Demene gerek yok daha terminali açamadan kötülemek düşmanlık değilde nedir? Bir de kali linux tanıştırayım diyorsun. Kali linux gibi basit bir dağıtımı kullanamamışsın. Lfs gentoo falan kullanan bizler o zaman linuxun üst düzeyini kullanarak bilmeyenler karşısında cahil mi oluyoruz? Asıl kibir sizin yaptığınızdır.
İnsanlar belki de bu tarz konular yüzünden önyargılıdır. Forumda bu başlıktan onlarca var. Linux kullanıcıları windows kullanıcılarına sallıyor, windows kullanıcıları da linux kullanıcılarına. Kimse ön yargı kırma peşinde değil. Adamlar diyor ki terminal beni korkutuyor. Kimsede demiyor ki terminal olmadan da işlerini halledebilirsin. Burada terminalde 2 update çeken 2 paket yükleyen insanlar hava olsun diye "tek komutla herşey halloluyor" diyor. Adam bunu istemediğini söylüyor. Israrla terminal üzerinden devam ediyorsunuz. Arkadaşlar, kullanıcıları linux a çekmek için daha iyi argümanlar sağlayın, daha sağlam daha gerçekçi ve daha basit örnekler verin ki insanlar ikna olabilsin. Biri size ters birşey söyleyince ve windows kullanıcılarına mağara adamı mualemesi yaptıkça inanın insanlar linux u merak etmek yerine soğuyor.
Kali siber güvenlik toolları içermesi onu zor yapmaz. Siber toolları kullanmamak linux bilmemek olmuyor. Sistemin zorluğu esas aldığı tabandır içeriği ise kaynak kullanımı ile alakalıdır. Ve Windows update doğru sürücü kurmaktan başka her haltı yiyor. GTA 5 bile Windows update nin indirdiği şeyden daha hızlı iniyor. Ve sonunda sistem bozmak veya kaynak kullanımı artırmadan başka hiç bir şeye yaramıyor.
Dakikalardır boş konuşup, tartışmayı uzatıyorsunuz. Kim bilir belki de hayatınız da herhangi bir Linux dağıtımı bile kullanmamışsınızdır. Çok bilmiş hareketlerinizi de kendinize saklayın. İki işletim sisteminin de iyi veya kötü noktaları var.
Örneğin Windows oyun alanın da çok daha iyiyken Linux oyun alanın da sınırlıdır. Linux'u sevmemizin bir çok nedeni var ve herkese göre değişir.
Windows Sevmememin Nedenleri:
Tonlarca gereksiz uygulama ve özellik var. Kaldırmayalım diye ellerinden geleni yapıyorlar.
Bizi izlemek için her şeyi yapıp, arka da çalıştırdıkları ile sisteme gereksiz yük bindiriyorlar. Her temiz kurulumdan gizlilik ayarları ve hizmetler ile uğraşmak sıktı. Sistem kaynaklarını boşuna harcamaktan başka bir şey yapmıyor.
Büyük çoğunluğu kapalı kaynak
Kişiselleştirme çok sınırlı.
Güncelleştirmeler alanın da Linux dağıtımlarından geri de kalıyor.
Linux Dağıtımlarını Sevmemin Nedenleri:
Açık kaynak olması ve gizliliğe önem vermesi.
Kişiselleştirmenin neredeyse sınırı yok, hayal gücünüze bağlı.
Dağıtıma bağlı olarak sistem kaynaklarını düzgün ve dengeli kullanması.
Kurulumdan sonra saçma sapan ayar ve hizmetlerle uğraşmıyoruz.
Windows'taki gibi güncelleştirmeler için savaşmıyoruz, tıklıyorsun kendi kendine güzelce hallediyor.
Bu farklara bakarak zaten oyun ve donanım desteği Linux dağıtımların da Windows'taki gibi olsaydı inanın bana şuan Windows sürünüyordu ve bir çok kişi çoktan Linux dağıtımlarına geçmişti. Zorunlu kullanıyoruz yani, uzatmaya gerek yok. Mantıklı düşünen bir insan daha fazla Windows kullanmaz diye düşünüyorum. Ayrıca eklemeyi unutmuşum yazılım alanın da Linux dağıtımlarının daha iyi olduğunu savunan arkadaşlar var.
Cogu uretici driverlarina sadece windows desteği veriyor. Cogu oyun sadece emulator gibi uygulamalarla calisiyor. Bu da ciddi performans kaybina neden oluyor. Indirilecek uygulama magazada yoksa basit bir kurulum islemi icin bile terminali acmak gerekiyor. Adobe uygulamalari yok. (Alternatiflerini yeterli bulmuyorum.) MS office bile yok. LibreeOffice'i ben de aylarca kullandim ama sahsi gorusum MS office'e yaklasamaz. Linux kullanirken basit isler icin bile surekli google'a su nasil yapilir diye aratmak gerekiyor ve internette cok fazla turkce kaynak yok. Bir program icin windows icin 30 alternatif varsa linux icin 5 alternatif oluyor. Ha linux'un da guzel yanlari var. Cogu dagitimin acik kaynak kodlu ve gizlilik dostu olmasi gibi. Ama bence genele bakinca windows kullanmak linux kullanmaktan cok daha rahat.
Çoğu oyunu oynarsın. Rainbow Six Siege, PUBG gibi birkaç oyun anti hileleri sebebiyle çalışmaz. Ki VALORANT gibi rootkit anti-hileler kullanan oyunlar umarım Linux'ta oynanılabilir hâle gelmez.
Çoğu oyunu oynarsın. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege, PUBG gibi birkaç oyun anti hileleri sebebiyle çalışmaz. Ki Valorant gibi rootkit anti-hileler kullanan oyunlar umarım Linux'ta oynanılabilir hâle gelmez.
Oyunların yarısından fazlası tek kişilik zaten, anti-hile kullanan ve çok oynanan bazı oyunlar: CS:GO, TF2, Dota 2, Paladins, Mount and Blade Bannerlord(Multiplayer modu) da destekleniyor.
@387354 Neredeyse her masaüstü ortamının dosya yöneticisinde "Buraya terminal oluştur" gibi bir seçenek var, örnek vermek gerekirse(Ubuntu'dan eski bir görüntü)
"Open in Terminal" butonuna basıldığında "Documents" dizinini terminalde açar.