Çözüldü Linux’a nasıl yer ayırabilirim?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
GParted ile kolayca yapılabiliyor.
Komutlarını bilmiyorum ama @Kerem00 müsaitse yardımcı olabilir.
GParted ile yapar ama diskteki GNU/Linux açıkken yapamaz. USB'den boot etmesi gerek. Bir de yaptıktan sonra sorun olabilir de olmayabilir de. Sorun olursa bir şekilde tamir edilebilir. Belirli komutlar var. Bir de bölümü sola doğru genişletebilir mi emin değilim.
GParted ile kolayca yapılabiliyor.
Komutlarını bilmiyorum ama @Kerem00 müsaitse yardımcı olabilir.
GParted ile yapar ama diskteki GNU/Linux açıkken yapamaz. USB'den boot etmesi gerek. Bir de yaptıktan sonra sorun olabilir de olmayabilir de. Sorun olursa bir şekilde tamir edilebilir. Belirli komutlar var. Bir de bölümü sola doğru genişletebilir mi emin değilim.

Çözüm
Hocam ben Windows’dan ayrılmamış alan eklesem sorun olur mu?

Daha önceden 50Gb alan ayırdınız ve linux kurulumu yaptınız, şimdi bu bölüme ekleme yapmak istiyorsunuz doğru anladıysam.

Bu işlemi kurulu olan sistemler üzerinden yapmayın, @Kerem00 söylediği gibi usb'den boot ettikten sonra yapmalısnız.

Hali hazırda kurulu olan linux işletim sistemini açıp, bağlı (mount) olan disk bölümleri üzerinde işlem yapılmaz.
Windows üzerinde işlemi yapsanız bile, fstab ve grub dosyalarında disk bölümlerine ait uuid değeri değişeceği için sistem açılmayacaktır. Windows üzerinden bu dosyalara ulaşıp değişiklik yapamazsınız.

Usb üzerinden açtığınız linux sistem üzerinden, gparted ile işlemi yaptıktan sonra blkid komutu ile
uuid değerini fstab dosyasında değiştirmek gerekir.
Grub.cfg dosyasındaki uuid değerini de değiştirmek gerekir. Mbr bozulmuş ise grub'un tekrar yüklenmesi gerekir.
Bu senaryo bios/mbr sistem için geçerlidir. Uefi sistemler için ekstra işlem gerekir mi bilmiyorum.

Tavsiyem şu olur 50Gb linux sistem haricinde ayıracağınız disk bölümünü, home dizinine bağlamak daha mantıklı olacaktır.

Daha önceden 50Gb alan ayırdınız ve linux kurulumu yaptınız, şimdi bu bölüme ekleme yapmak istiyorsunuz doğru anladıysam.

Bu işlemi kurulu olan sistemler üzerinden yapmayın, @Kerem00 söylediği gibi usb'den boot ettikten sonra yapmalısnız.

Hali hazırda kurulu olan linux işletim sistemini açıp, bağlı (mount) olan disk bölümleri üzerinde işlem yapılmaz.
Windows üzerinde işlemi yapsanız bile, fstab ve grub dosyalarında disk bölümlerine ait uuid değeri değişeceği için sistem açılmayacaktır. Windows üzerinden bu dosyalara ulaşıp değişiklik yapamazsınız.

Usb üzerinden açtığınız linux sistem üzerinden, gparted ile işlemi yaptıktan sonra blkid komutu ile
uuid değerini fstab dosyasında değiştirmek gerekir.
Grub.cfg dosyasındaki uuid değerini de değiştirmek gerekir. Mbr bozulmuş ise grub'un tekrar yüklenmesi gerekir.
Bu senaryo bios/mbr sistem için geçerlidir. Uefi sistemler için ekstra işlem gerekir mi bilmiyorum.

Tavsiyem şu olur 50Gb linux sistem haricinde ayıracağınız disk bölümünü, home dizinine bağlamak daha mantıklı olacaktır.
Ben biraz yabancıyım da, home dizinine nasıl bağlayacağım ve o ne demek?

Home dizinine bağlamanızı şu sebepten dolayı tavsiye ettim.
Senaryo:
Sorun: Kullanıcıya ait veriler çok yer kaplıyor.
Çözüm: Home dizini başka bir disk bölümüne bağlanır. Böylece artık / kök disk bölümünde extra yer kaplamaz.
Yedekleme yapma amacı ile media gibi bir disk bölümüne de bağlanabilir.

Yeni oluşturacağınız bölüm ntfs disk bölümüne ait ise windows üzerinden işlemi yapmanız daha mantıklı olur.
Daha sonra kurulu olan linux sistemi açıp ext4 olarak biçimlendirme yapılmalı. Böylece yeni oluşan bu bölümü home, usr veya var gibi bir dizine bağlayabiliriz.
Örnek
UUID=86697616-1908-4c69-9b63-f11caf0670bf / f2fs rw,noatime,nodiscard 0 1
LABEL=Home /home ext4 rw,noatime,nodiscard 0 2
LABEL=Yedek /media/yedek ext4 defaults 0 2

Linux dizin yapısı hakkında ayrıntılı pek çok yazı bulabilirsiniz.
Örnek

Home, usr, ve var dizini gibi pek çoğuna bir disk bölümü atanabilir. Bu işlemlerin tümü kurulum esnasında veya daha sonradan yapılabilir.
Yeniden boyutlandırma işlemlerinde (shrink, grow) veri kaybı riski her zaman vardır, yedek almayı ihmal etmeyin.

Ayrıca tüm dosya sistemleri küçültme ve büyütme (shrink, grow) tam olarak desteklemez.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı