Linux'a neden ön yargılı yaklaşılıyor?

Yanlış bilgi
Linux kullanıcı dostu değil. Bilgisayardan anlamayan adam Windows bilgisayarı rahatlıkla kullanabilir ama Linux öyle değil. Bir donanım kurarken terminal kullanman gerekiyor. Program desteği zayıf. Bin tane versiyonu var resmi bir sürümü yok, ürününün arkasında duran bir şirket yok. Bu yüzden insanlar güvenemiyor. İnternetten her tür Linux dağıtımını indirebilirsin ama içinde virüs mü var, sorun yaşasan muhatabın var mı, cihazınla donanımınla uyumlu mu bunları kesin olarak bilemezsin.

Linux kullanıcı dostu değil. Bilgisayardan anlamayan adam Windows bilgisayarı rahatlıkla kullanabilir ama Linux öyle değil. Bir donanım kurarken terminal kullanman gerekiyor. Program desteği zayıf. Bin tane versiyonu var resmi bir sürümü yok, ürününün arkasında duran bir şirket yok. Bu yüzden insanlar güvenemiyor. İnternetten her tür Linux dağıtımını indirebilirsin ama içinde virüs mü var, sorun yaşasan muhatabın var mı, cihazınla donanımınla uyumlu mu bunları kesin olarak bilemezsin.
Hocam açık kaynak kısmı nerede kayboldu? Ayrıca her dağıtım da terminal ile uğraşmanıza gerek yok. 🙂

Sorun yaşadığınızda aynı burada olduğu gibi topluluklar ile konuşarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Her programı kullanamasanızda açık kaynak kodlu, ücretsiz alternatifleri var ve oyun için her gün gelişmeye devam ediyor. Hatta bir kaç program ile Windows programlarınıda kullanabilirsiniz. Popüler çoğu programı Linux dağıtımlarında da kullanabilirsiniz.

Eski sistemlerde rahatça donmadan, kasmadan kullanabilirsiniz. Çoğu zaman sürücü sorunu yaşamazsınız. Bunun yanında Windows'u biraz tanıyan insan bir çok yönde şikayetçi olabilir.

Hatta arkadaşlar az sonra Linux Mint Xfce kuracağım ve bir kaç gün içerisinde incelemesi gelir.

Son düzenleme:
GNU/Linux kullanmamis bir insan daha. Ilk basta elestirdigin seyi kullan, ne kadar sacmaladigini anlayacaksin. Bu kadar diyorum. Saçma sapan mesaj yazanlara sabrim bitti artik.

Oyun ve İş için Windows kullanılıyor. Ki bu da sektörün büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. İş sektöründe işlevselliğe bakılır. Ofis kullanımında Windows daha kullanışlı. Word, Excel, PowerPoint… Tamam Libre Office gibi alternatifler var. Onu geçtim bir fatura ve stok takip programı olan Logo’yu düşünelim. Sadece Windows üzerinde çalışıyor. Ayrıca Türk insanının çoğu Zaman Windows dışında işletim sistemi kullanmamış. Atıyorum şirketine bir muhasebeci alacaksın. Adam hayatı boyunca Windows dışında bir şey görmemiş. Bu adama Linux verip niye işini zorlaştırasın. Onun dışında eğer sistemde bir aksaklık olursa, ararsınız Windows ekibini gelirler düzeltirler giderler. Kimsenin başı ağrımaz.

Oyun dünyasına hiç girmiyorum bile. Herkes ne olduğunu biliyor zaten.

Kendim ise Manjaro kullanıyorum ana sistem olarak. Benim ihtiyacımı görüyor.

Onun dışında eğer sistemde bir aksaklık olursa, ararsınız Windows ekibini gelirler düzeltirler giderler. Kimsenin başı ağrımaz.
Kurumsal için konuşuyorsun. Bunun aynısı Red Hat Enterprise Linux için de geçerli.

Ayrıca Türk insanının çoğu zaman Windows dışında işletim sistemi kullanmamış.
Kullanmamasının sebebi GNU/Linux kullanmanın zor olması değil, zor da değil zaten. Çoğu bilgisayar Windows yüklü geldiği için bu şekilde.(Windows fiyatı da bilgisayar fiyatına ekleniyor.) İnsanlar Windows kullandığının farkında bile değil, tarayıcı olsun yeter çoğu kişi için. Yeni aldıkları bir bilgisayara herhangi bir işletim sistemi kuramazlar.

Ofis kullanımında Windows daha kullanışlı.
Microsoft Office Online var fakat normalinin yerini hiçbir şey tutmuyor. Tek eksik bu ama Microsoft Office'in ve Windows'un paralı ve pahalı yazılımlar olduğunu unutmamak gerek. :)

Oyun dünyasına hiç girmiyorum bile. Herkes ne olduğunu biliyor zaten.
Aynen, elde taşınabilir bir oyun konsolu olan Steam Deck çıkıyor. Arch Linux ile geliyor. Anti-hile firmaları bu yüzden GNU/Linux desteğini getiriyor. Steam Play(Proton) her geçen gün daha fazla Windows oyununu çalıştırıyor ve zaten çalışan oyunlardaki performansı artıyor. Oyun konusunda 2 senede çok yol kat etti GNU/Linux ve gelişmeye de devam ediyor.

Onu geçtim bir fatura ve stok takip programı olan Logo’yu düşünelim. Sadece Windows üzerinde çalışıyor.
Başka stok takip programı mı yok? Sadece Windows üzerinde çalışması GNU/Linux'un sorunu değil, geliştiricilerin keyfine göre. Aynısını GNU/Linux için yazmak zor değil. Ayrıca kurumsal firmalarda ve sunucularda kritik bir yeri olup da Windows'ta çalışmayan bir sürü yazılım sayılabilir. İş derken çok geniş bir alanı ele alıyorsunuz, bilgisayar ve elektronik ile alakalı alanlarda da GNU/Linux'a ihtiyaç duyulması kaçınılmaz.

Son düzenleme:
Aynen, elde taşınabilir bir oyun konsolu olan Steam Deck çıkıyor. Arch Linux ile geliyor. Anti-hile firmaları bu yüzden GNU/Linux desteğini getiriyor. Steam Play(Proton) her geçen gün daha fazla Windows oyununu çalıştırıyor ve zaten çalışan oyunlardaki performansı artıyor. Oyun konusunda 2 senede çok yol kat etti GNU/Linux ve gelişmeye de devam ediyor.
Örnek veriyorum oyuncu lol oynayacak. Çalışıyor mu Linux üzerinde. Hadi performansdan feragat edip Lutris üzerinden Wine ile çalıştıralım. Çalışıyor mu? Hayır. Son aylarda çalışmamaya başladı Lol. Bu sadece bir örnek. Neden insanlar sanallaştırma kullanıp performansdan feragat etsin ki? Bahsedilen testler çok güçlü bilgisayarlar için geçerli. Düşük donanımlı bilgisayarlarda bayağı performans farkı oluyor.
Başka stok takip programı mı yok? Sadece Windows üzerinde çalışması GNU/Linux'un sorunu değil, geliştiricilerin keyfine göre. Aynısını GNU/Linux için yazmak zor değil. Ayrıca kurumsal firmalarda ve sunucularda kritik bir yeri olup da Windows'ta çalışmayan bir sürü yazılım sayılabilir. İş derken çok geniş bir alanı ele alıyorsunuz, bilgisayar ve elektronik ile alakalı alanlarda da GNU/Linux'a ihtiyaç duyulması kaçınılmaz.
Sektör tahmin ettiğiniz gibi değil. Belli başlı programlar var. İnsanlar sırf özgür yazılım diye bütün sistemlerini değiştirmek istemiyor. Önemli olan işin aksamadan devam etmesi. Siz, ben bilgisayarla uğraşmayı seviyoruz. Bizim için bir sıkıntı çıkarmayabilir ancak normal insanlar için aynısı geçerli değil.

Kullanmamasının sebebi GNU/Linux kullanmanın zor olması değil, zor da değil zaten. Çoğu bilgisayar Windows yüklü geldiği için bu şekilde.(Windows fiyatı da bilgisayar fiyatına ekleniyor.) İnsanlar Windows kullandığının farkında bile değil, tarayıcı olsun yeter çoğu kişi için. Yeni aldıkları bir bilgisayara herhangi bir işletim sistemi kuramazlar.
Bu konuya katılıyorum. Örnek veriyorum Ubuntu bahsettiğiniz kullanıcının işini fazlasıyla görecektir.

Linux oyun dışında her yönü ile Windows'dan daha iyi bence. Güvenlik problemin neredeyse yok denecek kadar az. Kaynak tüketimi az. Hızlı işlem yapabiliyorsun. Web geliştirici isen PHP gibi diller ile daha uyumlu. Konsol bilgin birazcık var ise rahat kullanırsın.

Güvenlik probleminin az olması kötü amaçlı yazılım üretenlerin hedefinde Linux kitlesinin çoğunluğunun az olması denilebilir ve genelde Linux bilinçli insanlar tarafından kullanıldığı için hedef alınmıyor. Kendi düşüncem 100 virüsten 95'i Windows'ta yakalanırken aynı 100 virüsün linuxa entegresi sonrası Linux sisteme 30-40 tane tane virüs rahatlıkla geçer.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı