Linux'ta basit ayarlar nasıl yapılır?

Ekran kartın ne?
Hangi komutları kullandın?

Özgürlükten kasıtları, Kullandığı dağıtım negatif bir karar alırsa vs. bunu değiştirebileceğin veya projeyi klonlayabilmen.
Yada sistem üstünde tam hakimiyete sahip olman.

Ve ben dediğin gibi sorunlar ileuğraşmıyorum.

Laptop kullanıyorum, ve Windows'ta bir Linux dağıtımında aldığım kadar ekran süresi alamıyorum.
Ayrıca uygulama ve oyunlarda daha iyi performans alıyorum.
Kötü kaynak yönetimi.

Windows touchpad kısayollarını da düzgün okumuyor. Okusa bide adam akıllı animasyon oynatamıyor.
Hatta o animasyonlar için aldıkları kararlar o kadar kötü, gözüm acıyor. Windows 10'da daha iyi overview vardı.
Windows 10'dan 11'e geçerken çıkartılmış özellikler var.
Saçma sapan vcredist, dotnet bağımlılıklarını elle yüklemem gerekiyor.
Mağazası tam oturmamış. İçinde en basit uygulamalar bile yok.
İşletim sistemindeki dayatmalar.

Bir yazılıma admin yetkisi vermek için "EVET" tuşuna basmak yeterli.
Bitlockerdaki güvenlik açıkları cabası.
Ve bunca rahatsız edici şeye sahip bir işletim sisteminin lisansı için 5000Tl(min)'mi vercem. Yok kalsın.
Donanıma zaten para verdim. Üstüne işletim sistemine de verip paramla kullanılmak istemiyorum.

Ayrıetten senin yaşadığın sorunları yaşamıyorum.
Bunca yıl windows kullandım ama bir kere kullanılmadım. Sizinle ilgili bir problem olmuş olabilir.

Hyprland+Arch kullanıyorum buna rağmen öyle bezdirecek bir sorun yaşamadım daha.(Hyprland+Arch muhtemelen Linux'ta en fazla sorun çıkan kombodur belki 1. olamaz ama yüksek sıralara rahat girer)

Misal son sorunumda yay yazdığımda güncelleme hata veriyordu chaos bir şeydi tam hatırlamıyorum onu sıfırladım yapay zekanın verdiği komutları yazdım düzelttim 5 dakikada.

Linux'un artılarına gelirsek.

-Verilerin satılmıyor.
-Virüs yeme ihtimalin Windows'a göre çok düşük(çünkü Linux'u daha az kullanıcısı olduğundan hackerler Linux'u hedeflemiyor Windows'u hedefliyor)
-Bilgisayarda kontrol tamamen sende istediğin gibi özelleştirebilirsin(benim masaüstüm:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

-Her şey açık kaynak olduğundan hataların çözümü çok daha basit.
- Tek tuşla tamamen farklı bir arayüze geçebilirsin benim gibi aynı şeyleri kullanmaktan sıkılıyorsan tek tuşla başka bir temalı arayüze geçebilirsin.
-Terminal sayesinde hata çözümleri ve günlük işlemler çok basit.
- Paket yöneticileri sayesinde tek komutla veya telefondaki gibi uygulama mağazasından istediğin uygulamayı indirebilirsin bu sayede virüs ihtimalin zaten azdı şimdi çok daha düştü ve tabiikide uygulama kurma kolaylığıda cabası.
-Performans olarak daha iyi ve daha hızlı (gereksiz servisler ve uygulamalar yok)
- Lisansı ücretsiz üstüne reklamda yok(Windows'ta satın alsanız dahi reklam var)
-Açık kaynak yazılımlar genelde Linux'ta çalışıyor ve bu sayede yazılım çeşitliliği çok fazla.
-Üstte belirtim ancak tekrar vurgulayayım mahremiyet ve güvenlik en üst seviyede.
-Proton sayesinde neredeyse her tek oyunculu oyun çalışıyor Linux'da.
-Bazı Online oyunlar CS2, Dota2 gibi çalışıyor.

Tek eksisi program desteği olabilir Adobe programları veya bazı tasarım programları gibi veya Riot oyunları ve bazı Online oyunlar ama bunu içinde dualboot yapabilirsiniz.

Hocam çamur gibi ekran sorununu bile çözemedim ki. Dediklerinizi onaylayabilecek seviyede kullanabilsem ben de överim de bir tadamadık ki.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunca yıl Windows kullandım ama bir kere domalmadım sizinle ilgili bir problem olmuş olabilir.

Hocam çamur gibi ekran sorununu bile çözemedim ki. Dediklerinizi onaylayabilecek seviyede kullanabilsem ben de överim de bir tadamadık ki.

Hocam size cevabı attım zaten xrandr ile gamma ayarı yapıyorsunuz kısaca size yazdığım kodları kopyala yapıştır yapacaksınız.

Aldığınız hatayı sorunca "hata işte" anlamına gelen söylemlerinizden dolayı çözüm bulabileceğimizi düşünmeniz ne acı. En azından yazdığınız kodları veya ekran görüntüsü atmanız gerekirdi...

Ekran kartınız nedir? NVIDIA'nın Wayland ile uyumuna hep laf etmemize rağmen hangi dağıtım olursa olsun 570 ve daha yeni olan sürücüler ile hiç sorun yaşamadım. Ekran kartınız güncel sürücüyü kullanıyorsa çizim konusunda hata almamanız lazım. Eğer olur da yeniden kurarsanız (ki umarım kurmazsınız) ne yaptığınızı belgeleyip bizimle de paylaşmanızı rica ediyoruz.

Klasik Linux işte. Günlük kullanıcı iseniz özel olarak Linux ile ilgili işiniz yoksa Windows en iyisi.

Aldığınız hatayı sorunca "hata işte" anlamına gelen söylemlerinizden dolayı çözüm bulabileceğimizi düşünmeniz ne acı. En azından yazdığınız kodları veya ekran görüntüsü atmanız gerekirdi...

Ekran kartınız nedir? NVIDIA'nın Wayland ile uyumuna hep laf etmemize rağmen hangi dağıtım olursa olsun 570 ve daha yeni olan sürücüler ile hiç sorun yaşamadım. Ekran kartınız güncel sürücüyü kullanıyorsa çizim konusunda hata almamanız lazım. Eğer olur da yeniden kurarsanız (ki umarım kurmazsınız) ne yaptığınızı belgeleyip bizimle de paylaşmanızı rica ediyoruz.

Baştan sona tüm konuyu okudum. Arkadaş tek bir sorunun çözümü için konu açmamış ki belli bir problemi çözmek istediğinde başka problemler ile karşılaştığını söylemiş. Keşke böyle agresif cevap vermek yerine biraz dikkatli okusanız ona göre yorum yapsanız. Bende Linux'ta yeniyim vaktim çok olduğu için saatlerimi verebiliyorum ama maalesef arkadaşlarımı ikna edemiyorum hemen Windows'a dönüyorlar.

Son düzenleme:

@Osiris kılıcı bilinçsiz kullanıcıları bilinçlendirmek için gereken şey tam olarak bu yazdığım. Kusura bakmayın ancak hiçbir insan hatası yüzüne vurulmadıkça ne yapması gerektiğini bilmez.

Keşke böyle agresif cevap vermek yerine biraz dikkatli okusanız ona göre yorum yapsanız.

Konu sahibi "hata" diyor, ama ne hatası olduğundan bahsetmiyor fark ettiyseniz. Onun sorunu ne olduğunu bilmeden nesine yardım edeyim?

Arkadaşlarımı ikna edemiyorum hemen Windows'a dönüyorlar.

Bilginiz olsun, en iyisini yapıyorlar. Her insan bu konunun sahibi gibi Linux kullanmak zorunda değil. İnsanlara beğenmediği şeyi dayatamayız ya.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı