Linux ne için kullanılıyor?

Tam adı GNU/Linux'tur, çekirdeği Linux ve diğer departmanları GNU'dur. 90'da Free Software Movement'in bir parçası olarak Macintosh, Windows gibi kapalı sistemlere tepki olarak Richard Stallman ve ekibi tarafından geliştirilmiş, şu an "dağıtım" dediğimiz bir sürü türevi vardır. Bununla ilgili üniversite dersim için essay yazmıştım hatta.
Linux çekirdeği 91'de Linus Torvalds tarafından geliştirilip GNU'da kullanılmaya başlanmıştır (ondan önce Free Software Movement, GNU için kendi "Hurd" çekirdeğini geliştiriyordu ancak Linux ortaya çıkınca Hurd'u bırakıp Linux'a geçtiler).
Not: Artık yavaş olsa da Hurd hala geliştirilmektedir.

Son düzenleme:
Mesela ben oyun oynamak için Linux kursam hangi Linuxu kurabilirim?
Linux'u oyun için önerebilirim ancak ilk başlarda küçük karın ağrısı yaratabilir (O kadar problemli değil ama hiç bilmeyen için sıkıntı yaratır), daha sonrası alışırsanız problemi kalmayacaktır ama native oyun desteği için önermem.
Sosyalde sürekli Linux ile ilgili konu görüyorum Linux ne için kullanılıyor? Normal kullanıcıların da kullanabileceği bir işletim sistemi mi?
Linux kullanım alanı çok geniştir hatta o kadar geniş ki service yöneticini (ismi "init system" idir) bile değiştirebilirsin. Windows ile kıyaslarsan çok fazla özelleştirilebilir. İstediğin dosya yöneticisinden tut istediğin masaüstü ortamı ya da pencere yöneticisine, dosya formatından tut terminal emulatorlere kadar ve onların tasarımına kadar yani herşeyde özgürsün. Normal bir kullanıcının bile kullanabileceği bir seviyede kolaylığı olan dağıtımlarda mevcut. Akıllı saatlerden süper bilgisayarlara kadar her cihazda kullanılabilir hafifliğinden ötürü.

Son düzenleme:
Sosyalde sürekli Linux ile ilgili konu görüyorum Linux ne için kullanılıyor? Normal kullanıcıların da kullanabileceği bir işletim sistemi mi?
Normal kullanıcılar da grafik arayüzlü dağıtımları kullanabilirler ancak komut satırı kullanmaya alışmak biraz zaman gerektirebilir. Linux modülerdir yani parçalardan oluşur ve bunlar değiştirilebilir yada düzenlenebilir. Neredeyse sistemin her noktasına müdahale edilebilir Windows'tan farklı olarak.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı