Selamlar arkadaşlar, bayağıdır forumda soranlar oluyordu, ben de Linux'ta oyun oynayan biri olarak bildiklerimi dökeyim dedim. Hani Windows'tan bıkanlar, geçiş yapmayı düşünenler ya da "birader ben kurdum ama oyunlar kasıyor" diyenler varsa toplansın. Elimden geldiğince sade, anlaşılır ve kendi deneyimlerimi aktarmaya calısacagım.
Öncelikle ilk mesele: Hangi Dağıtımı Kuralım?
Bu soruyu o kadar çok soruluyor ki... yani oyun için "ille de şu lazım" diye bi bir seçenek yok aslında. Ama bazıları işi harbiden kolaylaştırıyor.Benim tavsiyelerim şunlar (tecrübeyle sabittir):
- Linux Mint: Windows'tan yeni gelenler için nimet. Menüsü falan tanıdık, yabancılık çekmezsiniz.
-Pop!_OS: Nvidia kartınız varsa ilaç gibi, sürücülerle hazır geliyor.
-Nobara: Bu da Fedora tabanlı, GloriousEggroll (Proton-GE'yi yapan kral) tarafından oyun için optimize edilmiş.
-Fedora / openSUSE Tumbleweed: Biraz daha ben bu işi çözdüm diyenlere gider.
Uyarı: Abi yeniyseniz Arch Linux veya Gentoo işine hiç girmeyin, valla soğursunuz bak
Ekran Kartı Sürücüleri (En Önemli Kısım!)
Burayı dikkatli okuyun gencolar, yoksa performansınız yerlerde sürünür.AMD Kullanıcıları: Yaşadınız valla. AMD'nin açık kaynak sürücüleri (Mesa) zaten kernelin içinde geliyor. Taktığın gibi çalışır, ekstra bi ayar yapmana gerek yok. Keyfine bak.
Nvidia Kullanıcıları: Heh işte zurnanın zırt dediği yer. Nvidia'nın o kapalı kaynak sürücülerini kesinlikle kurmanız lazım. Açık kaynak olan nouveau sürücüsü oyunlarda çöp maalesef.
Ubuntu veya Mint kullanıyorsan terminali aç yapıştır:
Kod:
sudo ubuntu-drivers autoinstall
Kod:
sudo dnf install akmod-nvidia
Steam ve Proton Olayı
Steam zaten Linux oyunculuğunun babası. Kurulumu basit.Ubuntu/Mint için:
Kod:
sudo apt update
sudo apt install steam
Kod:
sudo dnf install steam
Steam'i kurduk bitti mi? Hayır. Hemen ayarlara girin, Compatibility sekmesini bulun. Orada "Enable Steam Play for all other titles" diye bi kutucuk var, onu işaretleyin. Yoksa sadece Linux portu olan oyunları görürsünüz. Sürüm olarak ben genelde Proton Experimental veya en son çıkan stable sürümü seçiyorum.
Önemli!: Bi oyun almadan önce mutlaka protondb.com adresine bakın. Ben her indirimde önce oraya bakıyorum. Gold ve Platinum etiketli oyunlar genelde sıfır sıkıntı çalışır.
Proton-GE: Bunu Mutlaka Kurun
Valve'ın kendi Proton'u iyi hoş ama bu Proton-GE (GloriousEggroll'un yaptığı özel sürüm) bazen mucizeler yaratıyor. Resmi sürümde açılmayan oyunları bu açıyor, performansı da daha iyi genelde.En kolayı ProtonUp-Qt ile kurmak:
Kod:
flatpak install flathub net.davidotek.pupgui2
Programı açın, Steam için son Proton-GE sürümünü indirin. Sonra Steam'de oyuna sağ tıkla > Özellikler > Uyumluluk kısmından GE'yi seç. Bu kadar basit.
Steam Dışı Oyunlar (Epic, GOG vs.)
Her oyun Steam'de yok malum. Epic'in bedava oyunlarını oynamak istiyorsanız iki tane baba program var: Lutris ve Heroic.Heroic Games Launcher: Özellikle Epic ve GOG kütüphaneniz için birebir. Arayüzü falan çok temiz.
Forumda bi arkadaş konusunu açmış, bakınız:
Rehber: Epic Games Launcher'dan sıkılanlar için alternatif, Heroic!
Ney error veriyor SS atarsan bakayım.
Kod:
flatpak install flathub com.heroicgameslauncher.hgl
Lutris: Bu biraz daha İsviçre çakısı gibi. Her şeyi kurarsın bunla. Eski oyunlar, özel ayar isteyenler falan için lutris.net'te hazır scriptler var, işi baya kolaylaştırıyor.
Performans Arttırma (FPS Meraklılarına)
İşin eğlenceli kısmı burası. Birkaç ufak dokunuşla sistemi rahatlatabilirsiniz.-GameMode: Feral Interactive yapmış, oyun açılınca işlemciyi performans moduna alıyor, gereksiz arka plan işlerini durduruyor.
Ubuntu/Mint:
Kod:
sudo apt install gamemode
Kod:
sudo dnf install gamemode
gamemoderun %command%-MangoHud: MSI Afterburner gibi düşünün. FPS, sıcaklık, GPU kullanımı falan ekranda gösteriyor. Sorun tespiti için birebir.
Ubuntu/Mint:
Kod:
sudo apt install mangohud
Kod:
sudo dnf install mangohud
mangohud %command%İkisini aynı anda kullanmak isterseniz:
gamemoderun mangohud %command%Kernel Mevzusu
Ya normalde varsayılan kernel yeterli ama "ben son damlasına kadar performans isterim" derseniz Zen Kernel, Liquorix veya XanMod gibi seçenekler var. Bunlar masaüstü ve oyun için optimize edilmiş.Şahsen ben varsayılan kernelle devam ediyorum, aradaki fark için uğraşmaya değmez bence ama hobi olarak denemek isteyen baksın.
Sık Çıkan Sorunlar (Başıma Gelenler)
- Oyun açılmıyor/Çöküyor: Panik yok. İlk iş ProtonDB'ye bak, orada millet çözümü yazmıştır kesin. Farklı Proton sürümü dene. Başlatma seçeneklerinePROTON_USE_WINED3D=1 %command% yazıp bi dene bakalım.-Ses yok: PulseAudio veya PipeWire ayarlarına bi göz at. Bazı oyunlarda
PULSE_LATENCY_MSEC=60 %command% komutu işe yarıyor, aklınızda bulunsun.-Gamepad'i görmüyor: Steam'in kendi kontrolcü ayarlarını kurcala. Olmazsa xboxdrv falan kurmak gerekebilir.
-Anti-Cheat Sorunu: İşte bu en can sıkıcı olay... Bazı online oyunlar Linux'a izin vermiyor maalesef (Valorant mesela oynanmıyor). Easy Anti-Cheat ve BattlEye çoğu oyunda çalışıyor artık ama geliştiricinin insafına kalmış. areweanticheatyet.com sitesinden bi kontrol edin oynamadan önce.
Wine ve Prefix Olayı
Wine'ı elle kurcalayacaksanız bilmeniz gereken bişey var: Prefix. Bunu sanal bir Windows klasörü gibi düşünün. İçinde C diski, kayıt defteri falan var. Varsayılan olarak~/.wine klasöründe durur.Bazen oyunlar için ekstra zımbırtılar (DirectX, VC++ vs) gerekir. Bunları kurmak için Winetricks kullanıyoruz:
Kod:
sudo apt install winetricks
winetricks vcrun2019 dxvkNot: DXVK çok önemli, DirectX komutlarını Vulkan'a çeviriyor. Proton'da zaten var ama elle Wine kullanıyorsanız kesin kurun yoksa fps sürünür.
Steam Deck Sahipleri
Deck'iniz varsa zaten kralsınız, içinde SteamOS var. Masaüstü moduna geçince bildiğin PC oluyor. Heroic, Lutris falan kurup keyfinize bakın. Mağazada "Deck Verified" yazanlara odaklanın kafanız rahat olsun.Son Olarak Birkaç Tavsiye
Her oyun şak diye çalışmayabilir, bazen biraz forumlarda gezinmek, ayar yapmak gerekir. Ama topluluk çok yardımsever, r/linux_gaming veya ProtonDB yorumları hayat kurtarır.Bana sorarsanız Windows'u hemen silmeyin. Dual boot yapın, yani bilgisayar açılırken seçin. Alışana kadar iki sistem de dursun, sonra pişman olmayın.
Parayı basıp oyun almadan önce ProtonDB'ye bakın, sonra üzülmeyin "bu niye açılmadı" diye. Ve en önemlisi eğlenmenize bakın. Linux'ta oyun işi her gün daha iyiye gidiyor. Valve sağolsun büyük emek veriyorlar. Umarım işinize yarar bu rehber.
Teknik Meraklısına Kaynakça!
Yukarıda anlattıklarım tecrübe ama işin kaynağı ne derseniz, elimin altındaki siteler şunlar. Özellikle sorun yaşadığınızda veya "bu Proton tam olarak ne yapıyor" dediğinizde buralara bakabilirsiniz:1. Kutsal Kitap: ArchWiki
Arch Linux kullanmasanız bile burası Linux aleminin en sağlam belgesidir net. Oyunla ilgili her detay, her hata çözümü burada var.
Proton'un nasıl çalıştığını, hangi Wine sürümünü baz aldığını, son güncellemelerle (changelog) nelerin düzeldiğini buradan takip ediyorum. Bazen bir oyun bozulduğunda ilk burada issue açılıyor.
DirectX'i Vulkan'a çeviren o muazzam teknolojinin kaynağı burası. Hangi oyunun hangi sürümde desteklendiği teknik detaylarıyla yazar.
Yukarıda bahsettim ama bu sitenin verileri tamamen kullanıcı raporlarına dayanıyor. Yani biz giriyoruz verileri. İstatistik merak edenler için harika grafikler de var.
"Hangi ekran kartı Linux'ta kaç FPS veriyor?", "Yeni kernel oyun performansını artırdı mı?" gibi soruların cevabı Phoronix'te. Adamlar manyak gibi test yapıyor. GamingOnLinux ise oyun dünyasındaki gelişmeleri veriyor.
Anti-cheat kullanan online oyunların durumunu anlık takip eden topluluk projesi.
İşin atası. Proton yokken Wine vardı. Wine'ın AppDB kısmı eskidi biraz ama hala bazı spesifik dll hataları için bakıyorum.

Arch Linux kullanmasanız bile burası Linux aleminin en sağlam belgesidir net. Oyunla ilgili her detay, her hata çözümü burada var.
- Link: wiki.archlinux.org/title/Gaming
- Not: Buradaki bilgiler Fedora veya Ubuntu için de %90 geçerli oluyor, mantığı kapmanız yeterli.
Proton'un nasıl çalıştığını, hangi Wine sürümünü baz aldığını, son güncellemelerle (changelog) nelerin düzeldiğini buradan takip ediyorum. Bazen bir oyun bozulduğunda ilk burada issue açılıyor.
- Link: github.com/ValveSoftware/Proton
DirectX'i Vulkan'a çeviren o muazzam teknolojinin kaynağı burası. Hangi oyunun hangi sürümde desteklendiği teknik detaylarıyla yazar.
- Link: github.com/doitsujin/dxvk
Yukarıda bahsettim ama bu sitenin verileri tamamen kullanıcı raporlarına dayanıyor. Yani biz giriyoruz verileri. İstatistik merak edenler için harika grafikler de var.
- Link: protondb.com
"Hangi ekran kartı Linux'ta kaç FPS veriyor?", "Yeni kernel oyun performansını artırdı mı?" gibi soruların cevabı Phoronix'te. Adamlar manyak gibi test yapıyor. GamingOnLinux ise oyun dünyasındaki gelişmeleri veriyor.
- Link: phoronix.com (Donanım/Benchmark için)
- Link: gamingonlinux.com (Haberler için)
Anti-cheat kullanan online oyunların durumunu anlık takip eden topluluk projesi.
- Link: areweanticheatyet.com
İşin atası. Proton yokken Wine vardı. Wine'ın AppDB kısmı eskidi biraz ama hala bazı spesifik dll hataları için bakıyorum.
- Link: appdb.winehq.org