Linux, Windows 10 kadar performans verir mi?

Linux işletim sistemleri, Windows'un kullandığı işlemci, RAM, güç, pil, anakart ve ekran kartları kullandığı donanımların, yarısını ancak kullanır. Antivirüs koruma vb gerekmez, sürekli meşkuliyet veren servisler Linux'te bulunmaz bu da SSD kullanıcıları için ayrıca disk sağlığı demektir. FAT32, NTFS yerine Linux'te, ext3, ext4, xfs, btrfs vb dosya biçimlerini kullandığından daha seri ve akıcı çalışacaktır. İşin teknik detayları aslında daha fazladır ben sadece bir kaçına değindim. Hangi Linux dağıtımını kurmalıyım sorunu geniş bir kavram olabilir. Bunun için tecrübelerimden yola çıkarak size, Linux Mint Cinnamon işletim sistemini öneririm. Kullanıcı dostu ve kullanımı Windows'dan geçişlerde aşinalığıda giderecek yapıda bir sistemdir. Masaüstü yapısı, pencere efektleri neredeyse birebir benzerlikler taşır.
Linux Mint Cinnamon indirme linki: https://muug.ca/mirror/linuxmint/iso/stable/20.1/linuxmint-20.1-cinnamon-64bit.iso
Rufus ile yazdırılıp, Boot yönergeleriyle kurulum sağlanır. Kurulu Windows'un yanına dahi kurmanız mümkün. Windows üzerinden disk alanı ayırarak bu işlemler yapılabilir. Dual Boot Windows Linux konularını ve videolarını bir kez izlemeniz bunun için yeterli gelir. İlla tek bir sistem kullanmanızda gerekmiyor birden fazla kullanmakta mümkün işletim sistemlerini. Kendim'den örnek verecek olursam eğer, 8 farklı işletim sistemini tek diskten kurup kullanan biriyim uzun yıllardır. Windows 10, Arch Linux, Debian, Gentoo, slackware, wifislax, Ubuntu, linuxmint vs.
Saygılarımla iyi forumlar.
 
O oyunları oynayıp bitirdikten sonra ne yapacak ? Eninde sonunda Windows'a geri dönmeyecek mi ? İstediği fakat yükleyemediği bir oyun her türlü olacak.
Dual-boot seçeneği de var. Hem oyunları bitirince neden Windows'a geri dönsün ki?
 
Screenshot_2021-06-16-15-38-30.png


Screenshot_2021-06-16-15-42-42.png


Linux ile PC'yi Bluetooth hoparlör gibi kullanabiliyorsun bu Windows ile olmuyor.
 
AMD kart kullanıyorsanız OpenCL dışında AMD'nin sitesinden sürücü kurmayın, Linux kernelinde bütünleşik amdgpu driveri ve açık kaynak Vulkan driveri (amdvlk) daha iyi.

Benim sistemde işlemci darboğazı olduğu için Linux'ta %3 civarı daha fazla FPS alıyorum. İşlemci darboğazı yoksa Vulkan veya OpenGL kullanan oyunlarda AMD kartlarda oyuna göre daha FPS alabilirsiniz. Geri kalanında aynı veya %2-5 daha düşük FPS alıyorum.
 
Linux nasıl bir işletim sistemidir?

Linux bir isletim sistemi degildir. Linux bir kernel, yani cekirdektir. GNU paketleri olmasa kullanamazsin. O yuzden GNU/Linux demek daha dogru olur.

Sürücüleri kurduğum zaman bir sorun yaşar mıyım

Hangi suruculer? Boyle net bir sey soylemek dogru olmaz.

Windows 10'dan daha performanslı mıdır?

Binden fazla GNU/Linux dagitimi bulunuyor. O yuzden genelleme yapmayalim.

Performans olayi dagitimin kullandigi masaustu ortamina, init sistemine vs. bagli bir durum.
 
Selamlar, Linux nasıl bir işletim sistemidir? Sürücüleri kurduğum zaman bir sorun yaşar mıyım ve Windows 10'dan daha performanslı mıdır?

İntel i5 4200U 1.6Ghz Turbo 2.6 ama ısındığı için 2.3 ü geçmiyor
AMD Radeon R7 M.265
İntel HD Graphics
6 GB RAM
1 TB HDD
Evet. Kimsenin duymadığı saçma sapan bi distro değilse. Gerçekten hem oyunlarda daha fazla fps alırsın. Hem daha az ram kulanılır hemde daha hızlı açılır.
 
Selamlar, Linux nasıl bir işletim sistemidir. Sürücüleri kurduğum zaman bir sorun yaşar mıyım ve Windows 10'dan daha performanslı mıdır?

Intel i5 4200U 1.6GHz Turbo 2.6 ama ısındığı için 2.3'ü geçmiyor
AMD Radeon R7 M.265
Intel HD Graphics
6 GB RAM
1 TB HDD

Linux işletim sistemi değil kerneldir. Distrolar'a işletim sistemi diyebilirsiniz. Windows 10'dan daha performanslıdır ama oyun konusunda kesin bir şey söyleyemem. Linux oyun konusunda kendini sürekli geliştiriyor. Bir deneyip nasıl sonuçlar aldığınıza bakabilirsiniz. Oyunlarda iyi performans sağlayacağını düşündüğüm dağıtımlar;
1.Manjaro
2.POP!_OS
 

Yeni konular

Geri
Yukarı