorsun da o yuzden farkinda degilsin;
Gördüğün gibi, her doğruyu söylediğimde savunman geriliyor. Gerçekleri anlatırken 'AI'dan yazıyorsun' demek, kendinin hatalı olduğunu kabul etmek demektir. Kimseyi küçümsemek yerine, yanlış bilgi vermemek daha sağlam olurdu. Bende bunu yapmaya çalışıyorum ama tek hücreli yapın bunu anlayamıyor maalesef.
Bu cumleler sana ait. Bunun normal oldugunu, olmasi gerekenin bu oldugunu belirten sensin.
Lütfen önce yazdığım şeylerin TAMAMINI oku ve öyle yorum yap
Linux = Unix yada Linux = MacOS diyen olmadi. Hayir. Terminallerinin buyuk olcekte ayni oldugunu diyen oldu ama. Cunku terminal emulatorleri *nix OS'lerde benzeri birak neredeyse identical yapiya sahipler. Buna Linux'ta dahil.
Bir kere daha çelişiyorsun! Terminal emulatorlerinin benzer olduğunu söylemek, Linux ve MacOS’un aynı şey olduğu anlamına gelmez. Evet, terminalde benzer komutlar çalışıyor ama temeldeki çekirdekler tamamen farklı! MacOS, BSD çekirdeğine dayanırken, Linux bağımsız bir çekirdek. Bu yüzden sadece terminal komutlarına bakarak bu iki işletim sisteminin birbirinin aynısı olduğunu iddia etmek tamamen yanlış ve yanıltıcı.

Linux, Unix-like bir işletim sistemi, ama Unix’in klonu değil. Eğer terminal kullanımı benzerse, bu sadece Unix'in mirası ve benzer komut setlerinin etkisiyle olur. Unix tabanlı olmakla Unix-like olmak arasındaki farkı öğrenmelisin. Terminali bir arayüz olarak kullanmak başka bir şey, ama iki işletim sisteminin çekirdek yapıları ve mimarileri farklı.
Cogu son kullanicinin umurunda olmayan seyler. Farkinda degilsin.
Kanka ne anlatıyon ya. Ne demek son kullanıcının umurunda değil? İşletim sistemi seviyesinde reklam görmeyi son kullanıcılar umursamaz demeyemi çalışıyorsu yani? gizlilik, mahremiyet, bunlar son kullanıcının umurunda değil ha? Gerçekten komiksin

Evet, iki farklı dilde yazılmış uygulama da aynı şeyi yapabilir, ancak burada temeldeki sistemlerin yapısı tamamen farklı. Linux ve MacOS'un çekirdek yapıları tamamen bağımsız. Yani sadece görünüşte benzer özellikler olsa da, temelde Linux ve MacOS’un farkları çok büyük. Linux, özgür yazılım prensiplerine dayanırken, MacOS daha kapalı, tescilli bir sistem.

EK OLARAK

Linux GNU tabanlıdır. GNU ise tamamen bağımsızdır ve Linux Torvalds tarafından yazılmıştır. Gerçekten şu açıklamayı yapmak zorunda bırakıyorsun ya beni.

