Çözüldü Linux'ta sürücüler nasıl yüklenir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Timuçin1

Centipat
Katılım
11 Ağustos 2024
Mesajlar
276
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Artık Windows kullanmaktan sıkıldığım bilgisayarıma ZorinOS kurmayı düşünüyorum. Bir kaç sorularım var.
•ZorinOS nasıl?
•Linux'a alışmam ne kadar sürer?
•Linux'ta ekran kartı driverları var mı? Varsa nasıl yüklerim, ayrıca kurulum yaparken ekrana görüntü gelir mi ekran kartına bağlı hdmi kablosu. Pardus'ta NVIDIA yükleyicisi vardı.(Cahilliğim için özür dilerim)
•Windows'a göre ne kadar bir fark yaratır? (Açılma hızı,kasma takılma vb.)
•Bilgisayarın diğer donanımlarının driverlarını nasıl yüklerim? Otomatik yüklüyor mu yoksa elle mi yükleyeceğim?
•Windows programlarından bazılarını nasıl kullanabilirim?
•Satın aldığım bir kaç oyun var, onları nasıl kurabilirim?(Minecraft hesabım var, Steam oyunları)
•Bir kaç terminal kodu söylerseniz sevinirim.
•İşime yarayacak program önerisi.

Sistem özellikleri:
NVIDIA GeForce GT 1030
Intel(R) Core(TM) i3-10105F CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz
64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci

Ayrıyeten işime yarayacak bir şey varsa söyleyebilirsiniz. Teşekkür ederim.
 

Hocam birden fazla kısa bir süre olsa da Linux dağıtımı kullandım. Eğer Linux'e geçecekseniz Zorin OS iyi bir tercih yazılım güncelleyicisi ile her şeyi otomatik olarak kuruyor.
 
Hocam birden fazla kısa bir süre olsa da Linux dağıtımı kullandım. Eğer Linux'e geçecekseniz Zorin OS iyi bir tercih yazılım güncelleyicisi ile her şeyi otomatik olarak kuruyor.

Temel Linux komutları için size bir Link bırakayım hocam.
 
ZorinOS güzel. Alışman tahminimce maksimum 1 hafta sürer. Eskiden driver konusunda ciddi problemler yaşıyordum ama Arch'ta bir süredir yaşamıyorum. Programlar ise destekleniyordur ya da çok benzer bir alternatifi vardır. Oyunlarda da linux destekleyip desteklememelerine bağlı.
 

Zorin OS güzeldir ama Mint öneririm.
 
Yeni başlayanlar için güzel. Ben tercih etmezdim ama Windows'tan gelenler için en iyi dağıtımdır.

NVIDIA haricinde sürücü kurmanıza gerek yok çünkü Linux çekirdeğinin içerisinde tüm sürücüler bulunmaktadır.

Zorin OS'te Yazılım ve Güncellemeler uygulamasında Ek Sürücüler seçeneğini seçerek NVIDIA sürücüsünü kurabilirsin.

Windows'a göre ne kadar bir fark yaratır? (Açılma hızı,kasma takılma vb.)
Açılma hızı pek değişmez ancak masaüstü performansı çok fazla artar.

Bilgisayarın diğer donanımlarının driverlarını nasıl yüklerim? Otomatik yüklüyor mu yoksa elle mi yükleyeceğim?
NVIDIA hariç sürücü kurulumu gerekmez.
Windows programlarından bazılarını nasıl kullanabilirim?
Bottles adlı program ile EXE dosyalarını çalıştırabilirsiniz.
Satın aldığım bir kaç oyun var, onları nasıl kurabilirim?(Minecraft hesabım var, Steam oyunları)
Minecraft'ın resmi desteği var. Steam zaten kendi konsolunda bile Linux kullanıyor yani alacağın destek çok büyük.
Bir kaç terminal kodu söylerseniz sevinirim.
Uygulama kurma, silme komutlarıyla başlayabilirsin.


İşime yarayacak program önerisi.
Ofis programı:

Tarayıcı:

Not defteri:

Gereksiz dosyaları silme:

RGB kontrolü:

Oyun performansı:

Fan kontrolü:

Görsel düzenleme:

Minecraft'ı sormuştun:
 
•ZorinOS nasıl?
En iyi başlangıç dağıtımı desem yalan olmaz.
•Linux'a alışmam ne kadar sürer?
Çok sürmez, 1 haftaya alışırsın.
•Windows'a göre ne kadar bir fark yaratır? (Açılma hızı,kasma takılma vb.)
Hız olarak daha akıcı Linux ama Zorin OS çok da hafif bir dağıtım değil.
•Windows programlarından bazılarını nasıl kullanabilirim?
Wine ve Bottles gibi uyumluluk araçlarıyla kullanabilirsin.
•Satın aldığım bir kaç oyun var, onları nasıl kurabilirim?(Minecraft hesabım var, Steam oyunları)
Steam native olarak destekleniyor, ayarlardan Proton'u açman yeterli. Minecraft'ın launcherını bilmem fakat Minecraft destekleniyor hatta performans olarak daha iyi.
•Bir kaç terminal kodu söylerseniz sevinirim.
•İşime yarayacak program önerisi.
sudo apt install "program adı" ile istediğin programı indirebilirsiniz, bu işlemi Paket Yönetici'nden elle de yapabilirsiniz.
Örnek olarak sudo apt install neofetch komutu ile neofetch indirin, ardından terminale neofetch yazın, sisteminiz hakkında temel bilgilere erişebileceksiniz.
 
@Bayram Tempest Hocam Zorin OS kurdum dediğiniz ekrandayım fakat burada neyi yükleyeceğim anlamadım ekran çamur gibi şu an 1920 1080 olmuyor.

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleme:
Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…