Linux'u Eleştiriyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kullandığım;
  • Ubuntu: 1 gün,
  • Mageia: 1 hafta,
  • Mandriva: 1 hafta,
  • Pardus: 1 hafta,
  • Linux Mint: 1 gün,
vb. gibi.
Ben Windows işletim sistemini de kullandım. Ben Windows'u tercih etmem mesela. Windows'un aşağılanmasından yana da değilim. Oyun desteği konusunda Windows daha iyi. Ama özelleştirmede daha zayıf.
 
Bazı noktaları atladığımı biliyorum ama o anda aklıma gelse, çok güzel noktalara da parmak basardım ama şu kopnuda hak veriyorum, insanlara kullanım kolaylığı sağlayan her şeyi daima sevmişimdir.


Tasarım demişsiniz Windows tasarım konusunda Linux'un yanında geçemez. Burası tartışmaya kapalı. Bu kısıma hak veriyorum ama bazı yazılımların cidden tasarımı çöp.

Bi'yandan sana hak veriyorum, bi'yandan da olanlara üzülüyorum.

Linux ile alakalı bir bilgiye sahip değilim, daha basit anlatsaydın iyi olabilirdi. Ben konu başlığından yola çıkarak, içeriği "Neden Linux'e geçmemeliyiz" tarzı bir konu beklemiştim.
O tür konular çok.
1: Android zaten ayrı bi'dünya olduğu için, yazmadım.
2: Linux diye yazmak daha kolayıma geldi.
3: O konuda haklısın.
4: Ben PC için demiştim o yazıda.
 
Basitlik zorluk dağıtıma göre değişir.
 
...Linux Tamamen Fiyaskodur! Gerçekten bu konudaki fiyaskoluğunu kırmazsa, bir gün yok olmaya mahkum olacak.
Her gün pazar payı daha da fazla artıyor o yüzden buna katılmıyorum.

Dağıtımların fazla olması işe renk katıyor. Ayrıca geliştiriciler kodu bir kere yazdığında herhangi bir taban dağıtım için derlemesini gerçekleştirebilir. Taban dağıtımların sayısı da az zaten bu arada, gözünüzden kaçtı sanırım.

Açık kaynak topluluğuna böyle bir şeyi yapamazsın, yapmana da gerek yok zaten, isteyen istediğini yapacaktır.

  • Ubuntu
  • Mageia
  • Linux Mint
  • Zorin OS
  • MX Linux
  • Elementary OS
  • Pop!_OS
  • Fedora
  • Solus
  • Debian
Bu dağıtımların büyük bir çoğunluğu Debian/Ubuntu tabanlı. Arch tabanlı yok.

Bunlar yeter ve artar bile, geri kalan tüm dağıtımların fişini çekerdim ve sadece genel paket sistemi koyardım, kendi paket sistemlerini yok ederdim.
Paket sistemlerinin fazla olması sıkıntı yaratmıyor. Hepsinin reposunda aradığın yazılımı buluyorsun ve hepsinin komutları da basit.

Burada mantığı kavrayamamışsınız. Paket yöneticileri gereken ek yazılımları otomatik yüklüyor zaten. Kurulum paketinin olmaması sayesinde bir sürü yazılım aynı kütüphaneleri tekrar tekrar indirmiyor ve bu sayede depolamadan tasarruf ediyorsunuz.

...bazı yazılımlar halen 2000 yılından kalmadır, o yazılımı kullanmak işkenceden başka bir şey değil.
Burada aklıma nedense Windows geldi.

Çoğu yazılım hem CLI hem de grafik arayüzü ile gelir.

Bir diğer sorun ise, sorunu çözmek için yığınla kod yazıyoruz.
Kısmen doğru. Genelde sorun yaşamıyorsun ve Windows'tan daha stabil olduğu için nadiren böyle bir durumla karşılaşırsın.

Windows'la dalga geçme kısmı hakkında pek fazla yorumum yok.
 
Geliştiricilerin kafası neden dağıtımlar konusunda karışık olsun? Geliştirici olmayı gerçekten başarabilmiş bir adam zaten dağıtım ne olursa olsun istediğini elde edebileceğini bilir. Bir dağıtımda yapıp da diğerinde yapamadığın hiçbir şey yok, bu konuda hiçbir kısıtlama yok ki neden kafası karışık olsun?

Ubuntu'da C# geliştirmek serbestken Linux Mint'de yasak mı? Arch Linux'ta kernel çekirdeğinde oynamalar yapmak serbestken Slackware'da yasak mı? İsteyen her Linux dağıtımına istediği yazılımı veya paketi kurabiliyor zaten dağıtımın buradaki tek farkı beraberinde getirdiği masaüstü ortamı ve yazılımları oluyor sadece.

Birden çok dağıtımın olması birden çok masaüstü ortamının oluşmasına olanak sağladı, eğer her isteyen istediği gibi dağıtımını yazabiliyor olmasaydı Linux belki de tek bir masaüstü ortamı kullanıyordu Windows gibi. Oysa ben bunu istemezdim, ki bazen Windows 10'un görünümünden sıkılıp Windows 8 kuruyorum ben Linux'ta bunu yapmak için baştan kurulum yapmama gerek bile yok, mevcut Linux dağıtımıma istediğim masaüstü ortamını rahatlıkla kurabiliyorum ve istediğim zaman da değiştirebiliyorum.
 
Artık genelde PC alırken oyun odaklı aldığımız için teknoloji şirketleri Linux reklamı yapmıyor. Hep oyun odaklı reklamlar var. İlgi çekiyor malum. Mac ayrı bir dünya katmıyorum. Linux'ta dağıtım çeşitliliği olmasının en önemli avantajı şudur: İhtiyacına göre dağıtım
Örnek: Günlük Kullanım = Mint
Hacking = Kali
Sunucu = CentOS

Gibi gibi. 10 tane dağıtım listeniz açıkcası sadece günlük kullanıcı için. En azından 100 ile sınırlı kalsa daha iyi olurdu.
 

Bazı tasarımları çöp demişsin çöp olan dağıtımları belirt. Adam 500 MB RAM kullanan sisteme ne yapsın ayarlara 8K görüntümü koysun.
 
Yazdıktan sonra düşünmedim değil, 100 tane olması ama normal insanlara ulaşılmak istenmiyor gibiler.
Bazı tasarımları çöp demişsin çöp olan dağıtımları belirt. Adam 500 MB RAM kullanan sisteme ne yapsın ayarlara 8K görüntümü koysun.
8K görüntü istemiyorum demek istediğim, o program kullanıcı dostu değil.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…