Linux ve Unix aynı çekirdeğe, aynı köke sahip değiller.
Yanlis. Linux, Unix system callarini tekrar ederek dogmustur. Dolayisiyla unix mimarisine sahiptir.
Linux, bağımsız bir çekirdek ve sıfırdan yazılmış bir işletim sistemi.
Dogru.
Ancak, Unix'e benzer bazı yapıları kullanıyor. Unix-like terimi tam da bu yüzden kullanılmakta: Unix'in dosya yapısı ve komut setleri ile benzerlik taşıyan ama farklı kod tabanı olan işletim sistemleri için.
Dogru. Farkli kod tabanina sahip olmasi Unix klonu olarak dogdugu, Unix klonu olarak buyudugu gercegini degistirmiyor.
Bir sistemin kokeni, onun altında yatan mimari tasarım ve felsefedir. Hangi programlama dili ya da kod tabaninin kullanildigi bu kokeni degistirmez. Aynı mimariden tureyen sistemler, farkli kod tabanlarina sahip olsalar bile aynı kokene sahiptirler.
Yapay zeka kullanmissin ve okudugunu da anlamamissin. Ayni cekirdege sahipler gibi bir cumleyi hic bir mesajimda kurmadim. Terminallerinin neredeyse identical olduklarini, bunun sebebinin ikisinin de *nix isletim sistemleri olduklarini belirttigim bir mesajimi bulabilirsin. Ancak ikisinin birebir ayni kerneli kullandiklarini belirttigim bir mesajimi bulamazsin.
Terminal komutlarının çoğu, her iki sistemde de Unix benzeri araçlardan kaynaklanır ama bu onları aynı yapmaz. Bunu kabul etmen gerek.
Linux = MacOS diyen olmadi. Okudugunu anlama problemin devam ediyor. MacOS'in terminalinin kisitli oldugunu iddia eden sana karsi, Linux'un terminalinin Unix'e dayandigini, MacOS'in de ayni sekilde Unix'e dayandigini, dolayisiyla ikisinin terminallerinin neredeyse tipatip oldugunu, MacOS'in terminalinin cok kisitli oldugu iddiasinin abarti ve yanlis bilgi oldugunu soyleyen oldu ama.
Yapay zekayi da yanlis kullanmissin. Linux bir Unix tabanidir diyen olmadi. Linux'un dogdugu noktanin Unix oldugunu soyleyen oldu. Bazi degil mimari benzerlikler tasiyor. Mimari benzerlik ise bu neredeyse identical shellerin dogumuna sebep oluyor. Orijinalinde sh ve bash (Unix'teki SH shell'inin GNU implementasyonu) Unix'ten geliyor zaten.
Gördüğün gibi, her doğruyu söylediğimde savunman geriliyor. Gerçekleri anlatırken 'AI'dan yazıyorsun' demek, kendinin hatalı olduğunu kabul etmek demektir.
Degildir. AI'dan yaziyorsun demek, bilmedigin konuda kendine yardim icin onu kullaniyorsun demek. Onun da nasil calistigini bilmedigin ve yanlis kullandigin icin verdigi her seyin dogru oldugunu saniyorsun demek. Savunmam gerilemiyor, sen konudan uzaklasiyorsun diye konuya donmek zorunda kaliyorum.
Bir kere daha çelişiyorsun! Terminal emulatorlerinin benzer olduğunu söylemek, Linux ve MacOS’un aynı şey olduğu anlamına gelmez.
Bir tane mesajimi gosteremezsin Linux ve MacOS'in ayni olduklarini soyledigim. Ayni kokenden geldiklerini, *nix isletim sistemleri grubunda olduklarini soyledigim mesajlarim var, Linux ve MacOS ayni cekirdegi kullaniyor diyen yada ayni isletim sistemleridir diyen bir mesajim yok.
Terminal komutlari benzer dedigin yere geldiysek o zaman su iddianin ikimizde yanlis oldugunun farkina varmisizdir herhalde?
MacOS'deki Terminal Linux gibi değil, çok daha kısıtlı. Eğer oyun istiyorsan, veya sadece webde dolaşmak istiyorsan Linux kurmak en mantıklısı. Hem ücretsiz hem hafif. MacOS'a para verme bence.
Linux, Unix-like bir işletim sistemi, ama Unix’in klonu değil.
Unix klonu olarak dogdu ve buyudu. Suan bire bir Unix klonu olmamasi, Unix mimarisi kullanmadigi anlamina gelmiyor.
Eğer terminal kullanımı benzerse, bu sadece Unix'in mirası ve benzer komut setlerinin etkisiyle olur.
E zaten, senin iddiana karsi ikisinin de Unix mimarisinden dogmus olmasini kanit gosterdim. Kendi kendine AI'i kullanirken dogru yolu buldun ha. Demek ki neymis cok daha kisitli degilmis pasam.
Terminali bir arayüz olarak kullanmak başka bir şey, ama iki işletim sisteminin çekirdek yapıları ve mimarileri farklı.
Minute farklar var mi? Pek tabii. Ikisi farkli isletim sistemleri. Fakat ikisinin temel mimarisi ayni ve ikisi de ortak bir terminal paylasiyorlar, dolayisiyla "MacOS'in terminali Linux'unki gibi degil, cok daha kisitli" yanlis bir bilgi. Dedim tam dogruyu buldun, yine ayni yere geri dondun.
Evet degil. Windows'un gizlilik sorunlari bugune ait degil. Windows 10'un cikisindan beri asiri tartisma konusu olan seyler. Sozde tartisma konusu cunku Windows'un market payi ortada. Spesifik olarak Windows 10'un ve 11'in. Hayir gizlilik umurunda olan adamin Instagram, Facebook, TikTok, YouTube platformlarinda isi olmaz. Meta'nin bilgi sattigi, telemetri topladigi kanitlanmis bir sey. Ancak bugun Instagram'in market payi ortada. TikTok ayni sekilde. Isletim sistemi seviyesinde Microsoft'un kendi urunlerinin reklami disinda bir reklam yok ve evet, insanlar o reklami umursamiyor.
Linux GNU tabanlıdır. GNU ise tamamen bağımsızdır ve Linux Torvalds tarafından yazılmıştır. Gerçekten şu açıklamayı yapmak zorunda bırakıyosun ya beni, Allah yardımcın olsun kanka
Yanlis. Linux tabanin kendisidir. GNU toolsetleri, Unix toolsetlerinin, Unix lisanslamasi olmadan implementasyonudur. GNU toolsetlerinin amaci Unix-like isletim sistemi yaratmaktir ve yine GNU toolsetleri POSIX complianttir ve POSIX standardina uygun gelistirilmis herhangi bir kod minimal degisiklikler ile Linux uzerinde calisabilir. (Bir cesit superset gibi dusunebilirsin.)

Uzun lafin kisasi; MacOS'in terminali iddia ettigin gibi kisitli degil, bunun arkasindaki sebep ise Unix based olmasi. Linux ile neredeyse ayni interface'i kullanmalarinin sebebi de bu.

Linuxtta virüs yok denilecek kadar azdır.
Programlar ve oyunlar Wine yardımuyla bir kısmı açılıyor.
Bir sürü dağıtım vardır.
Ana dağıtımları taban alan dağıtımlar mevcuttur. Her bir dağıtım farklı bir şey sunar.
Ana dağıtımların kendine ait paket yönetici vardır.
Ve Linux mağzası snap flatpack gibi mağzaları vardır oradan program falan yükleniyor.
NVIDIA Driver'ları sorunlu ama çözülebiliyor.
Onun dışında PC'de PC'ye değişebilen uyumsuzluklar mevcut.
Linux'a başlayan birisi için Ubuntu'dan başlayabilir.
Onun dışında bütün dağıtımlar mantık olarak neredeyse aynıdır diyebilirim.
Görünümlerini mevcut dağıtımda değiştirelebilir.

Hatta sırf MacOS'deki Terminal'i Linux'unki gibi yapmak için HomeBrew diye bir program geliştirmişler. Ne olur araştırma yapmadan konuşma ya

Homebrew terminali Linux'unki gibi yapmaya yaramiyor. Bilmedigin isler hakkinda konusuyorsun. Paket yoneticisi o. Paket yoneticileri terminalin bir parcasi degil. CLI uygulamalar terminali olusturmazlar. Terminal ustunde calisirlar.

Terminal kisitli demek degil bu. OS'in kisitli olmasi, terminalin kisitli oldugu anlamina gelmiyor. Low-level ayarlar icin tabii ki root yetkisi gerekecek. Sudo ne ise yariyor saniyorsun? OS level islemler her zaman sudo gerektirir.

Linus Torvalds GNU'nun açılımını neden öyle yaptı sanıyorsun?
GNU'nun acilimi yapan Linus Torvalds degil pasam. GNU ismini koyan kisi ve ayrica GNU projesinin kurucusu Richard Stallman.

Windows'un pazar payının çok büyük olması onu güvenli yapmaz.
Guvenilirligi ile alakali bir yorum yok.

Söylediklerini tekrar tekrar çürüttüm, ama sen hala Linux = Unix demeye devam ediyorsun, bu yüzden senin yaklaşımın yanıltıcı.
Bir kere soyledigim bir mesajimi gosteremezsin diyorum, hala Linux = Unix dedin diyorsun.

MacOS'deki Terminal Linux gibi değil, çok daha kısıtlı. Eğer oyun istiyorsan, veya sadece webde dolaşmak istiyorsan Linux kurmak en mantıklısı. Hem ücretsiz hem hafif. MacOS'a para verme bence.

Cok gereksiz bir tartisma olmus bu yanlis bilginin uzerine.

MacOS terminali Unix sertifikali -> The Register of UNIX® Certified Products

POSIX standartlarini takip ediyor, hatta extend ediyor. Linux'teki terminal de ayni sekilde. Direkt isletim sistemini komuta etmiyorsun da shell interface i uzerinden komut veriyorsun her ikisinde de.

"Cok daha kisitli" degil cok cok benzerler.

Iddiani surdurmek niyetindeysen cok daha kisitlayici olduguna dair somut ornekler vererek baslayabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…