Linux'ta basit ayarlar nasıl yapılır?

Az buçuk yapay zeka kullansanız, kendinize böyle zindan etmeyeceksiniz.

Probleminize gelirsek ayarlar-renkler kısmında ayarlayın kendinize göre.
Denedim hocam denedim onun dediklerini yaptım bu sefer başka hatalar çıkıyor komut çalışmıyor vs. mantar gibi ürüyor problemler çözmeye çalıştıkça.

Hangi dağıtımı kullanıyorsunuz ayrıca hangi masaüstü ortamı ?
Ubuntu/kde ama birçok dağıtım denedim hocam arch ve debian tabanlı olarak temeldeki problem hep aynı.

Denedim hocam denedim onun dediklerini yaptım bu sefer başka hatalar çıkıyor komut çalışmıyor vs. mantar gibi ürüyor problemler çözmeye çalıştıkça.

Ubuntu/kde ama birçok dağıtım denedim hocam arch ve debian tabanlı olarak temeldeki problem hep aynı.
Bana göre bahsettikleriniz problem değil. Evet bazı noktalarda windowstan ayrılıyor linux ancak gerek KDE gerekse gnome (hyperland bahsetmiyorum :D) kullanıcı dostu bir yapıya sahipler.

Ubuntu/kde ama birçok dağıtım denedim hocam Arch ve Debian tabanlı olarak temeldeki problem hep aynı.

Ubuntu'ya neden KDE kurdunuz? GNOME olarak kullanın 2 masaüstü ortamı kurulu olunca buglar oluyor.

Ubuntu'ya neden KDE kurdunuz? GNOME olarak kullanın 2 masaüstü ortamı kurulu olunca buglar oluyor.

GNOME'dan ayarlamayı denedim olmadı KDE'den deneyeyim dedim o da kurtarmadı. Sonuç olarak Windows'ta 1 dakika süren ekran renk ayarını saatlerce yapamadım kaldı öyle.

Ben de zamansal özgürlüğü tercih edip Windows'a geçtim geri.

GNOME'dan ayarlamayı denedim olmadı KDE'den deneyeyim dedim o da kurtarmadı. Sonuç olarak Windows'ta 1 dakika süren ekran renk ayarını saatlerce yapamadım kaldı öyle.

Ben de zamansal özgürlüğü tercih edip Windows'a geçtim geri.

Hocam kendim uzun zamandır Hyprland kullandığımdan yapay zekaya doğru prompt verip cevabını atıyorum:

🧩 1. Ekran adını öğren

Terminali aç:

xrandr | grep " connected"

Örneğin şöyle bir sonuç göreceksin:

eDP-1 connected primary 1920x1080+0+0

Buradaki eDP-1 senin ekran adın — bunu not et. (Bazı cihazlarda HDMI-1 veya DP-1 olabilir.)

🌈 2. Renkleri canlılaştır (xrandr ile gamma/doygunluk hilesi)

Terminalde şu komutu gir:

xrandr --output eDP-1 --gamma 1.1:1.0:0.9 --brightness 1.1

Bu renkleri biraz sıcak ve canlı hale getirir.

• --gamma → renk tonlarını dengeler (R:G:B)
  • --brightness → genel parlaklığı artırır

💡 Canlılık hissini artırmak için deneyebileceğin birkaç örnek:

xrandr --output eDP-1 --gamma 1.2:1.1:1.0 --brightness 1.1
xrandr --output eDP-1 --gamma 1.0:0.9:0.8 --brightness 1.15

Kendine en doğal geleni bulana kadar dene.

🔄 3. Bu ayarı kalıcı yap (yeniden başlatınca gitmesin)

1. Terminalde şu dosyayı aç:
    gedit ~/.profile

2. En alta ekle:
    xrandr --output eDP-1 --gamma 1.1:1.0:0.9 --brightness 1.1

3. Kaydet ve kapat.
  4. Sonraki açılışlarda bu ayar otomatik uygulanacak.

🖥️ 4. NVIDIA veya AMD sürücüleriyle renk kontrolü

Eğer harici ekran kartın varsa:

NVIDIA:​

1. Terminal:
    sudo apt install nvidia-settings

2. Çalıştır:
    nvidia-settings

3. “X Server Color Correction” bölümünden Gamma ve Brightness ayarlarını elle artır.

AMD:​

sudo apt install corectrl

Programı aç → “Color” sekmesinden gamma ayarı yapabilirsin.

🎨 5. Renk profili yükle (ICC profili ile)

Eğer profesyonel ekran (ör. IPS panel) kullanıyorsan:

1. .icc uzantılı bir renk profili indir (örneğin monitör markanın sitesinden veya https://www.displaycal.net/icc-profiles/).
  2. Ubuntu’da:
    Ayarlar → Renk (Color)
    → Monitörünü seç → + Ekle (Add Profile) → indirdiğin dosyayı seç.

Bu özellikle “doğru renk” isteyenler (fotoğraf, video düzenleme yapanlar) için fark yaratır.

⚡ 6. Ekstra: GNOME renkleri daha canlı gösteren tema (isteğe bağlı)

Ubuntu’nun varsayılan tema renkleri pastel olduğu için genel görünüm de solgun olur.
Canlı bir görünüm için:

sudo apt install gnome-tweaks

Aç → Görünüm (Appearance) sekmesinde:

• “Yaru” yerine “Adwaita-dark” veya “Orchis” gibi temaları seçebilirsin.
  • İstersen GNOME Extensions sitesinden “Dynamic Wallpaper” veya “Vibrant Colors” eklentilerini de kurabilirsin.

Bemin için eski sistemlerde Google'a girmek dışında kurulmayacak tamamen işlevsiz bir işletim sistemi. Linux herhalde insanlara bir şey yaptım hissi uyandırıp dopamin salgılattığı için bu kadar seviliyor onun dışında tamen geliştirime aşamasında bir işletim sistemi gibi hissettiriyor. Bir tane 32 GB USB alıp içine kur canın sıkılınca dopamin salgılamak için takıp kullan.

İyi de problemin ne? Ne yaptın da başaramadın?
Sorun bize vahiy mi inecek?

Bahsettim ya dostum. Sürekli çeşitli problemlerle uğraşıyorum ve onu çözmek için çalıştırdığım komutlarda ve çözümlerde başka hatalar ile karşılaşıyorum. Yok bu komut niye çalışmıyor sonra o komutu çalıştırabilmek için farklı çözümler denemek gerekiyor yani kısaca sorunu çözmeye çalıştıkça farklı sorunlarla karşılaşıyorum.

Açıkladığım gibi daha ekran renk ayarını bile yapamadım çünkü komutlar hata veriyor çözmeye çalıştıkça da içinden çıkılmaz başka sorunlar oluyor.

Açıkçası özgürlükten kastınız ne tam olarak bilmiyorum ama Windows'ta her şeyin çözümü var bir sorun için saatlerce uğraşmıyorum.

Neredeyse tüm yazılımlar Windows ile uyumlu çalışırken günlük kullanıcı olan ben neden hatalarla dolu bir işletim sistemiyle boğulayım ki?

Ve sonuç: 5. Linux denemesi ve sonuç yine hüsran. Birkaç yıl sonra bir daha şans vericem.

Bemin için eski sistemlerde Google'a girmek dışında kurulmayacak tamamen işlevsiz bir işletim sistemi. Linux herhalde insanlara bir şey yaptım hissi uyandırıp dopamin salgılattığı için bu kadar seviliyor onun dışında tamen geliştirime aşamasında bir işletim sistemi gibi hissettiriyor. Bir tane 32 GB USB alıp içine kur canın sıkılınca dopamin salgılamak için takıp kullan.
Haklısını hocam hiçbir tecrübe de kazanmadım sadece zaman kaybettim her şans vermek istediğimde.

Hani sorunu çözebilsem neyse yine devam ederim ama çözümü bile uygulayamıyorum ki hatalardan dolayı. Çözümün çözümünü bulmaya çalışıyorum şaka gibi :D

Son düzenleme:
Açıkladığım gibi daha ekran renk ayarını bile yapamadım çünkü komutlar hata veriyor çözmeye çalıştıkça da içinden çıkılmaz başka sorunlar oluyor.
Ekran kartın ne?
Hangi komutları kullandın?

Açıkçası özgürlükten kastınız ne tam olarak bilmiyorum ama Windows'ta her şeyin çözümü var bir sorun için saatlerce uğraşmıyorum.
Özgürlükten kasıtları, Kullandığı dağıtım negatif bir karar alırsa vs. bunu değiştirebileceğin veya projeyi klonlayabilmen.
Yada sistem üstünde tam hakimiyete sahip olman.

Ve ben dediğin gibi sorunlar ileuğraşmıyorum.

Neredeyse tüm yazılımlar Windows ile uyumlu çalışırken günlük kullanıcı olan ben neden hatalarla dolu bir işletim sistemiyle boğulayım ki?
Laptop kullanıyorum, ve Windows'ta bir Linux dağıtımında aldığım kadar ekran süresi alamıyorum.
Ayrıca uygulama ve oyunlarda daha iyi performans alıyorum.
Kötü kaynak yönetimi.

Windows touchpad kısayollarını da düzgün okumuyor. Okusa bide adam akıllı animasyon oynatamıyor.
Hatta o animasyonlar için aldıkları kararlar o kadar kötü, gözüm acıyor. Windows 10'da daha iyi overview vardı.
Windows 10'dan 11'e geçerken çıkartılmış özellikler var.
Saçma sapan vcredist, dotnet bağımlılıklarını elle yüklemem gerekiyor.
Mağazası tam oturmamış. İçinde en basit uygulamalar bile yok.
İşletim sistemindeki dayatmalar.

Bir yazılıma admin yetkisi vermek için "EVET" tuşuna basmak yeterli.
Bitlockerdaki güvenlik açıkları cabası.
Ve bunca rahatsız edici şeye sahip bir işletim sisteminin lisansı için 5000Tl(min)'mi vercem. Yok kalsın.
Donanıma zaten para verdim. Üstüne işletim sistemine de verip paramla domaltılmak istemiyorum.

Ayrıetten senin yaşadığın sorunları yaşamıyorum.

Ekran kartın ne?
Hangi komutları kullandın?

Özgürlükten kasıtları, kullandığı dağıtım negatif bir karar alırsa vs. bunu değiştirebileceğin veya projeyi klonlayabilmen.
Ya da sistem üstünde tam hakimiyete sahip olman.

Ve ben dediğin gibi sorunlar ileuğraşmıyorum.

Laptop kullanıyorum, ve Windows'ta bir Linux dağıtımında aldığım kadar ekran süresi alamıyorum.
Ayrıca uygulama ve oyunlarda daha iyi performans alıyorum.
Kötü kaynak yönetimi.

Windows touchpad kısayollarını da düzgün okumuyor. Okusa bir de adamakıllı animasyon oynatamıyor.
Hatta o animasyonlar için aldıkları kararlar o kadar kötü, gözüm acıyor. Windows 10'da daha iyi overview vardı.
Windows 10'dan 11'e geçerken çıkartılmış özellikler var.
Saçma sapan VCRedist, dotnet bağımlılıklarını elle yüklemem gerekiyor.
Mağazası tam oturmamış. İçinde en basit uygulamalar bile yok.
İşletim sistemindeki dayatmalar.

Bir yazılıma admin yetkisi vermek için "evet" tuşuna basmak yeterli.
BitLocker'daki güvenlik açıkları cabası.
Ve bunca rahatsız edici şeye sahip bir işletim sisteminin lisansı için 5000TL(min)'mi vereceğim. Yok kalsın.
donanıma zaten para verdim. Üstüne işletim sistemine de verip paramla domaltılmak istemiyorum.

Ayrıetten senin yaşadığın sorunları yaşamıyorum.

Hyprland+Arch kullanıyorum buna rağmen öyle bezdirecek bir sorun yaşamadım daha.(hyprland+arch muhtemelen linuxta en fazla sorun çıkan kombodur belki 1. olamaz ama yüksek sıralara rahat girer)

Misal son sorunumda yay yazdığımda güncelleme hata veriyordu chaos bir şeydi tam hatırlamıyorum onu sıfırladım yapay zekanın verdiği komutları yazdım düzelttim 5 dakikada.

Linux'un artılarına gelirsek.

-Verilerin satılmıyor.
-Virüs yeme ihtimalin Windows'a göre çok düşük(çünkü linuxu daha az kullanıcısı olduğundan hackerler linuxu hedeflemiyor windows'u hedefliyor)
-Bilgisayarda kontrol tamamen sende istediğin gibi özelleştirebilirsin(benim masaüstüm:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

-Her şey açık kaynak olduğundan hataların çözümü çok daha basit.
- Tek tuşla tamamen farklı bir arayüze geçebilirsin benim gibi aynı şeyleri kullanmaktan sıkılıyorsan tek tuşla başka bir temalı arayüze geçebilirsin.
-Terminal sayesinde hata çözümleri ve günlük işlemler çok basit.
- Paket yöneticileri sayesinde tek komutla veya telefondaki gibi uygulama mağazasından istediğin uygulamayı indirebilirsin bu sayede virüs ihtimalin zaten azdı şimdi çok daha düştü ve tabiikide uygulama kurma kolaylığıda cabası.
-Performans olarak daha iyi ve daha hızlı (gereksiz servisler ve uygulamalar yok)
- Lisansı ücretsiz üstüne reklamda yok(Windows'ta satın alsanız dahi reklam var)
-Açık kaynak yazılımlar genelde Linux'ta çalışıyor ve bu sayede yazılım çeşitliliği çok fazla.
-Üstte belirtim ancak tekrar vurgulayayım mahremiyet ve güvenlik en üst seviyede.
-Proton sayesinde neredeyse her tek oyunculu oyun çalışıyor Linux'da.
-Bazı Online oyunlar CS2, Dota2 gibi çalışıyor.

Tek eksisi program desteği olabilir Adobe programları veya bazı tasarım programları gibi veya Riot oyunları ve bazı Online oyunlar ama bunu içinde dualboot yapabilirsiniz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı