Linux ve AutoCAD deneyimim

Makaleler
7
Merhabalar işimden dolayı uzun süredir Windows kullanmam gerekiyordu. AutoCAD ve MS Office uygulamaları işimin büyük bir parçası. Windows 11'i uzun süredir sevemediğim için Linux'a tekrardan şans verme kararı aldım. Önümde iki seçenek vardı:

1. AutoCAD alternatifi bir uygulama kullanmak
AutoCAD gibi çalışan GstarCAD ve BricsCAD denedim. İki uygulama Windows üzerinde harika çalışırken her iki uygulama da açılışta maalesef çalışmadı. Sebebini bilmiyorum ama istediğim eklentiler çalışmayacağı için çıktı almak ile vs. uğraşmadım. Kontrol ettiğimde sürücülerim günceldi ve NVIDIA sürücüm kuruluydu.

2. Sanal Makine Kurmak
Araştırdığım üzere Winboat adlı uygulamayı gördüm. Anladığım kadarı ile pencereleri "Doğalmış" izlenimi vererek aslında arkada bir sanal makine çalıştırarak çalışıyormuş. Basit bir kurulumun ardından AutoCAD'i kurdum ve çalıştırdım. Aşağıda deneyimimden ufak bir parça görebilirsiniz:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

"Zamanım yok kardeşim" diyenler için zaman damgaları:

1-Sistem Konfigürasyonu ve AutoCAD'i açma aşaması: 0:0-1:17
2-Projeyi açmak ve ayarların yapılması:1:17-3:43
3-Dümenden çizim denemesi:3:43-6:23
4-AutoCAD'in çökmesi ve bitiş:3:43-8:23

Video da göreceğiniz üzere AutoCAD çalışmaktadır. Donanım hızlandırma ayarı olmadığı için AutoCAD bayağı yavaş çalışıyor. Video da pek belli olmasa da fare bir tık gecikmeli geliyor. Komut panelini ve AutoCAD'i iki ayrı pencere olarak sayıyor. Komut penceresini aşağı yapıştırınca sorun çözülüyor. Alias penceresi çalışmıyor. Çok sık Alias atayan biri olarak çizim hızımı ciddi oranda düşürüyor. Üst sol menü çalışmıyor.

Sonuç Olarak: Benim gibi profesyonel olarak AutoCAD üzerinden proje çiziyorsanız hala Linux'a geçmeniz için vakit var. AutoCAD alternatifi yazılımlar gördüğüm kadarı ile gayet iyi çalışıyor ama ben çalıştıramadığım için bunu bir eksi olarak saymıyorum. Günün sonunda AutoCAD dışında Arch Linux bayağı iyi çalışıyor. Şimdilik Windows 11 24H2 ile devam edeceğim. LibreOffice ve Ms Office olayına başka bir metinde deyineceğim.

Gününüz güzel geçsin.

Merhaba, cihazınızda iki ekran kartı varsa (örneğin işlemci dahili GPU + NVIDIA) GPU passthrough yaparak NVIDIA kartını doğrudan sanal makineye atayabilirsiniz. Bu sayede AutoCAD donanım hızlandırmalı çalışabilir. Arch Wiki'de bu konu hakkında detaylı bir rehber bulunuyordu. Tek bir GPU'ya sahipseniz single GPU passthrough deneyebilirsiniz ama hatırladığım kadarıyla bunu yapmak zor ve stabil değil.

Merhabalar işimden dolayı uzun süredir Windows kullanmam gerekiyordu. AutoCAD ve MS Office uygulamaları işimin büyük bir parçası. Windows 11'i uzun süredir sevemediğim için Linux'a tekrardan şans verme kararı aldım. Önümde iki seçenek vardı:

1. AutoCAD alternatifi bir uygulama kullanmak
AutoCAD gibi çalışan GstarCAD ve BricsCAD denedim. İki uygulama Windows üzerinde harika çalışırken her iki uygulama da açılışta maalesef çalışmadı. Sebebini bilmiyorum ama istediğim eklentiler çalışmayacağı için çıktı almak ile vs. uğraşmadım. Kontrol ettiğimde sürücülerim günceldi ve NVIDIA sürücüm kuruluydu.

2. Sanal Makine Kurmak
Araştırdığım üzere Winboat adlı uygulamayı gördüm. Anladığım kadarı ile pencereleri "Doğalmış" izlenimi vererek aslında arkada bir sanal makine çalıştırarak çalışıyormuş. Basit bir kurulumun ardından AutoCAD'i kurdum ve çalıştırdım. Aşağıda deneyimimden ufak bir parça görebilirsiniz:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

"Zamanım yok kardeşim" diyenler için zaman damgaları:

1-Sistem Konfigürasyonu ve AutoCAD'i açma aşaması: 0:0-1:17
2-Projeyi açmak ve ayarların yapılması:1:17-3:43
3-Dümenden çizim denemesi:3:43-6:23
4-AutoCAD'in çökmesi ve bitiş:3:43-8:23

Video da göreceğiniz üzere AutoCAD çalışmaktadır. Donanım hızlandırma ayarı olmadığı için AutoCAD bayağı yavaş çalışıyor. Video da pek belli olmasa da fare bir tık gecikmeli geliyor. Komut panelini ve AutoCAD'i iki ayrı pencere olarak sayıyor. Komut penceresini aşağı yapıştırınca sorun çözülüyor. Alias penceresi çalışmıyor. Çok sık Alias atayan biri olarak çizim hızımı ciddi oranda düşürüyor. Üst sol menü çalışmıyor.

Sonuç Olarak: Benim gibi profesyonel olarak AutoCAD üzerinden proje çiziyorsanız hala Linux'a geçmeniz için vakit var. AutoCAD alternatifi yazılımlar gördüğüm kadarı ile gayet iyi çalışıyor ama ben çalıştıramadığım için bunu bir eksi olarak saymıyorum. Günün sonunda AutoCAD dışında Arch Linux bayağı iyi çalışıyor. Şimdilik Windows 11 24H2 ile devam edeceğim. LibreOffice ve Ms Office olayına başka bir metinde deyineceğim.

Gününüz güzel geçsin.

Ben de bütün çizimlerimi Fusion üzerinden yapan biri olarak, ana sistemimi de Linux'a geçirdiğimde ciddi problemler yaşadım. Qemu ile sanal makine açtığımda donanım hızlandırma da olsa istediğim performansı alamadım. Bottles ile kurup kullanabilenler olmuş ama kurulum süreci tam olarak işkence.

İşin ironik yanı, Fusion'ın arka planda kullandığı kütüphanelerin tamamının Linux desteği var. Fusion penceresi içerisinde bir Qt5 web motoru çalıştırıp onun içerisinde render işlemleri gerçekleştiriyor. Teknikten Linux'a portlamak çok zor olmamalı ama yapmıyorlar işte. ChromeBook'lardan girilmesi için bir webapp var ve oradan uzaktaki bir sanal makineye bağlanıp size uygulamaya erişim veriyor. Nasıl oluyor anlamıyorum ancak bu yöntemin daha mantıklı bir seçenek olduğunu, daha az uğraşacaklarını düşünmüşler demek ki.

Alternatif olarak BricsCad denedim ancak onun da Wayland desteği olmadığı için çalıştıramadım. Günün sonunda karşılaştırma yapınca ana sistemimde Linux kullanıp Fusion çalıştıramamayı Windows kullanmak ile karşılaştırdım. Hem akıl sağlığım için, hem de kullanılabilir bir sisteme ihtiyacım olduğu için Fusion'ı bırakıp Windows'dan vazgeçmek çok daha makul bir seçenek olarak geldi benim durumumda. Tabi ben iş vb. için kullanmadığımdan herkese geçerli olmuyor bu durum.

Maalesef hala bu tarz yazılımlar Linux'u desteklemiyor ve bir süre daha böyle devam edecek bu durum. Profesyonel ortamlarda kullanılan yazılımlarda hem kullanıcılar hem şirketler halihazırda çalışan sistemi tercih eder ve herhangi bir değişiklik olmasını istemez. Sesini duyurabilecek kimse çıkıp da şu yazılıma Linux desteği getirin demez çünkü zaten öyle bir derdi yoktur. Kendisine verilen bilgisayarda veya (IT bölümündeki eleman açısından) kurduğu cihazda uygulamanın açılması yeterli bir durum oluyor.

Merhaba, cihazınızda iki ekran kartı varsa (örneğin işlemci dahili GPU + NVIDIA) GPU passthrough yaparak NVIDIA kartını doğrudan sanal makineye atayabilirsiniz. Bu sayede AutoCAD donanım hızlandırmalı çalışabilir. Arch Wiki'de bu konu hakkında detaylı bir rehber bulunuyordu. Tek bir GPU'ya sahipseniz single GPU passthrough deneyebilirsiniz ama hatırladığım kadarıyla bunu yapmak zor ve stabil değil.
Laptop üzerinde kendileri sanal makine kuranlar için dediğiniz mantıklı ancak WinBoat gibi ortamı kendi yöneten yazılımlar bunu desteklemiyor. Github üzerinde bununla alakalı açılmış bir issue var ve geliştiricinin ilk önceliği olmadığını rahat söyleyebilirim.

Öncelikle yazınız için teşekkür ederim gayet anlaşılır yazmışsınız.

Alternatif olarak BricsCad denedim ancak onun da Wayland desteği olmadığı için çalıştıramadım
Windowsta deneyim ederken bir sorum yaşamamıştım ama eninde sonunda bize dayatılan AutoCAD'i kullanmadığımızda uyumluluk problemleri ile karşılaşabiliyoruz. Özellikle BrisCAD ile kaydettiğim projelerde çok fazla font sorunu yaşamıştım. O yüzden AutoCAD kullanmak mecburiyetinde kalıyoruz.

Maalesef hala bu tarz yazılımlar Linux'u desteklemiyor ve bir süre daha böyle devam edecek bu durum.
En üzüldüğüm kısım burası oldu. Linux'u açıkcası çok seviyorum ama dual boot ile de uğraşmak istemiyorum. Günün sonunda Windowsa mahkum olmak üzücü.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı