Linux'ta Steam'deki her oyunu oynayamazsınız

Java temelli çoğu oyun çalışır eğer JDK ve interpreter kurulu ise. Ancak çoğu oyun firması Linux tarafında iyi GPU sürücüleri olmaması ve az kişinin kullanması nedeniyle sadece macOS ve Windows'a oyun çıkartıyor. Çıkartsalarda laf olsun torba dolsun diye yapıyorlar. Linux daha çok programlama ve orta düzeyde terminal kullanımını bilen kişiler için. Windows ise oyun ve Mac'a para vermeyeyim ama user friendly olsun diyenler için. macOS ise hava atayım, Starbucks'ta gezeyim, user friendly olsun diyenler için.

Aslında MacOS'den daha fazla Linux oyuncusu var. MacOS'i daha fazla kullanan kişi olmasına rağmen.

Aslında MacOS'den daha fazla Linux oyuncusu var. MacOS'i daha fazla kullanan olmasına rağmen.

Dediğim gibi burada GPU sürücüleri çok önemli. NVIDIA'nın çoğu driveri kurulduktan sonra yanıp sönen tire hatası alıyor. İnternette NVIDIA blinking cursor diye aratın çıkar.

Java temelli çoğu oyun çalışır eğer JDK ve interpreter kurulu ise. Ancak çoğu oyun firması Linux tarafında iyi GPU sürücüleri olmaması ve az kişinin kullanması nedeniyle sadece macOS ve Windows'a oyun çıkartıyor. Çıkartsalarda laf olsun torba dolsun diye yapıyorlar. Linux daha çok programlama ve orta düzeyde terminal kullanımını bilen kişiler için. Windows ise oyun ve Mac'a para vermeyeyim ama user friendly olsun diyenler için. macOS ise hava atayım, Starbucks'ta gezeyim, user friendly olsun diyenler için.
GPU sürücüleriyle işleri yok ki, kernel arabirimini düzgün kullansalar iş onlardan çıkmış olacak. Kernel bilgim çok yok, ama mevcut kernel desteğinin eksik olduğunu düşünmüyorum.

Şu an iki ekran kartı kullanıyor olun. PRIME 1. ekran kartı seçili olsun, yani 1. ekran kartı render alıyor olsun. 2. ekran kartındaki ekrandan görüntü almada sorun yaşamazsınız.

Bir tık daha arttıralım. PRIME 1 seçili olsun. 1. ekran 1. ekran kartına, 2. ekran 2. ekran kartına takılı olsun. Pencereyi iki ekranın tam ortasına alsanız bile hiçbir bozulma olmadan pencere iki monitörde de gösterilir.

MESA, Vulkan vs. standart şeyler zaten.

Yani, takip edip işi yapsalar, işi kendi üstlerinden atsalar, bir sorun olsa bile diyeceğimiz şey "Kernelin şuyu eksik" olur, bir gün de düzeltiriz. Ama altyapı var (Bence) ama kullanılmıyor.

GPU sürücüleriyle işleri yok ki, kernel arabirimini düzgün kullansalar iş onlardan çıkmış olacak. Kernel bilgim çok yok, ama mevcut kernel desteğinin eksik olduğunu düşünmüyorum.

Şu an iki ekran kartı kullanıyor olun. PRIME 1. ekran kartı seçili olsun, yani 1. ekran kartı render alıyor olsun. 2. ekran kartındaki ekrandan görüntü almada sorun yaşamazsınız.

Bir tık daha arttıralım. PRIME 1 seçili olsun. 1. ekran 1. ekran kartına, 2. ekran 2. ekran kartına takılı olsun. Pencereyi iki ekranın tam ortasına alsanız bile hiçbir bozulma olmadan pencere iki monitörde de gösterilir.

MESA, Vulkan vs. standart şeyler zaten.

Yani, takip edip işi yapsalar, işi kendi üstlerinden atsalar, bir sorun olsa bile diyeceğimiz şey "Kernelin şuyu eksik" olur, bir gün de düzeltiriz. Ama altyapı var (Bence) ama kullanılmıyor.
Aynen öyle hocam. Linux dışlanmış bir yapı. Yoksa şimdiye Windows'dan çok daha iyi olurdu.

Biraz arastirmayla cozulemeyecek sorunlar degil.
Bence de. Sonuçta valorant açmaya çalışmıyorum. Bu bahsettiğim oyunların çalışması gerekir. Ama benim bilgimi aşıyor bu olay. Sanırım Steam'in işe el atması gerek. Çünkü ben bu iki oyunu Heroic Games'te Proton değil de Wine kullanarak normal şekilde çalıştırabileceğimi düşünüyorum. Öte yandan bu oyunlar yalnızca Steam hesabımda mevcut, bu yüzden Heroic Games'te deneyemem.

Kodları cacık yazılmıştır diye düşünüyorum. Yine de günlüğe bakmak gerekir.
Eksik kütüphaneler olabilir. Günlüğe bakmak gerekir... :rolleyes:
Günlüğe bakmayı bilmiyorum maalesef.

Bence de. Sonuçta Valorant açmaya çalışmıyorum. Bu bahsettiğim oyunların çalışması gerekir. Ama benim bilgimi aşıyor bu olay. Sanırım Steam'in işe el atması gerek. Çünkü ben bu iki oyunu heroic Games'te proton değil de Wine kullanarak normal şekilde çalıştırabileceğimi düşünüyorum. Öte yandan bu oyunlar yalnızca Steam hesabımda mevcut, bu yüzden heroic Games'te deneyemem.

Günlüğe bakmayı bilmiyorum maalesef.

Valorant açılmazki. Wine GPU driveri kullanmaz bu yüzden kasar veya açılmaz. Hem 3rd party oyunlara Steam ne yapsın?

Böyle düşünen birini hiç görmedim. Zaten Steam'de oyunun sayfasında oyunun hangi işletim sistemlerini desteklediği yazıyor.

Linux desteklese bile açmayabiliyor ben punch club u Linux da oynayayım dedim tıkladıgım an kapanıyor Windows da olmuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı