Rehber Linux'ta Akıcı Oyun Oynama Rehberi - A'dan Z'ye Tüm Detaylar!

images (1).jpeg

Selamlar arkadaşlar, bayağıdır forumda soranlar oluyordu, ben de Linux'ta oyun oynayan biri olarak bildiklerimi dökeyim dedim. Hani Windows'tan bıkanlar, geçiş yapmayı düşünenler ya da "birader ben kurdum ama oyunlar kasıyor" diyenler varsa toplansın. Elimden geldiğince sade, anlaşılır ve kendi deneyimlerimi aktarmaya calısacagım.

Öncelikle ilk mesele: Hangi Dağıtımı Kuralım?

Bu soruyu o kadar çok soruluyor ki... yani oyun için "ille de şu lazım" diye bi bir seçenek yok aslında. Ama bazıları işi harbiden kolaylaştırıyor.
Benim tavsiyelerim şunlar (tecrübeyle sabittir):
- Linux Mint:
Windows'tan yeni gelenler için nimet. Menüsü falan tanıdık, yabancılık çekmezsiniz.
-Pop!_OS: Nvidia kartınız varsa ilaç gibi, sürücülerle hazır geliyor.
-Nobara: Bu da Fedora tabanlı, GloriousEggroll (Proton-GE'yi yapan kral) tarafından oyun için optimize edilmiş.
-Fedora / openSUSE Tumbleweed: Biraz daha ben bu işi çözdüm diyenlere gider.

Uyarı: Abi yeniyseniz Arch Linux veya Gentoo işine hiç girmeyin, valla soğursunuz bak :) Tam kontrol veriyor ama başlangıçta kafa yakar. Ben uzun süre Mint kullandım, şu an Fedora'dayım gayet memnunum. Dediğim gibi modern Linux'ta hemen hemen her dağıtımda oyun oynanıyor artık.

Ekran Kartı Sürücüleri (En Önemli Kısım!)

Burayı dikkatli okuyun gencolar, yoksa performansınız yerlerde sürünür.

AMD Kullanıcıları: Yaşadınız valla. AMD'nin açık kaynak sürücüleri (Mesa) zaten kernelin içinde geliyor. Taktığın gibi çalışır, ekstra bi ayar yapmana gerek yok. Keyfine bak. :D

Nvidia Kullanıcıları: Heh işte zurnanın zırt dediği yer. Nvidia'nın o kapalı kaynak sürücülerini kesinlikle kurmanız lazım. Açık kaynak olan nouveau sürücüsü oyunlarda çöp maalesef.
Ubuntu veya Mint kullanıyorsan terminali aç yapıştır:
Kod:
sudo ubuntu-drivers autoinstall
Fedora kullanıyorsan önce RPM Fusion reposunu eklemen lazım, sonra:
Kod:
sudo dnf install akmod-nvidia
Bi de şu Wayland vs X11 olayı var: Nvidia kullanıyorsanız ve oyunlarda takılma, ekranda yırtılma falan görüyorsanız X11 oturumuna geçmeyi deneyin. Wayland Nvidia ile hala bazen saçmalayabiliyor. AMD'de sorun yok, yağ gibi akıyor Wayland.

Steam ve Proton Olayı

Steam zaten Linux oyunculuğunun babası. Kurulumu basit.
Ubuntu/Mint için:
Kod:
sudo apt update
sudo apt install steam
Fedora için:
Kod:
sudo dnf install steam

Steam'i kurduk bitti mi? Hayır. Hemen ayarlara girin, Compatibility sekmesini bulun. Orada "Enable Steam Play for all other titles" diye bi kutucuk var, onu işaretleyin. Yoksa sadece Linux portu olan oyunları görürsünüz. Sürüm olarak ben genelde Proton Experimental veya en son çıkan stable sürümü seçiyorum.

Önemli!: Bi oyun almadan önce mutlaka protondb.com adresine bakın. Ben her indirimde önce oraya bakıyorum. Gold ve Platinum etiketli oyunlar genelde sıfır sıkıntı çalışır.

Proton-GE: Bunu Mutlaka Kurun

Valve'ın kendi Proton'u iyi hoş ama bu Proton-GE (GloriousEggroll'un yaptığı özel sürüm) bazen mucizeler yaratıyor. Resmi sürümde açılmayan oyunları bu açıyor, performansı da daha iyi genelde.
En kolayı ProtonUp-Qt ile kurmak:
Kod:
flatpak install flathub net.davidotek.pupgui2

Programı açın, Steam için son Proton-GE sürümünü indirin. Sonra Steam'de oyuna sağ tıkla > Özellikler > Uyumluluk kısmından GE'yi seç. Bu kadar basit.

Steam Dışı Oyunlar (Epic, GOG vs.)

Her oyun Steam'de yok malum. Epic'in bedava oyunlarını oynamak istiyorsanız iki tane baba program var: Lutris ve Heroic.

Heroic Games Launcher: Özellikle Epic ve GOG kütüphaneniz için birebir. Arayüzü falan çok temiz.
Forumda bi arkadaş konusunu açmış, bakınız:
Kurmak için:
Kod:
flatpak install flathub com.heroicgameslauncher.hgl
Hesabınla giriyorsun, tıkla kur. Wine/Proton ayarlarını kendi hallediyor çoğunlukla.
Lutris: Bu biraz daha İsviçre çakısı gibi. Her şeyi kurarsın bunla. Eski oyunlar, özel ayar isteyenler falan için lutris.net'te hazır scriptler var, işi baya kolaylaştırıyor.

Performans Arttırma (FPS Meraklılarına)

İşin eğlenceli kısmı burası. Birkaç ufak dokunuşla sistemi rahatlatabilirsiniz.
-GameMode: Feral Interactive yapmış, oyun açılınca işlemciyi performans moduna alıyor, gereksiz arka plan işlerini durduruyor.
Ubuntu/Mint:
Kod:
sudo apt install gamemode
Fedora:
Kod:
sudo dnf install gamemode
Steam başlatma seçeneklerine şunu yazın: gamemoderun %command%

-MangoHud: MSI Afterburner gibi düşünün. FPS, sıcaklık, GPU kullanımı falan ekranda gösteriyor. Sorun tespiti için birebir.
Ubuntu/Mint:
Kod:
sudo apt install mangohud
Fedora:
Kod:
sudo dnf install mangohud
Kullanmak için başlatma seçeneğine: mangohud %command%
İkisini aynı anda kullanmak isterseniz: gamemoderun mangohud %command%

Kernel Mevzusu

Ya normalde varsayılan kernel yeterli ama "ben son damlasına kadar performans isterim" derseniz Zen Kernel, Liquorix veya XanMod gibi seçenekler var. Bunlar masaüstü ve oyun için optimize edilmiş.

Şahsen ben varsayılan kernelle devam ediyorum, aradaki fark için uğraşmaya değmez bence ama hobi olarak denemek isteyen baksın.

Sık Çıkan Sorunlar (Başıma Gelenler)

- Oyun açılmıyor/Çöküyor: Panik yok. İlk iş ProtonDB'ye bak, orada millet çözümü yazmıştır kesin. Farklı Proton sürümü dene. Başlatma seçeneklerine PROTON_USE_WINED3D=1 %command% yazıp bi dene bakalım.

-Ses yok: PulseAudio veya PipeWire ayarlarına bi göz at. Bazı oyunlarda PULSE_LATENCY_MSEC=60 %command% komutu işe yarıyor, aklınızda bulunsun.

-Gamepad'i görmüyor: Steam'in kendi kontrolcü ayarlarını kurcala. Olmazsa xboxdrv falan kurmak gerekebilir.

-Anti-Cheat Sorunu: İşte bu en can sıkıcı olay... Bazı online oyunlar Linux'a izin vermiyor maalesef (Valorant mesela oynanmıyor). Easy Anti-Cheat ve BattlEye çoğu oyunda çalışıyor artık ama geliştiricinin insafına kalmış. areweanticheatyet.com sitesinden bi kontrol edin oynamadan önce.

Wine ve Prefix Olayı

Wine'ı elle kurcalayacaksanız bilmeniz gereken bişey var: Prefix. Bunu sanal bir Windows klasörü gibi düşünün. İçinde C diski, kayıt defteri falan var. Varsayılan olarak ~/.wine klasöründe durur.

Bazen oyunlar için ekstra zımbırtılar (DirectX, VC++ vs) gerekir. Bunları kurmak için Winetricks kullanıyoruz:
Kod:
sudo apt install winetricks
Sonra mesela: winetricks vcrun2019 dxvk

Not: DXVK çok önemli, DirectX komutlarını Vulkan'a çeviriyor. Proton'da zaten var ama elle Wine kullanıyorsanız kesin kurun yoksa fps sürünür.

Steam Deck Sahipleri

Deck'iniz varsa zaten kralsınız, içinde SteamOS var. Masaüstü moduna geçince bildiğin PC oluyor. Heroic, Lutris falan kurup keyfinize bakın. Mağazada "Deck Verified" yazanlara odaklanın kafanız rahat olsun.

Son Olarak Birkaç Tavsiye

Her oyun şak diye çalışmayabilir, bazen biraz forumlarda gezinmek, ayar yapmak gerekir. Ama topluluk çok yardımsever, r/linux_gaming veya ProtonDB yorumları hayat kurtarır.

Bana sorarsanız Windows'u hemen silmeyin. Dual boot yapın, yani bilgisayar açılırken seçin. Alışana kadar iki sistem de dursun, sonra pişman olmayın.

Parayı basıp oyun almadan önce ProtonDB'ye bakın, sonra üzülmeyin "bu niye açılmadı" diye. Ve en önemlisi eğlenmenize bakın. Linux'ta oyun işi her gün daha iyiye gidiyor. Valve sağolsun büyük emek veriyorlar. Umarım işinize yarar bu rehber.

Teknik Meraklısına Kaynakça!

Yukarıda anlattıklarım tecrübe ama işin kaynağı ne derseniz, elimin altındaki siteler şunlar. Özellikle sorun yaşadığınızda veya "bu Proton tam olarak ne yapıyor" dediğinizde buralara bakabilirsiniz:
1. Kutsal Kitap: ArchWiki
Arch Linux kullanmasanız bile burası Linux aleminin en sağlam belgesidir net. Oyunla ilgili her detay, her hata çözümü burada var.
  • Link: wiki.archlinux.org/title/Gaming
  • Not: Buradaki bilgiler Fedora veya Ubuntu için de %90 geçerli oluyor, mantığı kapmanız yeterli.
2. Valve'ın Mutfağı: Proton GitHub Sayfası
Proton'un nasıl çalıştığını, hangi Wine sürümünü baz aldığını, son güncellemelerle (changelog) nelerin düzeldiğini buradan takip ediyorum. Bazen bir oyun bozulduğunda ilk burada issue açılıyor.
  • Link: github.com/ValveSoftware/Proton
3. DXVK ve VKD3D (Büyünün Gerçekleştiği Yer)
DirectX'i Vulkan'a çeviren o muazzam teknolojinin kaynağı burası. Hangi oyunun hangi sürümde desteklendiği teknik detaylarıyla yazar.
  • Link: github.com/doitsujin/dxvk
4. ProtonDB Veri Tabanı
Yukarıda bahsettim ama bu sitenin verileri tamamen kullanıcı raporlarına dayanıyor. Yani biz giriyoruz verileri. İstatistik merak edenler için harika grafikler de var.
  • Link: protondb.com
5. GamingOnLinux & Phoronix (Haber ve Benchmark)
"Hangi ekran kartı Linux'ta kaç FPS veriyor?", "Yeni kernel oyun performansını artırdı mı?" gibi soruların cevabı Phoronix'te. Adamlar manyak gibi test yapıyor. GamingOnLinux ise oyun dünyasındaki gelişmeleri veriyor.
  • Link: phoronix.com (Donanım/Benchmark için)
  • Link: gamingonlinux.com (Haberler için)
6. Are We Anti-Cheat Yet?
Anti-cheat kullanan online oyunların durumunu anlık takip eden topluluk projesi.
  • Link: areweanticheatyet.com
7. WineHQ

İşin atası. Proton yokken Wine vardı. Wine'ın AppDB kısmı eskidi biraz ama hala bazı spesifik dll hataları için bakıyorum.
  • Link: appdb.winehq.org
Bunları kenara not edin, başınız sıkışınca Google'da kaybolmak yerine direkt buralara bakmak daha çok vakit kazandırıyor. ;)

Eki Görüntüle 2623610
Selamlar arkadaşlar, bayağıdır forumda soranlar oluyordu, ben de Linux'ta oyun oynayan biri olarak bildiklerimi dökeyim dedim. Hani Windows'tan bıkanlar, geçiş yapmayı düşünenler ya da "birader ben kurdum ama oyunlar kasıyor" diyenler varsa toplansın. Elimden geldiğince sade, anlaşılır ve kendi deneyimlerimi aktarmaya calısacagım.

öncelikle ilk mesele: Hangi dağıtımı kuralım?

Bu soruyu o kadar çok soruluyor ki... Yani oyun için "ille de şu lazım" diye bir bir seçenek yok aslında. Ama bazıları işi harbiden kolaylaştırıyor.
benim tavsiyelerim şunlar (tecrübeyle sabittir):
- Linux Mint:
Windows'tan yeni gelenler için nimet. Menüsü falan tanıdık, yabancılık çekmezsiniz.
-Pop!_OS: NVIDIA kartınız varsa ilaç gibi, sürücülerle hazır geliyor.
-Nobara: bu da Fedora tabanlı, gloriouseggroll (Proton-ge'yi yapan kral) tarafından oyun için optimize edilmiş.
-Fedora / OpenSUSE tumbleweed: biraz daha ben bu işi çözdüm diyenlere gider.

uyarı: abi yeniyseniz Arch Linux veya Gentoo işine hiç girmeyin, vallahi soğursunuz bak :) tam kontrol veriyor ama başlangıçta kafa yakar. Ben uzun süre Mint kullandım, şu an Fedora'dayım gayet memnunum. Dediğim gibi modern Linux'ta hemen hemen her dağıtımda oyun oynanıyor artık.

ekran kartı sürücüleri (en önemli kısım!)

Burayı dikkatli okuyun gencolar, yoksa performansınız yerlerde sürünür.

AMD kullanıcıları: yaşadınız vallahi. AMD'nin açık kaynak sürücüleri (mesa) zaten kernelin içinde geliyor. Taktığın gibi çalışır, ekstra bir ayar yapmana gerek yok. Keyfine bak. :D

NVIDIA kullanıcıları: heh işte zurnanın zırt dediği yer. NVIDIA'nın o kapalı kaynak sürücülerini kesinlikle kurmanız lazım. Açık kaynak olan nouveau sürücüsü oyunlarda çöp maalesef.
Ubuntu veya Mint kullanıyorsan terminali aç yapıştır:
Kod:
sudo ubuntu-drivers autoinstall
Fedora kullanıyorsan önce RPM Fusion reposunu eklemen lazım, sonra:
Kod:
sudo dnf install akmod-nvidia
bir de şu Wayland vs X11 olayı var: NVIDIA kullanıyorsanız ve oyunlarda takılma, ekranda yırtılma falan görüyorsanız X11 oturumuna geçmeyi deneyin. Wayland NVIDIA ile hala bazen saçmalayabiliyor. AMD'de sorun yok, yağ gibi akıyor Wayland.

Steam ve Proton olayı

Steam zaten Linux oyunculuğunun babası. Kurulumu basit.
Ubuntu/Mint için:
Kod:
sudo apt update.
sudo apt install steam
Fedora için:
Kod:
sudo dnf install steam

Steam'i kurduk bitti mi? Hayır. Hemen ayarlara girin, compatibility sekmesini bulun. Orada "enable Steam play for all other titles" diye bir kutucuk var, onu işaretleyin. Yoksa sadece Linux portu olan oyunları görürsünüz. Sürüm olarak ben genelde Proton experimental veya en son çıkan stable sürümü seçiyorum.

önemli! bir oyun almadan önce mutlaka protondb.com adresine bakın. Ben her indirimde önce oraya bakıyorum. Gold ve Platinum etiketli oyunlar genelde sıfır sıkıntı çalışır.

Proton-ge: Bunu mutlaka kurun

Valve'ın kendi Proton'u iyi hoş ama bu Proton-ge (gloriouseggroll'un yaptığı özel sürüm) bazen mucizeler yaratıyor. Resmi sürümde açılmayan oyunları bu açıyor, performansı da daha iyi genelde.
En kolayı protonup-qt ile kurmak:
Kod:
flatpak install flathub net.davidotek.pupgui2

Programı açın, Steam için son Proton-ge sürümünü indirin. Sonra Steam'de oyuna sağ tıkla > özellikler > uyumluluk kısmından Ge'yi seç. Bu kadar basit.

Steam dışı oyunlar (Epic, GOG vs.)

Her oyun Steam'de yok malum. Epic'in bedava oyunlarını oynamak istiyorsanız iki tane baba program var: Lutris ve heroic.

heroic Games Launcher: özellikle Epic ve GOG kütüphaneniz için birebir. Arayüzü falan çok temiz.
Forumda bir arkadaş konusunu açmış, bakınız:
kurmak için:
Kod:
flatpak install flathub com.heroicgameslauncher.hgl
Hesabınla giriyorsun, tıkla kur. Wine/Proton ayarlarını kendi hallediyor çoğunlukla.
Lutris: bu biraz daha İsviçre çakısı gibi. Her şeyi kurarsın bununla. Eski oyunlar, özel ayar isteyenler falan için lutris.net'te hazır scriptler var, işi bayağı kolaylaştırıyor.

performans arttırma (FPS meraklılarına)

İşin eğlenceli kısmı burası. Birkaç ufak dokunuşla sistemi rahatlatabilirsiniz.
-gamemode: feral ınteractive yapmış, oyun açılınca işlemciyi performans moduna alıyor, gereksiz arka plan işlerini durduruyor.
Ubuntu/Mint:
Kod:
sudo apt install gamemode
Fedora:
Kod:
sudo dnf install gamemode
Steam başlatma seçeneklerine şunu yazın: gamemoderun %command%

-MangoHud: MSI Afterburner gibi düşünün. FPS, sıcaklık, GPU kullanımı falan ekranda gösteriyor. Sorun tespiti için birebir.
Ubuntu/Mint:
Kod:
sudo apt install mangohud
Fedora:
Kod:
sudo dnf install mangohud
kullanmak için başlatma seçeneğine: mangohud %command%
İkisini aynı anda kullanmak isterseniz: gamemoderun mangohud %command%

kernel mevzusu

Ya normalde varsayılan kernel yeterli ama "ben son damlasına kadar performans isterim" derseniz zen kernel, liquorix veya XanMod gibi seçenekler var. Bunlar masaüstü ve oyun için optimize edilmiş.

Şahsen ben varsayılan kernelle devam ediyorum, aradaki fark için uğraşmaya değmez bence ama hobi olarak denemek isteyen baksın.

sık çıkan sorunlar (başıma gelenler)

- oyun açılmıyor/Çöküyor: panik yok. İlk iş ProtonDB'ye bak, orada millet çözümü yazmıştır kesin. Farklı Proton sürümü dene. Başlatma seçeneklerine PROTON_USE_WINED3D=1 %command% yazıp bir dene bakalım.

-ses yok: pulseaudio veya pipewire ayarlarına bir göz at. Bazı oyunlarda PULSE_LATENCY_MSEC=60 %command% komutu işe yarıyor, aklınızda bulunsun.

-gamepad'i görmüyor: Steam'in kendi kontrolcü ayarlarını kurcala. Olmazsa xboxdrv falan kurmak gerekebilir.

-anti-cheat sorunu: işte bu en can sıkıcı olay... Bazı Online oyunlar Linux'a izin vermiyor maalesef (Valorant mesela oynanmıyor). Easy Anti-Cheat ve BattlEye çoğu oyunda çalışıyor artık ama geliştiricinin insafına kalmış. areweanticheatyet.com sitesinden bir kontrol edin oynamadan önce.

Wine ve prefix olayı

Wine'ı elle kurcalayacaksanız bilmeniz gereken bir şey var: prefix. Bunu sanal bir Windows klasörü gibi düşünün. İçinde C diski, kayıt defteri falan var. Varsayılan olarak ~/.wine klasöründe durur.

Bazen oyunlar için ekstra zımbırtılar (DirectX, vc++ vs) gerekir. Bunları kurmak için Winetricks kullanıyoruz:
Kod:
sudo apt install winetricks
Sonra mesela: winetricks vcrun2019 dxvk

not: DXVK çok önemli, DirectX komutlarını Vulkan'a çeviriyor. Proton'da zaten var ama elle Wine kullanıyorsanız kesin kurun yoksa FPS sürünür.

Steam Deck sahipleri

Deck'iniz varsa zaten kralsınız, içinde SteamOS var. Masaüstü moduna geçince bildiğin PC oluyor. Heroic, Lutris falan kurup keyfinize bakın. Mağazada "deck verified" yazanlara odaklanın kafanız rahat olsun.

son olarak birkaç tavsiye

Her oyun şak diye çalışmayabilir, bazen biraz forumlarda gezinmek, ayar yapmak gerekir. Ama topluluk çok yardımsever, r/linux_gaming veya ProtonDB yorumları hayat kurtarır.

Bana sorarsanız Windows'u hemen silmeyin. Dual boot yapın, yani bilgisayar açılırken seçin. Alışana kadar iki sistem de dursun, sonra pişman olmayın.

Parayı basıp oyun almadan önce ProtonDB'ye bakın, sonra üzülmeyin "bu niye açılmadı" diye. Ve en önemlisi eğlenmenize bakın. Linux'ta oyun işi her gün daha iyiye gidiyor. Valve sağ olsun büyük emek veriyorlar. Umarım işinize yarar bu rehber.

teknik meraklısına kaynakça!

Yukarıda anlattıklarım tecrübe ama işin kaynağı ne derseniz, elimin altındaki siteler şunlar. Özellikle sorun yaşadığınızda veya "bu Proton tam olarak ne yapıyor" dediğinizde buralara bakabilirsiniz:
1. kutsal kitap: Archwiki
Arch Linux kullanmasanız bile burası Linux aleminin en sağlam belgesidir net. Oyunla ilgili her detay, her hata çözümü burada var.
  • link: wiki.archlinux.org/title/Gaming
  • Not: Buradaki bilgiler Fedora veya Ubuntu için de %90 geçerli oluyor, mantığı kapmanız yeterli.
2. Valve'ın mutfağı: Proton GitHub sayfası
Proton'un nasıl çalıştığını, hangi Wine sürümünü baz aldığını, son güncellemelerle (changelog) nelerin düzeldiğini buradan takip ediyorum. Bazen bir oyun bozulduğunda ilk burada issue açılıyor.
  • link: github.com/ValveSoftware/Proton
3. DXVK ve vkd3D (büyünün gerçekleştiği yer)
DirectX'i Vulkan'a çeviren o muazzam teknolojinin kaynağı burası. Hangi oyunun hangi sürümde desteklendiği teknik detaylarıyla yazar.
  • link: github.com/doitsujin/dxvk
4. ProtonDB veri tabanı
Yukarıda bahsettim ama bu sitenin verileri tamamen kullanıcı raporlarına dayanıyor. Yani biz giriyoruz verileri. İstatistik merak edenler için harika grafikler de var.
  • link: protondb.com
5. gamingonlinux & phoronix (haber ve benchmark)
"Hangi ekran kartı Linux'ta kaç FPS veriyor?", "yeni kernel oyun performansını artırdı mı?" gibi soruların cevabı Phoronix'te. Adamlar manyak gibi test yapıyor. Gamingonlinux ise oyun dünyasındaki gelişmeleri veriyor.
  • link: phoronix.com (Donanım/Benchmark için)
  • link: gamingonlinux.com (haberler için)
6. are we anti-cheat yet?
Anti-cheat kullanan Online oyunların durumunu anlık takip eden topluluk projesi.
  • link: areweanticheatyet.com
7. winehq

İşin atası. Proton yokken Wine vardı. Wine'ın appdb kısmı eskidi biraz ama hala bazı spesifik DLL hataları için bakıyorum.
  • link: appdb.winehq.org
Bunları kenara not edin, başınız sıkışınca Google'da kaybolmak yerine direkt buralara bakmak daha çok vakit kazandırıyor. ;)

Linux'ta oyunculuğu bırakacağım sanırım.

Geçenlerde tatil günümde Last of Us part 1'i açmış yatağıma geçmiş oynamaya hazırdım o da ne? Yeni oyun başlatınca siyah ekranda hata verip kapanıyordu.

Bir Sefer'e neyse dedim sonrasında Assassin's Creed Unity oynadım birkaç saat. Sonraki gün tam oyunu açtım uzanıp oynayacağım pat oyun takılı kalıyor.

Linux'u çok severim ama oyunculuğu gerçekten artık gelişmeli. Gelip bana ProtonDB'de dediğin oyunlar Gold'lar çalışır demeyin her yazan kişi doğru veya tam yazmıyor.

Önerilen dağıtımları beğenmedim.
Linux Mint ve Nobara.
Birini tarçın çeken adamlar geliştiriyor. Diğerini tek kişi geliştiriyor.
Fedora.
Redhat'in deney ortamı. Kullanıcı sömürme projesi.
Redhat'i de burada umarım anlattıran olmaz. google.com

Arada tek openSUSE Tumbleweed ve Pop_OS! sıyrılıyor.

Rehber A'dan Z'ye detaylar diyor ama sadece MangoHud'u kurmuşuz?
Ayarlamayı veya goverlay'i hiç göstermemişsin.
Hiç FPS'i sabitmek ile Frametime'ı onarmak gibi bir şeyden bahsetmemişsin.

VkBasalt'da işlenebilirdi benzer şekilde.
Veya simülasyon oyunları için taskset ile işlemci çekirdeği seçtirmek konulabilirdi.

Ve ayrıca birisine Wayland'den X11'e geç dediğimiz noktada bu vakitten sonra artık Windows'a geri dön demek bence daha iyi.

Rehberdeki diğer rehberlere/konulara yönlendiren linkler konudaki cevaba yönlendiriyor.

Bunlar haricinde güzel teşvik edici. Ama yinede A'dan Z'ye dedirtecek bir durum yok.

Geçenlerde tatil günümde Last of Us part 1'i açmış yatağıma geçmiş oynamaya hazırdım o da ne? Yeni oyun başlatınca siyah ekranda hata verip kapanıyordu.

Bir Sefer'e neyse dedim sonrasında Assassin's Creed Unity oynadım birkaç saat. Sonraki gün tam oyunu açtım uzanıp oynayacağım pat oyun takılı kalıyor.

Linux'u çok severim ama oyunculuğu gerçekten artık gelişmeli. Gelip bana ProtonDB'de dediğin oyunlar Gold'lar çalışır demeyin her yazan kişi doğru veya tam yazmıyor.
Hiç olmazsa hem Windows hem de Linux dağıtmında ortak bir kütüphane kullanmanı öneririm yoksa oyun oynayacağım diye o anki çalışma ortamını bozmak sinir bozucu olabilir.
Onun haricinde zaten ProtonDB üstündeki yorumara bakarsan çoğunda bir düzeltme ile uğraştıklarını görebilirsin.
1765999768299.png

Topluluğun iki yüzlü tarafı 10 oyundan 9'u çalışıyor derler ama o kadar.

Son düzenleme:

Hocam valla ne desen haklısın. İnsanın bütün hafta çalışıp şöyle "bi kafa dağıtayım" dediği anda siyah ekran yemesi kadar sinir bozucu bişey yok. Klavyeyi kemiresi geliyor insanın o an.

Ben de benzer durumu RDR2'de yaşamıştım, tam moda girmişim launcher hatası verip duruyordu, o gün pc'yi camdan aşağı atasım gelmişti :D

Last of Us Part 1 zaten PC portu olarak da biraz sıkıntılı çıktı maalesef, Linux'ta ekstra nazlanabiliyor. Genelde o siyah ekran shader olayından ya da VRAM yetmemesinden oluyor. Swap dosyasını büyütmek bazen çözüyor ama insan tak çalıştır istiyor haklı olarak.
ProtonDB konusunda da tesbitin çok doğru. Adamın 5090'ı vardır "yağ gibi akıyor Platinum" yazar, sen orta seviye kartla girersin açılmaz bile. O yüzden ben orda genelde kendi donanımıma yakın yorumları filtreleyip okuyorum.

Eğer seni çok yoruyorsa hiç kasma hocam, Windows'a dönmekte veya dual boot takılmakta ayıp yok. Sonuçta oyun dediğin şey eğlence, eziyete dönüyorsa anlamı kalmıyor. Ama olur da bi şans daha vereyim dersen, TLOU için bi swap alanını kontrol et derim, Linux bazen varsayılan olarak düşük tutuyor onu, oyun belleği şişirince de patlıyor.
Canını sıktığına değmez, keyfine bak sen 👍

Önerilen dağıtımları beğenmedim.
Linux Mint ve Nobara.
Birini tarçın çeken adamlar geliştiriyor. Diğerini tek kişi geliştiriyor.
Fedora.
Redhat'in deney ortamı. Kullanıcı sömürme projesi.
Redhat'i de burada umarım anlattıran olmaz. google.com

Arada tek openSUSE Tumbleweed ve Pop_OS! sıyrılıyor.

Rehber A'dan Z'ye detaylar diyor ama sadece MangoHud'u kurmuşuz?
Ayarlamayı veya goverlay'i hiç göstermemişsin.
Hiç FPS'i sabitmek ile Frametime'ı onarmak gibi bir şeyden bahsetmemişsin.

VkBasalt'da işlenebilirdi benzer şekilde.
Veya simülasyon oyunları için taskset ile işlemci çekirdeği seçtirmek konulabilirdi.

Ve ayrıca birisine Wayland'den X11'e geç dediğimiz noktada bu vakitten sonra artık Windows'a geri dön demek bence daha iyi.

Rehberdeki diğer rehberlere/konulara yönlendiren linkler konudaki cevaba yönlendiriyor.

Bunlar haricinde güzel teşvik edici. Ama yinede A'dan Z'ye dedirtecek bir durum yok.

Hiç olmazsa hem Windows hem de Linux dağıtmında ortak bir kütüphane kullanmanı öneririm yoksa oyun oynayacağım diye o anki çalışma ortamını bozmak sinir bozucu olabilir.
Onun haricinde zaten ProtonDB üstündeki yorumara bakarsan çoğunda bir düzeltme ile uğraştıklarını görebilirsin.

Eki Görüntüle 2623640
Hocam selam, öncelikle detaylı yorumun için eyvallah. Baya sert girmişsin ama doğru yerlere parmak basmışsın yalan yok :D

Sırayla gideyim:
Mint ve "tarçın" esprisi güldürdü valla :D Ama yiğidi öldür hakkını yeme, Windows'tan gelen adam için Mint'in o hantal ama "bozulmayan" yapısı ilaç gibi. Nobara konusunda haklısın, GloriousEggroll reyiz tek başına sırtlıyor projeyi ("bus factor 1" olayı), adam yarın sıkıldım dese ortada kalabiliriz. O risk her zaman var.

A'dan Z'ye başlığı belki biraz iddialı kaçmış olabilir, kabul ediyorum. Ama takdir edersin ki Windows'tan yeni gelen, daha terminal görünce eli titreyen adama taskset ile işlemci affinitesi ayarlamayı ya da VkBasalt config dosyalarını anlatmaya başlarsam adam o bilgisayarı kapatır kaçar. Amacım insanları teknik detayda boğmadan "bakın bu iş o kadar da zor değil" dedirtmekti. GOverlay falan harika toollar ama giriş 101 dersinde öğrenciyi kaçırırız bence.

X11 konusunda sana pek katılmıyorum ama. Nvidia hala bazı eski serilerde veya spesifik driver sürümlerinde Wayland'de saçmalıyor (flickering vs). Sırf bu yüzden Linux olmamış sen dön demek yerine şimdilik X11 ile idare et, düzelince geçersin demek daha yapıcı bence.

Linkleri kontrol edicem uyarın için sağ ol.

Belki senin bahsettiğin frametime fix, goverlay, taskset gibi konuları içeren "İleri Düzey Linux Gaming" diye ikinci bi konu açarım, orası daha hardcore olur. Bu biraz "başlangıç paketi" tadında kalsın.
Teşekkürler katkın için.

Son düzenleme:
Hocam selam, öncelikle detaylı yorumun için eyvallah. Bayağı sert girmişsin ama doğru yerlere parmak basmışsın yalan yok :D

Sırayla gideyim:
Mint ve "tarçın" esprisi güldürdü vallahi :D ama yiğidi öldür hakkını yeme, Windows'tan gelen adam için Mint'in o hantal ama "bozulmayan" yapısı ilaç gibi. Nobara konusunda haklısın, gloriouseggroll reis tek başına sırtlıyor projeyi ("bus factor 1" olayı), adam yarın sıkıldım dese ortada kalabiliriz. O risk her zaman var.

A'dan Z'ye başlığı belki biraz iddialı kaçmış olabilir, kabul ediyorum. Ama takdir edersin ki Windows'tan yeni gelen, daha terminal görünce eli titreyen adama taskset ile işlemci affinitesi ayarlamayı ya da vkbasalt Config dosyalarını anlatmaya başlarsam adam o bilgisayarı kapatır kaçar. Amacım insanları teknik detayda boğmadan "bakın bu iş o kadar da zor değil" dedirtmekti. Goverlay falan harika toollar ama giriş 101 dersinde öğrenciyi kaçırırız bence.

X11 konusunda sana pek katılmıyorum ama. NVIDIA hala bazı eski serilerde veya spesifik driver sürümlerinde Wayland'de saçmalıyor (flickering vs). Sırf bu yüzden Linux olmamış sen dön demek yerine şimdilik X11 ile idare et, düzelince geçersin demek daha yapıcı bence.

Linkleri kontrol edeceğim uyarın için sağ ol.

Belki senin bahsettiğin frametime fix, goverlay, taskset gibi konuları içeren "ileri düzey Linux Gaming" diye ikinci bir konu açarım, orası daha hardcore olur. Bu biraz "başlangıç paketi" tadında kalsın.
Teşekkürler katkın için.
Kusura bakma üzdüysem asla üzülmeni istemem. Her türlü bilgi bilgidir ama nasıl damıtıldığına dikkat ederim.

Evet dağıtımları beğenmedim ama alternatif vermemişim.
Bence Ubuntu flavors bas geç. Her türlü güvenli liman.
Arkasında güçlü biri var, ara sürümler ile tarihi eser yazılım kullanmak zorunda bırakmaz, abuk sabuk güncelleme gelecek endişesi bırakmaz.
Ayrıca Secure Boot ile uğraşmaya gerek yok. Ubuntu'dan daha komforlu bir Secure Boot deneyimi sunan başka dağıtım yok.

A'dan Z'ye yerine daha fazla parçaya bölebilirdin belki.
Belki "giriş seviyesi Linux'ta oyunculuk" veya yine aynı rehberi yapardın ama önceden bolca detay ile hazırlanmış farklı rehberlerini de ekleyerek.
2. örneğimi daha önce yapmıştım.
Bu rehberimi yazmadan önce disk şifrelemesi ile kurmayı farklı bir rehberde gösterip bir altyapı hazırlamıştım.

Sonuçta oraya bence Goverlay'i sıkıştırman MangoHud'u bu kadar çıplak bir şekilde göstermektense rehberi çok daha üst bir noktaya taşırdı.

X11 konusunda ne yalan söyleyeyim bir arada bir deredeyim.
Ama eminim X11'e dönmektense Windows'ta kalması daha mantıklı.
Şimdi kullanıp kötü bir anı bırakırsa, ileride dönmeyi bence daha da zorlaştırır. Hatta başkalarına Linux'u anlatırken "bozuk sakın kurma gibi" şeylere sebep olabilir.
Yazılımlar sürekli gelişiyor sonuçta arkadaşımın Laptop'una nouveau ile kurmuştum. Şu an memnun.

Eline sağlık.
Hemde hiç, bence sende bak.
Kullanıcı katkısının gittiği yer bence çok önemli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı