Çözüldü Linux Takas alanı kullanıyor musunuz?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

jemxoca

Kilopat
Bazıları belleklerin teorik olarak %100 kullanılamayacağından bahsetmiş ve takas alanı kullanmanın gereksiz olduğunu belirtmiş.
Açıkçası ben de özellikle test etmesem de günlük kullanımda bir fark göremedim.
Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Swap sadece RAM bittiğinde işe yarayan bir şey değil. Hibernate özelliğini kullanabilmek için RAM miktarınıza eşit miktarda (tavsiye edilen varolan RAM miktarınızın 1.5 katı fakat RAM miktarınız ile eşit yapmak da kurtarır) swap bölümü veya swapfile oluşturmanız lazım. Daha sonradan silmesi zor olan bir swap bölümü oluşturmak yerine bence root üzerinde istediğiniz zaman silebileceğiniz bir swapfile oluşturmak en mantıklı çözümdür. Böylelikle istediğiniz zaman swap'a sahip olabilirsiniz, istemediğiniz zaman da silebilirsiniz.
Hocam konudan bağımsız olacak ama sistem özellikleriniz ne?
16GB RAM'i olan masaüstü bilgisayar;
  • ASUS H97M-PLUS
  • i5 4690K (Stok fan.)
  • GTX 1050Ti
  • 2x8GB(16GB) DDR3 1600MHz RAM
  • Samsung 960 EVO M.2 SSD (250GB)
  • Seagate BarraCuda 7200RPM 3.5" (2TB)
  • Seasonic 600W 80+ PSU (Modelini hatırlamıyorum.)
  • Kasa Cooler Master ama modelini hatırlamıyorum.
4GB RAM'i olan dizüstü bilgisayar;
  • Intel Core 2 Duo P8700
  • GPU ise işlemcinin içindeki Intel Mobile 4 Series Express.
  • 2x2GB(4GB) sanırım DDR2 667MHz RAM
  • Bir de 120GB SSD vardı(Markası aklıma gelmedi şu an ama hızlı bir SSD idi ve Kingston, SanDisk veya Samsung üçlüsünden biri.) sistemi o taşıyordu zaten.

Swap sadece RAM bittiğinde işe yarayan bir şey değil. Hibernate özelliğini kullanabilmek için RAM miktarınıza eşit miktarda (tavsiye edilen varolan RAM miktarınızın 1.5 katı fakat RAM miktarınız ile eşit yapmak da kurtarır) swap bölümü veya swapfile oluşturmanız lazım. Daha sonradan silmesi zor olan bir swap bölümü oluşturmak yerine bence root üzerinde istediğiniz zaman silebileceğiniz bir swapfile oluşturmak en mantıklı çözümdür. Böylelikle istediğiniz zaman swap'a sahip olabilirsiniz, istemediğiniz zaman da silebilirsiniz.

Son düzenleme:
Çözüm
Swap'ın önemini farklı anlatayım.
Swap genelde lazım olmuyordur, ancak günün birinde çok önemli bir iş yapıyorsunuz ve bu iş sistem kaynağını fazla kullanıyor.
Ram'iniz yüksek diye Swap alanı oluşturmadınız, ancak buna rağmen siz o önemli işi yaparken Ram doluyor ve sistem Swap alanına geçmek istiyor.
İşte o anda Ram'iniz yüksek diye Swap alanı oluşturmadığınıza bin pişman olacaksınız.
Çünkü sistem donacak ve yaptığınız bütün işler tamamlanmadan sona erecek.
Bunu bizzat kendim yaşadım, sırf Swap alanı olmadığından saatlerce uğraştığım bütün iş boşa gitmişti.

İşte o anda Ram'iniz yüksek diye Swap alanı oluşturmadığınıza bin pişman olacaksınız.
Aynı durumu ben de yaşamıştım. Sinirlenip kullanmadığım 750gb laptop hard diskinin tamamını swap olarak eklemiştim. Hala aynı hard diskin tamamını swap olarak kullanıyorum. Hard disk olduğu için doğal olarak çok yavaş ama iş görüyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı