Merhaba dostlar, 3. sınıf bir yazılım öğrencisiyim ve uzun zamandır Linux'a temelli geçmek istiyorum. Ama bir türlü cesaret edemiyorum ve bunun asıl sebebi Windows'a fazla alışmam. Günlük kullanım için kullansam çoktan geçerdim ama bütün öğrendiğim şeyleri burada yapmayı biliyorum ama yavaş yavaş alışmak için Dual boot ile Linux yükleme fikri geldi aklıma. Eğer Linux yüklersem aşağıda belirttiğim şeylerden mahrum kalır mıyım? Asıl endişelendiğim şey derste gördüğüm bir şeyi Linux'ta yapamamak veya becerememek korkusu.
Temel ihtiyaçlarım;
1- Python-C-C++ ile programlama öğreniyorum ve bu dönem qt öğrenmeye başlayacağız. Bunları sorunsuz kullanabilmem gerek. Örneğin Anaconda kurdum ancak çalışmadı benzer bir sorun yaşar mıyım?
2- Microsoft Teams üzerinden bazı hocalar projeler vs paylaşıyor ve bunlar vize notu yerine geçiyor yani Teams'ı sorunsuz bir şekilde kullanabilir miyim?
3- örneğin bir proje ödevi yaptım kodlama ile ilgili, bunu hocaya gönderdiğim zaman Linux'tan Windows veya macOS sistemlerde direkt çalışabilir şekilde mi gönderecek veya ben başkasından video, fotoğraf veya proje aldığımda farklı biçimlerde mi almam/göndermem gerekecek?
4- sistemim pek iyi değil ama Linux'ta kasma donma yaşayacağımı düşünmüyorum yine de bilgim olmadığından sormak istedim performans odaklı bir Linux'a geçersem aşağıda bıraktığım konudaki gibi özelleştirmeler yapabilecek miyim? (bu zaruri değil ancak çok hoşuma gitti )
Zaman ayırıp yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Sistemim.
Intel Processor n100. 4/4 çekirdek.
8 GB LPDDR5 RAM.
256 GB M.2 SSD (şu an 200GB boş ve 100GB kadarını Linux için ayırmayı düşünüyorum. Fazla dosya saklamam o yüzden yeteceğini düşünüyorum.)
Bahsettiğim konu:
GNU/Linux masaüstü görünümleriniz
Selamlar; Hepimiz GNU/Linux'u kullanışlı olduğu kadar görünümü özelleştirilebilir olduğu için de seviyoruz. Peki sizlerin masaüstü görünümü nasıldır? Mümkünse nasıl yaptığınızı yahut yapılışının olduğu bir kaynağı da paylaşın ki beğenen arkadaşlarımız yararlanabilsin. Hepinizden ricam üşenmeden...www.technopat.net
Hangi işletim sistemine geçeceğinize bağlı benim gibi dürek Pop!_OS'a giriş yaparsanız zor ama Ubuntu veya Mint gibi daha rahat olanlara geçerseniz çözmek biraz daha kolay. Ama geçmeden önce kullanacağınız programlar Linux'a desteği var mı diye kontrol edin.
Yıllar önce deneme amaçlı eski bir sisteme Ubuntu ve Mint yüklemiştim ancak aradan 3-4 yıl geçmiştir herhalde eğer özelleştirme yapmak mümkünse benim için sorun değil. Asıl önemli olan bahsettiğim konularda kullanmam mümkün mü ve mümkünse ne kadar kolay olur.
1.soru: Anaconda yerine VS Code veya PyCharm kullanabilirsiniz.
2.soru: Resmi olarak desteği yok galiba, onun yerine açık kaynaklı bir client var. Deneyebilirsiniz.
3.soru: Dosyaların uzantısı aynı olacağından başka bir işletim sisteminde de çalıştırabilirsiniz. Örneğin Python ".py" uzantısını kullanır ve her cihazda açıp kodu görebilirsiniz.
4.soru: Sisteminize önce plasma masaüstü ortamını barındıran bir dağıtım kurup sistemde düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışmıyor ise Xfce masaüstü ortamını kullanın.
Teşekkürler hocamDiğerleri konusunda net olarak bir şey soyleyemem ama Linux özelleştirme konusunda Windows'tan daha iyi ve performansı daha yüksek. Linux kullanırken çok fazla konu açmıştım. Genellikle konulara @Rona yardımcı olmuştu size de görürse yardımcı olabilir diye düşünüyorum.
1-)Anaconda biraz ağır bir uygulama ve bu sistemde kullanılabilir mi pek emin olamadım. Linux dağıtımlarına kurulabilmekte.
2-) uygulama tam olarak Linux destekli değil diye biliyorum, sizinle paylaştığım GitHub linki ise Linux dağıtımlarında bu uygulamayı kullanabilemizi sağlıyor.
4-) Linux'ta birden çok özelleştirilebilir masaüstü ortamı vardır ve plasma bence bunlar arasındaki en kapsamlısı. "Gnu/linux masaüstü görünümleriniz" adlı konuyu yazınızın başına yazmışsınız, oradaki terminal yazılarında GNOME, Xfce, lxqt, plasma gibi masaüstü ortamları olduğunu görebilirsiniz. Özellikle merak ediyorsanız Google üzerinden arama yapmak ta bir seçenek.
Konuda paylaşılmadığı için paylaşmak istedim:
Hedefiniz nedeniyle Plasma kullanan bir dağıtım kullanmanız iyi olur diye düşünüyorum.Install Qt Creator on Linux | Flathub
Cross-platform integrated development environment (IDE)flathub.org