Ayrılmış alanı Linux root dizinine eklemek için Linux root dizinine sağ tık yapıp alanı artırma seçeneğini seçin hocam. Muhtemelen izin vermez çünkü Gparted'ın öyle bir sorunu var. Herhangi bir dağıtımı live boot edip oradan Gparted'a girerseniz yapabilirsiniz. Gparted çalışmakta olan işletim sisteminin bölümü üzerinde işlem yapma izni vermeyebiliyor.
@Reend Şu konuda Linux Mint'te ekran parlaklığı nasıl ayarlanır sorusunu yanıtladığınızı gördüm. Ben de ekran parlaklığımı ayarlamak istiyorum. Komutu yazacağım ancak ekran adımın aşağıdakilerden hangisi olduğunu bilemedim. Buna göre hangi komutu yazmalıyım?
@Reend Şu konuda Linux Mint'te ekran parlaklığı nasıl ayarlanır sorusunu yanıtladığınızı gördüm. Ben de ekran parlaklığımı ayarlamak istiyorum. Komutu yazacağım ancak ekran adımın aşağıdakilerden hangisi olduğunu bilemedim. Buna göre hangi komutu yazmalıyım?
Hocam öncelikle en basit yöntem olarak sürücü yönetici uygulamasından farklı bir sürücü kurmayı deneyin.
Olmazsa BIOS üzerinden ekran kartları arasında geçiş yaparak deneyin.
Yine sonuca ulaşamazsanız /etc/default/grub dosyasını nano editörü ile açın ve "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"" satırına gelip splash yazısının yanına boşluk bırakıp pcie_aspm=force acpi_backlight=nativeyazın ve dosyayı kaydedin. Yani bahsettiğim satır en son hâliyle GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force acpi_backlight=native"şeklinde görünmeli.
Bu yöntemin ardından sudo update-grubkomutunu girin. Çıktı sonlandığı zaman (En fazla 5 saniye sürecektir.) sistemi yeniden başlatın.
Hocam bunu sorduğuna göre muhtemelen işe yaramıyor. Mesela ben Arch Linux'ta rahatlıkla yapabiliyorum ama Linux Mint ekran kartımın anlık gücüne göre parlaklığı otomatik ayarlıyor ve kısayol ile parlaklık belirlememe izin vermiyor. Dahili ekran kartına geçince parlaklık düşüyor, harici geçince yükseliyor. Sistem dosyaları arasında maksimum parlaklığın ayarlanabileceği dosya var ancak root olsanız bile Linux Mint o dosyaya dokunmanıza izin vermiyor. Ubuntu izin veriyor yani bu da Linux Mint'le alakalı bir durum. Ha arkadaştaki sorun sebebi aynı mıdır bilemem bu nedenle birden fazla çözüm önerisi verdim.