Linux olmadan olmaz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Evet ama temel driverlar olduğu için her şey kısmi de olsa çalışıyor.
Linux'ta aslında her şey yüklü gelir. Çünkü grafik ve ses sürücüsü aslında Windows'taki gibi temel sürücüler değildir.

Mesela ses sürücüsü geneli kapsayacak PulseAudio gelir.

Mesela laptopun hoparlörü kötü ses verir ses sürücüsü yüklemezsen, animasyonlar kasar, YouTube'da video bile takılır Windows'ta.
Masaüstü için ses te sorun yok pek. Çünkü harici takıyorsun.

Aslında demek istediğim sonradan mecbur yüklüyorsun iki işletim sistemi içinde.

Son düzenleme:
Ama ne dedim ben? API içinde gömülü gelip gelmediğini bilmiyorum lakin eksik dll var demedim mi?
Sana yazdım ya bunu.
Kısmen doğru bir bilgi hocam. Merak ettiğim için Windows 10 sanal makine kurdum ve DirectX 11'e ait çoğu .dll mevcutken DX9'a dair bir şey daha az gördüm.

Yalnız Internet varken kuruyor mu bilmiyorum, test etmedim. Benim yaptığım kurulumda başından beri Internet kapalıydı ve en son güncellemeleri 7 günlüğüne durdurup Internet'i açtım ve o esnada End-User Runtime açtım.

.. ancak Redist(oyunu çalıştırmadan önce C++ veya DirectX kurulumu tutmak) kullanmayan oyun/program yok gibi bir şey. Eksik .dll sorunlarını en son ne zaman yaşadığımı hatırlamıyorum.

Sanırım PES2013'teydi(oyun korsan olduğu için) onda da direkt End-User Runtime kurup çözmüştüm.

Kısmen doğru bir bilgi hocam. Merak ettiğim için Windows 10 sanal makine kurdum ve DirectX 11'e ait çoğu .dll mevcutken DX9'a dair bir şey daha az gördüm.

Yalnız Internet varken kuruyor mu bilmiyorum, test etmedim. Benim yaptığım kurulumda başından beri Internet kapalıydı ve en son güncellemeleri 7 günlüğüne durdurup Internet'i açtım ve o esnada End-User Runtime açtım.

.. ancak Redist(oyunu çalıştırmadan önce C++ veya DirectX kurulumu tutmak) kullanmayan oyun/program yok gibi bir şey. Eksik .dll sorunlarını en son ne zaman yaşadığımı hatırlamıyorum.

Sanırım PES2013'teydi(oyun korsan olduğu için) onda da direkt End-User Runtime kurup çözmüştüm.
Ben de şuan deneme amaçlı bir oyun yükledim; Darksiders 2.
WineHQ, Mesa sürücüleri, Lutris ve Lutris içinde Wine FS Hack yükledim ve direkt oyunu açtım.
Oyunu süper oynatıyor.

Son düzenleme:
1682895760085.png

Kurmaz olaydım şu lanet şeyi kurmaz olaydım.

Ne mutlu size hocam.
Sen de gel. Mutlu olursun bak, çok performanslı bir şey;

Eki Görüntüle 1761586

Kurmaz olaydım şu lanet şeyi kurmaz olaydım.
Bu dağıtımı modifiye edip böyle güzel yapabilrisin;
1682896436339.png

Sen de gel. Mutlu olursun bak, çok performanslı bir şey;
Yok, sağolun. Bu aralar çok sık oynadığım ve sistemi zorlamaya en çok yaklaşan oyunum God Of War. Bu oyunun YouTube'da bulduğum karşılaştırma videolarında Proton ile Windows-native arasında ortalama 20FPS fark olduğunu görüyorum.

Şimdi diyebilirsiniz PC'yi oyundan başka bir amaç için kullanmıyor musun veya PC'yi yoran başka bir uygulama yok mu? Tabi ki var ancak onlarda Linux'ta yok, benim için anlamı yok. After Effects'i yoğun olarak kullanıyorum, bunu Linux'la kıyaslamam mümkün değil o yüzden. Her neyse

.. ki bu işe başlamadan önceki motivasyonumda daima God Of War'du benim için. Başka sık oynadığım ve PC'mi bu kadar zorlayan oyun yok çünkü. Bu arada zorluyor dediğime bakmayın sessiz modda 60, performans modunda 60-90 arası FPS ile bu oyunu çalıştırabiliyorum. Yani halimden memnunum aslında, sıkıntılı bir durum yok.

Sıcaklık değerleri daha 2 gün önce termal macun değiştiğim için ortalama 75-80 derece. Bir laptop için fena değil, ha?

Şimdi ben Linux kurmaya kalksam bundan önceki denemelerimden bir farkı olması için sebep yok. Bakın ben 26 Nisanda en son Linux kurup oyun açmayı denemiştim bile, şuan sildim bu arada. Yok yani, olmuyor.

Üstüne üstlük şuana kadar Linux kurmak için en az 20 saatimi vermişimdir ve alacağım vaat edilen şey 20FPS, ki onu da alamıyorum :D

Yani benim harcadığım vakte yazık, siz eğer üzerinde uğraşmadan oyunu açabiliyorsanız diyeceğim şey "Ne mutlu size." olur sadece.

Bir ara yüksek ihtimal tekrar denerim çünkü her "Bir daha Linux'la uğraşmam" dediğimde bir süre sonra yeniden DD modunda Rufus'a Linux .iso'su yazdırırken görüyorum kendimi.. ancak bu sefer sonucunda değişeceğini sanmıyorum.

Yok, sağolun. Bu aralar çok sık oynadığım ve sistemi zorlamaya en çok yaklaşan oyunum God Of War. Bu oyunun YouTube'da bulduğum karşılaştırma videolarında Proton ile Windows-native arasında ortalama 20FPS fark olduğunu görüyorum.
Hangisinde yüksek alıyorsun? Ben GoW'u test ettiğim zaman diğer sistemimde, Linux'ta daha çok performans alıyordum.
Şimdi diyebilirsiniz PC'yi oyundan başka bir amaç için kullanmıyor musun veya PC'yi yoran başka bir uygulama yok mu? Tabi ki var ancak onlarda Linux'ta yok, benim için anlamı yok. After Effects'i yoğun olarak kullanıyorum, bunu Linux'la kıyaslamam mümkün değil o yüzden. Her neyse
Gün sonunda araç zaten bunlar. İsteyen istediğini ve işine geleni kullanır. Mesela ben basit ve orta VFX, CGI geliştirsem Blender3D kullanırdım. Hem çok düşük boyutta, hem performanslı hem de bedava.
Tabi free bir kaç tane alternatif var.
Üstüne üstlük şuana kadar Linux kurmak için en az 20 saatimi vermişimdir ve alacağım vaad edilen şey 20FPS, ki onu da alamıyorum :D
20 saat biraz abartı bence.

Son düzenleme:
Hangisinde yüksek alıyorsun? Ben GoW'u test ettiğim zaman diğer sistemimde, Linux'ta daha çok performans alıyordum.
Linux'ta oyunu açabilsem belki karşılaştırma yapabilirdim ancak dediğim gibi bu mümkün değil. YouTube'da Linux'un daha fazla performans aldığını gördüm.
Gün sonunda araç zaten bunlar. İsteyen istediğini ve işine geleni kullanır. Mesela ben basit ve orta VFX, CGI geliştirsem Blender3D kullanırdım. Hem çok düşük boyutta, hem performanslı hem de bedava.
Alıştığım için bırakamıyorum After Effects'i, çok memnun kaldığım bir program. Hatta çoğu kişinin tersine bana Premiere ve Camtasia'dan bile daha kolay geliyor edit yaparken.

En çok eleştirilen yeri multi-core render almayı program-içi render aracında desteklememesi ve yine aynı şekilde Media Encoder olmadan H.264 çıktı alamamasıydı.

İkiside çözüldü.
20 saat biraz abartı bence.
En az 5-6 kere denedim ve bunların 4'ü Arch olduğu için her şeyi komut satırından tek tek kurmam gerek. Yine aynı şekilde oyunların yüklenme süresi de var zira Linux-native oyunlarda test ettim. Windows native oyunları direkt olduğu yerden çalıştırdım.

Tüm bunları yaparken özellikle Wine kurulumunda GitHub'a çok fazla istek gönderdiğim için cooldown yiyordum ve bundan da hata almıştım, bunlarla da uğraştım.

Şuan aklıma gelmeyen bir ton hatayla daha uğraşmışımdır. 20 saat eder mi bilmiyorum ama en az 19'u var gibi :D

Sözde Teknoloji platformu fakat görünen o ki neredeyse kimse doğru düzgün bilgi sahibi değil. Windows; kapalı kaynak olup, sizin tüm bilgilerinizi alır. Ve sonra bunları satar. Arka planda neler çevirdiğini bilemezsiniz. Gerçi bilgi satma olayını neredeyse tüm büyük firmalar yapıyor Google mesela. Linux ise tüm bunların aksine özgür bir yazılım olup sizin hiçbir bilginizi çalmaz. Arka planda neler çevirdiğini görebilirsiniz. Ve ayrıca Windows gibi sürekli can sıkıcı güncellemeler gönderip sizi kanser etmez. A'dan Z'ye kişiselleştirebildiğinizden bahsetmiyorum bile. Daha detaylı bilgiyi internette arama yaparak bulabilrsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı