Linux'u kaldırıp Win10 kurmak

Forumlarda sıklıkla karşı çıktığım bir şey vardır.
''WİNDOWS SÜRÜCÜ YÜKLEMEZ''
Yüklemiş olsaydı burada mevzu olan SATA EFI sürücülerini de kurulumda yüklemesi gerekirdi.
YÖNERGELER:
1) Öncelikle BIOS ekranından storage seçeneklerini IDE COMPITABLE olarak ayarlamalısınız.
AHCI ya da EFI kurulumlarında sürücü haricen yüklenmesi gerekli olduğu için bu sürücüleri manual olarak yüklemelisiniz. Tecrübeli olmayan kullanıcılar için zordur.
2) IDE compitable kurulumu başarılı olursa, donanım üreticisi sitesinden PC ile ilgili tüm anakart sürücülerini indirip sisteme kurunuz.
3) Bu sürücüleri ayrı bir meteryalde saklarsanız (CD/DVD veya flash bellek) Gelişmiş kurulum seçeneklerinde (EFI AHCI gibi) sorunsuzca kurabileceksiniz.
Zaten bu sürücüleri çalışan bir sisteme doğru olarak yükleyebilirseniz, sonraki windows yüklemelerinde windows otomatik tanıyacaktır.

UEFI Boot ayarı aktif dimi sistemde?
Uefı secure kapalı. heryerde kapatın diyor zaten. Açıkta denedim kapalı da sonuç aynı.
UEFI Boot açık ama onu ellemedim.

Biosta ide compatible seçeneği yok.
1-ahcı
2-raid on
3-disable
Bunlar var.
Dell servisine götürdüm. Adam biosu açtı. Bunun biosu açık kurulum yapabilirsiniz dedi:D
İyi de kardeşim olmuyor işte o yüzden getirdik servise.
Adama 2 dk windows kurarsınız siz dedim. Biz onu yapmıyoruz aldığınız yere sorun dedi.
Bir teknik servisten beklediğim karşılığı aldım yani.
Her neyse internet kafedeyim şimdi rufusla deneyecem.

Mutlu son :neo:Sorun çözüldü arkadaşlar yardımlarınız için teşekkürler.
Microsoftun sitesinden indirdiğim iso dosyası sorunluymuş galiba başka bir yerden indirdim düzeldi. Benim gibi aynı sorunu yaşayanlar ubuntudan terminalle felan uğraşmasınlar internet cafeye gidip rufusla yazsınlar.

Uefı secure kapalı. heryerde kapatın diyor zaten.
Sakın düşme öyle bir hataya. Secure Boot aktif olsun. Zaten UEFI'yi UEFI yapan ayar o Secure Boot. O olmadıktan sonra zaten Legacy'den farkı yok güvenlik açısından. Cihazı izinsiz başka bir sistemin açmasını engelleyen güvenlik ayarıdır o.
Forumlarda sıklıkla karşı çıktığım bir şey vardır.
''WİNDOWS SÜRÜCÜ YÜKLEMEZ''
Kısmen doğru bir bilgi. Yeni cihazlar için generic sürücü kullanır Windows. Fakat miladını doldurmuş sürücüler için çoğu güncel sürücüyü içerisinde barındırır. Tabi bunların da çoğunluğu Generic yapılıdır, üreticinin sürücü yanında verdiği donanımı yönetecek GUI'leri veya kodları barındırmazlar.
Yüklemiş olsaydı burada mevzu olan SATA EFI sürücülerini de kurulumda yüklemesi gerekirdi.

Intel, AMD ve Asmedia'nın belli SATA EFI AHCI sürücülerini içinde barındırıyor Windows. Fakat RAID çok komplike bir yapı olduğu için bünyesi içerisinde dahil etmiyor, kurulum esnasında sürücünün gösterilip tanıtılmasını istiyor. Bildiğiniz üzere RAID yapılarındaki en ufak hata dönüşü olmayabilecek durumlara sebebiyet verebiliyor.

Ama Legacy kurulum modunda tüm markaların AHCI sürücüleri sistemde ekli. Zira zaten hepsi çıkabilecek en güncel sürümündeler.

Ben XP döneminden beri RAID kullanıyorum.
Üst seviye donanımsal RAID kartları haricinde çoğu RAID sürücüleri generic yapılı olarak XP'de dahi yüklenebiliyor.
Zaten XP yi kurarken ''3. parti RAID kurulumu yapmak isterseniz, F6'ya basınız'' gibi bir ibare mutlaka görmüşsünüzdür. XP istenirse kendi barındırmış olduğu sürücüyü de kurabiliyor.
Aynı ibare sonraki windows sürümlerinde de bulunmaktadır. Ancak bu ibare Vista ve Win7 için kurulum ekranında SÜRÜCÜ YÜKLEME olarak gösterilmektedir.
İşte bu seçenekler ile donanımlara ait özel sürücüler yüklenilebilmektedir.

@Mr_YAMYAM Hocam seninde benimde bildiğin gibi RAID için mümkün olduğu kadar üreticinin sürücüsünün kullanılması önemli. Yoksa en ufak şeyde veriler puf.

Birde uzun zamandır XP kurulumu yapmadım. O ekranda çıkan yazı AHCI içindi sanki yanlış hatırlamıyorsam. Zira daha IDE'den yeni yeni geçiyorduk çünkü ona. Ama yine de emin değilim.

RAID tiplerine göre farklı işlev yönetirler.
RAID 0 = SCRIPT (parçalı kayıt) Sistemde bulunan iki HDD'e veriler paylaştırılarak yazılır.
Böylece teorik okuma ve yazma hızı 2 katına ulaşmaktadır.
Veri güvenliği son derece düşüktür. Disklerden birisi çökerse verilerin tümü gider.
RAID 1= MIRROR (Aynalanmış) Veriler bir HDD'ye yazılırken diğer bir HDD'ye de yedeklenerek aynen yazılır.
Veri güvenliği son derece yüksektir. Disklerin birisi tamamen çökse bile diğeri ile devam edilir ve diğerinden yedeklenir.
Okuma ve yazmaya extra performansı yoktur.
RAID 0+1 RAID 0 ve RAID 1 i aynı anda kullanmaktadır. Dolayısı ile sistemde en az 4 disk bulunmaktadır. İlk iki disk
RAID 0 da çalışırken, diğer 2 disk bu diskleri aynalar. Yani yedekler.
JBOD= RAID 0+1 in benzeridir. İlk iki disk RAID 0 ile çalışırken, üçüncü diske sistemin imajı alınarak yedeklenir.

RAID ile ilgili donanımlar.
HDD'lerin sistemle ilişkilerini sağlayan donanımların açıklamasıdır. Örnek olarak SATA HDD verilecektir.
IDE, SCSI, SAS gibi farklı bağlantı arabirimleri de bulunmaktadır.
1 SOFTWARE RAID.
SATA HOST kontroller.
SATA bağdaştırıcılarını kontrol ederek verilerin düzenini ve HDD'ye erişimlerini sağlayan donanımlardır.
SATA bağdaştırıcısı sürücüsü. HDD'in sisteme bağlandığı ve veri akışlarını kontrol eden elektronik devre elemanı
RAID yazılımı. AHCI, ACPI, UHCI gibi özel HOST erişimi sağlayan yazılımlar.
Bu yazılım SATA bağdaştırıcıları gereği gibi kontrol ederek, RAID konfigürasyonuna göre okuma ve yazma kontrollerini barındırır.
2 HARDWARE RAID. Donanımsal RAID.
RAID konfigürasyonlarını kontrol eden ve tüm bağdaştırıcıları barındıran özel donanımlardır. Bazı anakartlarda dahili olarak bulunsa da, günümüzde harici elektronik devre kartı olarak kullanılmaktadır.
SATA HOST kontroller.
SATA bağdaştırıcısı.
RAID kontroller
RAID yazılımı.
Donanımsal RAID kartları, her bir bağdaştırıcı ve kontrolleri içerisinde barındırmaktadır. Bağlı olan tüm birimler, donanımlar tarafından kontrol edilir ve çalıştırılır. Kartın içeriğinde bulunan her bir entegrenin sahipli sürücüleri bulunmaktadır. Günümüz oyuncu kartlarında anakart donanımları ve kaynakları neredeyse genel olduğu için çoğu kişi bunların sürücülerini önemsemez.
Kendi anakartımın kaynaklarını kod olarak ekliyorum. Sistem linux olsa da, diğer işletim sistemlerinde mantık değişmez.
Kod:
Computer

Kernel Modules
--------------

-Loaded Modules-
snd_hda_codec_analog        : Analog Devices HD-audio codec
snd_hda_codec_generic        : Generic HD-audio codec parser
snd_hda_codec_hdmi        : HDMI HD-audio codec
cuse        : Character device in Userspace
bnep        : Bluetooth BNEP ver 1.3
rfcomm        : Bluetooth RFCOMM ver 1.11
bluetooth        : Bluetooth Core ver 2.19
6lowpan_iphc
binfmt_misc
hp_wmi        : HP laptop WMI hotkeys driver
gpio_ich        : GPIO interface for Intel ICH series
sparse_keymap        : Generic support for sparse keymaps
radeon        : ATI Radeon
coretemp        : Intel Core temperature monitor
joydev        : Joystick device interfaces
snd_hda_intel        : Intel HDA driver
snd_seq_midi        : Advanced Linux Sound Architecture sequencer MIDI synth.
kvm
snd_hda_controller        : Common HDA driver funcitons
snd_seq_midi_event        : MIDI byte <-> sequencer event coder
snd_rawmidi        : Midlevel RawMidi code for ALSA.
snd_hda_codec        : HDA codec core
ttm        : TTM memory manager subsystem (for DRM device)
drm_kms_helper        : DRM KMS helper
drm        : DRM shared core routines
mei_me        : Intel(R) Management Engine Interface
snd_hwdep        : Hardware dependent layer
serio_raw        : Raw serio driver
i2c_algo_bit        : I2C-Bus bit-banging algorithm
snd_seq        : Advanced Linux Sound Architecture sequencer.
snd_pcm        : Midlevel PCM code for ALSA.
mei        : Intel(R) Management Engine Interface
snd_seq_device        : ALSA sequencer device management
lpc_ich        : LPC interface for Intel ICH
tpm_infineon        : Driver for Infineon TPM SLD 9630 TT 1.1 / SLB 9635 TT 1.2
snd_timer        : ALSA timer interface
wmi        : ACPI-WMI Mapping Driver
mac_hid
parport_pc        : PC-style parallel port driver
snd        : Advanced Linux Sound Architecture driver for soundcards.
ppdev
shpchp        : Standard Hot Plug PCI Controller Driver
lp
soundcore        : Core sound module
parport
hid_generic        : HID generic driver
usbhid        : USB HID core driver
hid
psmouse        : PS/2 mouse driver
e1000e        : Intel(R) PRO/1000 Network Driver
ptp        : PTP clocks support
floppy
pps_core        : LinuxPPS support (RFC 2783) - ver. 5.3.6
pata_acpi        : SCSI low-level driver for ATA in ACPI mode
Bu liste bir anakart içerisindeki elektronik donanımları ifade etmektedir. Her elektronik devre elemanı, digital sistemlerde sürücüler ile çalıştırılabilir. Aynı zamanda her bir donanımın özel çalıştırılma yönergelerinin de bulunduğu programlar da ihtiva edebilir.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı