Linux ve oyunlar hakkında dertleşiyorum

Makaleler
5
1- Linux desteklemeyen oyunları (tümünü olmasa da) Steam Proton, Lutris, Heroic Games gibi yazılımlarla oynayabilsek bile bu oyunların TR yamalarını ve modlarını yükleyemiyoruz. (birisi Lutris'te Witcher 3'ün TR yamasını yükleyip oynadığını söylemişti, bu nasıl yapılabilir bilmiyorum.) Çünkü oyunların TR yama ve modları Windows'a uygun şekilde yapılmış. Keşke oyunların TR yama ve modları Linux'a uyum sağlayacak şekilde yapılsa.

2- Mesela ben eski NFS oyunlarını bazen oynamayı seviyorum. Bu oyunlar hiçbir şekilde satılmadığı için korsan oynuyorum. Linux'ta Wine ile kuruyorum. Ama ne yazık ki bu oyunları bir türlü MangoHud ile beraber başlatamadım. Belki de bilgisizliğimden dolayı başaramadım. Hatta şu konuyu açmıştım: Wine ile açtığım oyunda MangoHud neden çalışmıyor?

3- Windows kullanmak Linux kullanmaktan binlerce kat daha kolay bence.

4- USB ile çalışan küçük 1+1 hoparlörümü PC kasamın ön kısmındaki kulaklık çıkışına bağlıyorum. Windows 10'da bu şekilde sorunsuz çalışıyor ama Linux'ta yarım saniyede bir hoparlörlerden "tıt. Tıt. Tıt." sesi geliyor.

5- Pop!_OS dağıtımını kullanıyorum. Daha stabil ve kararlı olduğu için MX Linux Fluxbox yükledim ama kullanımı Pop!_OS'a kıyasla hiç kolay değil. Ayrıca şu an aklıma gelmeyen bazı sorunlar yaşadım MX Linux'ta.

Aşağıdaki sorunları MX Linux Fluxbox dağıtımında yaşadım.

1- Fare hassasiyeti ayarlama ve fare ile ilgili hiçbir ayar bulamadım.

2- MX Linux'ta, Pop!_OS'taki gibi masaüstüne bir simge koyulamıyor. (ya da ben bunun yolunu bulamadım.)

3- Pop!_OS'ta Lutris kurduktan sonra Lutris'i açıyorum ve orada Epic Games, Origin, GOG ve Ubisoft'un varsayılan olarak yüklü gelmiş olduğunu görüyorum. MX Linux'ta ise çok daha azı yüklü. Daha fazlasını kendimiz ayrıca yüklemek durumundayız.

4- MX Linux'ta bazen bir şeye tıklayınca tepki vermediği oluyor.

Bazi oyunlar sorunsuz calisir ancak update ile gelen buglar Windows'a gore daha yavas cozulur; cunku gelistirenlerin 1. hedefi her zaman konsol ve Windows platformudur.

Bazi oyunlar takla atarak calisir. Takla atmak icin troubleshooting yapacaksiniz.

Bazi oyunlar hic calismaz ya da asla stabil olmaz.

Size hitap eden oyunlar ustteki 3 kumeden hangisine denk geliyorsa Linux dagitimlarindan oyun anlaminda alacaginiz cikti 0 - 100 arasi bir spektrumda dagilacaktir.

Kiminin "Ben sorunsuz her oyunu oynuyorum" sozu bu sebeple "Benim oynadigim oyunlar bana gore sorunsuz calisiyor" seklinde Turkce'ye cevrilebilir.

Tum yaygaranin ozeti bu.

Aslında Linux'un gelişmesi için çok uzun zaman gerekiyor optimizasyon sıkıntıları çok çektim bir dosyayı RAR'dan çıkaracağım diye çok uğraşıp en son Linux bir daha kullanmadım gereksiz karmaşık ve çok hata dolu çözmek de uzun zaman istiyor kod yazmak her ne kadar eğlenceli olsa da.

Linux'la halledeceğiniz işiniz yoksa gündelik kullanımda lüzumsuz görüyorum. Forumda gereksiz bir fanboy kitlesi var. Gereksizler her yerde.
Linux'a gundelik bir kullanim amaciyla gecmedim ama gundelik kullanima oyunu dahil etmeyi de dogru bulmuyorum. Yorumunuza kismen katilmak durumundayim. Sadece tarayici kullanip belge duzenleyen bir insan LibreOffice + Firefox ile yasayabilir diye dusunuyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı