Linux tabanlı Windows mümkün mü?

Ajan_47

Hectopat
Katılım
2 Eylül 2020
Mesajlar
2.439
Çözümler
23
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
İleride bir gün Linux tabanlı, EXE dosyaları ve bilimum Windows'a özgü programların çalıştığı bir sistem yapılabilir mi? İnternette Windows 12 diye bir dedikodu dönüyor ama...
Tamamen Linux tabanlı olacak ve Windows'ta kullandığım her programı kullanabileceğim. Mümkün mü böyle bir şey?
 
Hocam o programın geliştiricileri Linux için çıkartmaları lazım.
Hocam anlatamadım sanırım. Hayalimdeki sistem şu programlar yine Windows için uygun olacak ama Linux'ta çalışabilecek şekilde ayarlayacaklar. Hani Linux'ta bunları çalıştırmak için Wine kullanıyoruz ya işte böyle bir eklenti olmadan kendiliğinden EXE leri açabilen bir Linux.
 
Şu an Microsoft'un açıklanan veya tahmin edilen planlarında yeni bir işletim sistemi yok. WSL biraz geliştiriliyor sadece. Ne kadar yeterli olduğu tartışılır.

Optimizasyon konusunda keşke sıfırdan modern bir çekirdek tasarlansa. Ama şu an için Microsoft bile cesaret edemez buna. Bütün uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını sıfırdan yazması demek. Bütün var olan uygulamalar güncellenmiyor ki.

Halihazırda zaten %80'in üstünde kullanım oranı var Windows'un. Keyifleri yerinde, günü kurtarmalık güncellemeler yapılıyor.

@Ajan_47 O söylediğiniz imkansız. ".exe" uzantılı dosyaları doğal olarak açabilen çekirdeğe zaten NT diyoruz. Linux çekirdeği ".exe" dosyalarını doğal olarak açamaz. Emülatör gereklidir.
 
Windowsfx diye bir dağıtım var. Windows'ta bulunan her program çalışmaz ama.

Bahsettiginiz sadece windowsumsu dış kabuk yine Ubuntu tabanli sadece Windows'dan geçenler rahat kullansın diye yoksa kimsenin Windows arayüzünü sevipte özleyeceğini, bu yuzden benzettiklerini sanmıyorum.

Windows uygulamalarını çalıştırmak için en basitinden Wine kullanabilirsiniz ama her zaman Windows'a kıyasla elbette eksiklikler olacaktir.

Her ne kadar yazıldıkları diller birbirlerine yakın olsa da vardıkları yerler başka. Microsoft son zamanlarda açık kaynağa önemini arttırdı, daha doğrusu buna zorunda kaldı. Ama Microsoft'u açık kaynaklı Linux tabanlı bir Windows yapmaya itecek bir sebep yok sanırım. Gerek oyunlar gerek çoğu programda pazara hakim olduğu için böyle bir şey yapmasına gerek yok, istisnai dışın da belki sunucu sistemleri için böyle bir şeye el atarlar.

Ama tüm bunların dışında markete Ubuntu terminali eklemek şu bu disin da pek ileriye gidecegini sanmiyorum Windows'un.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı