Merhaba,
Kullanim kolayligi acisindan hemen cevap vereyim istedim; bu linuxun yaptigi ama digerlerinin yapamadigi ama digerlerindende bekledigim seylerin bazilari, ilk aklima gelenler.
1. Linux`ta kablosuz aglari ekliyoruz ve bu kablosuz aglara ozel IP tanimlamasi yapabiliyoruz. Yani evimdedki `home` kablosuz agima baglandigimda buna ozel IP ayarlayabiliyorum, isyerimdeki `work` kablosuz agima baglandigimda buna ozel IP alabiliyorum. Her defasindan denetim masasi veya ag-ayarlari bolumune girmem gerekmiyor.
2. Bircok program otomatik guncellenebiliyor; linux dagitimlari icinde gelen programlar otomatik olarak guncelleniyor pek bir ugras gerektirmiyor. Tamam Windows`ta magaza acti kendine ama bircok program yok o magazada ve otomatik guncellenmiyor. GIMP, LibreOffice/OpenOffice, Virtualbox en cok kullandigim programlardan.
3. Ayar karmasasina son! Windows ayarlari genelde registry denen bir yerde kaydediyor, linux ise kurulu programlarin .conf veya buna benzer dosyalarinda. Her dosya ayri ayri olunca duzenlemesi bulmasi kolay oluyor. Zaten dosyanin icine girdinmi bissuru ayar anlatilmis vaziyette hazirlanmis. Windows Registry ile ugrasmak gercekten cok zor, ve bazi ayarlari birkac farkli yerden yapabiliyorsunuz ve bir onceki ayar digerini ezebiliyor.
4. Guncel Kurulum, Linux genelde kendini 6 ayda bir yeniliyor yada bir yilda bir. Yani guncel kurulum medyalari var; windowsta en azindan kurulum dvd lerini bir yilda bir guncellesede her kurdugumuzda yuzlerce guncelleme ile karsilasmasak. Olmadi her sene bir ServicePack cikarsa iyi olur. Burda `Sali Guncellemesi` diye haftalik guncelleme politikasi olan bir isletim sisteminden bahsediyoruz; ServicePack sart!
Daha surer gider bu ama ilk beklentilerim bunlar