Linux olmadan olmaz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Alıştığım için bırakamıyorum After Effects'i, çok memnun kaldığım bir program. Hatta çoğu kişinin tersine bana Premiere ve Camtasia'dan bile daha kolay geliyor edit yaparken.
Hocam ben de VFX ve CGI için sandım. Video edit işi kolay bir şey. KdenLive çok başarılı bu konuda. Windows'ta da var. Deneyin isterseniz. Multi-core render'da yapıyor KdenLive.
Ben her ödevimi, sunumumu falan KdenLive ile yaptım. Hatta bazı arkadaşlarıma YouTube LoL videosu editleri de yaptım. Çok beğendiler.
uLinux'ta oyunu açabilsem belki karşılaştırma yapabilirdim ancak dediğim gibi bu mümkün değil. YouTube'da Linux'un daha fazla performans aldığını gördüm.
Hocam çok basitçe açılıyor ama gerçekten zor ve uğraştırıcı bir şey değil.

Sözde Teknoloji platformu fakat görünen o ki neredeyse kimse doğru düzgün bilgi sahibi değil. Windows; kapalı kaynak olup, sizin tüm bilgilerinizi alır. Ve sonra bunları satar.
Eğer bu dediğiniz şeyi kanıtlayabilirseniz Windows'tan yüklü bir tazminat alabilirsiniz hocam. Zira programın kapalı-kaynak olması arkaplanda istediği gibi at koşturabildiği anlamına gelmez. Fiddler vb. ağ trafiği izleme programlarından bahsetmiyorum bile.

Yaptığınız şey komplo teorisyeni "büyük resmi gören" dayıların yaptığından öte bir şey değil.
Arka planda neler çevirdiğini bilemezsiniz. Gerçi bilgi satma olayını neredeyse tüm büyük firmalar yapıyor Google mesela.
Bilgi satmadan kastınız nedir tam olarak?
Linux ise tüm bunların aksine özgür bir yazılım olup sizin hiçbir bilginizi çalmaz. Arka planda neler çevirdiğini görebilirsiniz.
Windows'ta da görebilirsiniz zira bu yazılımlar sizin tabirinizle "bilgi çalma" işlemini ilahi yollarla yapmıyor. Internet üzerinden gönderiyor, değil mi? Internet trafiğini izleyebileceğiniz programlar mevcut.
Ve ayrıca Windows gibi sürekli can sıkıcı güncellemeler gönderip sizi kanser etmez.
Windows'ta güncellemeleri yapmak zorunda değilsiniz diye biliyorum. Bilgisayarı kapat tuşuna bastığınızda 2 seçenek çıkıyor. Biri güncelleyerek kapat, biri ise güncellemeden.

Birini överken diğerini gömmek zorunda değilsiniz, ben ikisini de hafif gömüyorum tavsiye ederim

Hocam ben de VFX ve CGI için sandım. Video edit işi kolay bir şey. KdenLive çok başarılı bu konuda. Windows'ta da var. Deneyin isterseniz. Multi-core render'da yapıyor KdenLive.
Bir ara incelerim belki.

Hocam çok basitçe açılıyor ama gerçekten zor ve uğraştırıcı bir şey değil.
Hocam ben uğraştırıcı olduğundan yakınmadım ki(en azından şuan). Tam tersine tabiri caizse "hayatsız" gibi günlerimi bu sistemde oyun çalıştırmaya harcadım. Tarayıcı geçmişimin %90'ı ProtonDB'deki incelemelerdi ve geriye baktığımda bunların değmeyeceğini görüyorum.

Ben Linux'ta GoW açmayı denemeye başladığımda tahminen oyunun %75'indeydim hala denemeye devam ediyorum ve oyunu bitireli 2-3 ay oldu. Yan görevlerden ilerliyorum şuanlık ondan sonra Yeni Oyun+ açacağım.

Oyun hata verse belki verdiği hatayı yazardım ancak log dosyasında dahi hatayla ilgili hiçbir detay yazmıyor. Oyun açıldığı gibi kapanıyor.

Bilgi satmadan kastınız nedir tam olarak?
1. İşlemci hızı, kullanılabilir bellek miktarı, pil kapasitesi ve sabit disk boyutu gibi donanım bilgileri.
2. İnternet hızı, alt yapısı, IP adresi, sim kartı varsa IMEI bilgiler.
3. Etkinlik sayısı ve aktiviteleri
4. Uygulamaların çalışma süresi, Ram miktarı, işlem süresi.
5. Bağlı cihazlarınızın (yazıcılar vb.) bir listesi dahil olmak üzere donanım verileri
6. Microsoft Store ile alakalı kayıtlar.
7. Kullanıcın Web aktiviteleri,
8. Uygulama hataları
9. Ayrıntılı sistem özellikleri.

Hocam gerçekten bir şey diyemem o zaman. Bende sıkıntı olmadığı için mutluyum . Bastın mı oynatıyor.

Windows'ta güncellemeleri yapmak zorunda değilsiniz diye biliyorum. Bilgisayarı kapat tuşuna bastığınızda 2 seçenek çıkıyor. Biri güncelleyerek kapat, biri ise güncellemeden.
Güncelle diye bildirim geliyor sürekli. Israr ediyor sürekli .

Son düzenleme:
Tamam da bunun nesi bilgi satmadır? Eğer bu düşünceyle düşünüyorsanız bugün telemetri kullanan hiçbir uygulama kullanmamanız gerekir.

Şuan girdiğiniz Sosyal'de Kullanım Koşullarının 5. maddesinde verilerinizin iş birliği amaçlı paylaşılabileceği yazıyor.. ancak tabi ki devamında bunun izinli bir şekilde yapılacağı bahsediliyor. Ben eğer ancak kelimesi ile başlayan kısmını söylemeseydim bu bir çarpıtma olurdu değil mi?

İşte siz de 7. maddede çarpıtma yapmışsınız. Web aktiviteleri olarak bahsettiğiniz şey sadece Edge'i kapsıyor ve bunun doğru bir şey olduğunu söylemiyorum ancak bilgi çarpıtması yapıyorsunuz. Ayrıca o isteğe-bağlı olan bir şey. Windows illa o veriyi göndertmesi için kafanıza silah dayamıyor ki.

8. madde de yine aynı şekilde uygulama yanıt vermeyince veya hata alınca zaten verilerin Microsoft'a gönderildiği yazıyor. Öyle bir algı oluşmuş ki sanki Windows bunu bizden gizli yapıyor.

1. maddede olan verileri toplaması normal, 2-3-4-5'i biri bana açıklayabilir mi toplayarak kime satabilir? Hani anlattınız ya işte bilginiz satıyor vb. bana açıklayın. Benim yazıcımın ismini kim neden satın alsın?

Windows sizin ekran kartınızın VRAM'ini umursamaz. Maksimum bundan istatistik çıkarır ancak gidip bahsettiğiniz gibi "büyük oyunlar" dönmüyor arkada.

Ben topladığı bilgileri söyledim.
Satıyorlar mı bilmem ama bizim sanal ortamda bir nevi aktivetelerimizi kayıt altında tutuyorlar. Bu kötü bir şey. En azından Windows kullanırken, Microsoft'un firewall'undan bağımsız firewall kullanıp, tüm uygulama, işlemler ve hizmetlerin internetini kesmek ve gerekli uygulamalara internet erişimi vermek.

Ama Apple mesela bilgileri satıyor. Hatta bunun için iOS'a yeni özellik getirdi. Uygulamaların interneti kesiyorsun diğer firmalar bilgi toplamasın diye ama Apple toplamaya devam ediyor ve 3. parti şirketlere kendisi satıyor bunu. Diğer şirketlerde buna göre uygulamalarını geliştiriyor.

Micorsoft ta yapabilir.

Son düzenleme:
Ben topladığı bilgileri söyledim.
Satıyorlar mı bilmem ama bizim sanal ortamda bir nevi aktivetelerimizi kayıt altında tutuyorlar.
Yok hocam @Wazted diyor ya "bilginizi satıyor amanın" bana o saçma geldiği için eleştirdim.

Mesela size baktığımız zaman Chrome kullanıyorsunuz, Chrome'un sözleşmesinde böyle bir şey yazıyor;

Eğer istediğiniz şey telemetriden uzak kalmaksa bundan kaçışınız yok. GoW üzerine konuştuk, Steam'in bütün ayrıntılı donanım özelliklerinizi telemetri olarak kullandığını biliyor muydunuz?

Kullanmasalardı bu sayfayı nasıl yapabilirlerdi değil mi?

Yani demeye çalıştığım şey o kadar şüphelenecek bir durum söz konusu değil. Eğer şüpheleniyorsanız da Windows bunu yapan tek şirket değil.

Bir kaç yöntem vardır. Bazı ağ izleme yazılımları bu bilgi toplayan sunucularının adreslerini ifşa ettiler zaten. Bunları engelleyebilirsin.

Firewall kurup, tüm işlemlerin, uygulamaların, hizmetlerin internetini kesip gerekli olanlara erişim açabilirsiniz.

Tabi tamamen gizlilik diye hiç bir şey yoktur.

Ama burada sorulacak soru şu. Şifrelerinizi mesala kimseye paylaşmazsınız ama Apple gibi bir şirkette parmak iziniz bile kayıtlı.

Son düzenleme:
- DRM desteği olmadığı için DRM şart koşan servisleri kullanamazsin yada düşük çözünürlükte kullanırsın.
Mevcut.
- Yaygın kullanılan video ve fotoğraf editleme uygulamalarını kullanamazsin. Alternatiflerini kullanman gerekiyor. Örn Adobe uygulamaları. Ek: Da Vinci Resolve .MP4 dosya formatını desteklemiyor Linux'ta.
Linux kullanmaya karar vermiş biri için bu bir eksiklik değil. Şuraya bakmanızı öneririm, dünyada belkide 20 bin kullanıcısı olmayan haiku os için yapılmış video düzenleme programı. Yaygın markaların sorunu linux desteklememeleri, isteseler bal gibi desteklerler. Bir ton program da windowsda yok ve onların alternatifi bile yok, çünkü windowsda yok.
- NVIDIA kullanıcısı isen GPU'na oc yapmak için ekstra configle oynaman gerekiyor.
Windows kullanıcısı için terminale nano config yazmak çok zor geliyor sanırım. Yorumsuz.
- Anticheat içeren pek çok oyun oynanamiyor.
İki nedeni var:
Birincisi linux kullanan az insan var, ve linux sisteminde oyun oynayarak hayatını harcayan daha az insan var. Bu yüzden oyun yapımı gibi çook vakit alan işlerde linux kullanıcıları pek de fiilenmiyor, çoğu oyun windowsda bile doğru düzgün çalışamıyor zaten.
İkincisi de anti hile koyan kimse onun sorunu. "Kernel seviyesinde anti hile koyalımda bir windowsda çalışsın çünkü birde başka platformdan bize ne?" diyen bir anti hilecimiz var çünkü.

Kullanmasalardı bu sayfayı nasıl yapabilirlerdi değil mi?
Steam o bilgileri toplayacağı zaman size bildirim gönderir siz de izin verip vermeme hakkınızı kullanırsınız. Zorla yangından veri kaçırmıyor şirket. Ama bu yaptığından para kazandığı kesin, en azından birilerine kazandırıyordur.
Mesela size baktığımız zaman Chrome kullanıyorsunuz, Chrome'un sözleşmesinde böyle bir şey yazıyor;
Onu da istemeyen chrome kullanmaz zaten, kaldı ki illa chrome kullanacağım diyen gider güzelce güvenlik duvarını ayarlar chrome da ancak google.com a erişebilir google ağı içerisinde.

Windowsun yanına bir yüksek sayı geldiğinde bil ki bir gün sağ alttan bir bildirim tarafından taciz edileceksin.

Son düzenleme:
Büyük bir eksiklik. İhtiyacım olan şey belli. Piyasada kullanımı en yaygın yazılım Premiere Pro, sonrasındaysa Sony Vegas var. Bu ikisi için hazırlanmış rehberler, pluginler buradan mısıra yol. Sonrasındaysa DaVinci Resolve geliyor. Bunlar dışında ki pek çok video editing programı vasat. Direkt vasat. Bu işle profesyonel olarak uğraşan insanlar kasti olarak uzak duruyorlar bunlar dışındaki programlardan. Bu adamlar salak mı da gidip yılda yüzlerce doları Adobe'a ödüyorlar? Gitsinler 20 bin kullanıcılı Haiku OS'in ücretsiz video editing yazılımını kullansınlar di mi? Akılları yok ki. Olsa kullanırlardı. Hatta o kadar akılsız ki bu insanlar bir de acayip paralarla sistem diziyorlar sırf Windows çöpünü kurup video editlemek için. Halbuki süper düper hızlı Linux yükleyip, o muhteşem ShotCut ile film bile editlerler daha düşük sistemlerle.

Bir de demez mi şimdi bana Wine'la kur Sony Vegas diye. Ben de yırtıla yırtıla gülerim.
Windows kullanıcısı için terminale nano config yazmak çok zor geliyor sanırım. Yorumsuz.
Aynen nano config kadar kolay bir şey.
Bu niye bir kullanıcı olarak benim problemim olsun ki?

Kendimi tekrar etmekten yoruldum artık. Eğer bir kişinin ihtiyacı olan şey bir işletim sisteminde kolayca elde edilebiliyorken diğerinde yoksa veya zorsa, o kişi kolayca elde ettiğini tercih etmeli. Reliable server mı istiyorsun? Linux kur. Zayıf bir bilgisayarın var ve amacın gündelik ofis işlerini halletmek mi? Linux kur. İyi bir bilgisayarın var ve tek amacın oyun oynamak mı? Windows kur. İyi bir bilgisayarın var ama oyun oynamaktan ziyade gündelik olarak YouTube videoları izleyen, sistemini fazlasıyla özelleştirmeyi seven biri misin? Linux kur. Aşırı güvenlik takıntın mı var, özelleştirilmiş Linux dağıtımlarına yönel. Yani amaçlar -> araçlar. İşletim sistemi bir araç, amaç değil. İhtiyaç ve istekleri karşılaması gereken bir araç. Niye sanki nihai amacımmış gibi kendimi o işletim sisteminde bir şeyleri çalıştırmaya adayayım?

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…