Lisede alınacak yazılım eğitimiyle bir yere gelinir mi?

Sokaner

Hectopat
Katılım
30 Haziran 2020
Mesajlar
547
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Liseye geçtim ve yazılım okuyacağım zaten ilgim olduğundan bu beni mutlu ediyor ancak daha önce orada okuyanların ve hocaların dediğine göre okul zor bir okulmuş.
9. sınıfta kalanlar çok olurmuş tabii ben çalışacağım yüksek ihtimalle kalmam ama bu uğraşlarım bir değere binecek midir yani ileride üniversite vs. veya direkt iş hayatına atılırsam iyi yerlere gelebilir miyim?
 
Bu iş lise müfredatı ile öğrenilecek iş değil. Adamlar nasıl yapıyorsa her ders için en yanlış müfredatı yazmayı başarabiliyorlar. Bence orası da aynıdır. Ama bu işte diplomanın önemi yok sürekli kendini geliştirmen ve yeni projeler üretmen gerek. Bu sektörde o şekil tutunulur. Diplomanın değeri yok bu işte.
 
Yazılımda sen kendini geliştirebildiğin yere kadar, iyi bir yere gelebilirsin. Lisedeki konularda şuan müfredat nasıl bilmiyorum ama tahminimce bırak iyi bir yere gelmeyi sektörün önünden bile geçemezsin gibi geliyor. Ha okulun hakkını yememek lazım illaki bir şeylerin temelini vereceklerdir. Onun üzerine kendini çok çok geliştirmen lazım yoksa çok bir yol kat edemezsin. İş hayatına atılırsan emin ol bu işi veren gerçekten iyi bir yazılımcı arayan insanlar ne senin lise diplomana ne de üniversite diplomana bakıyor. Adam tamamen senin yazılım alanındaki profesyonelliğine bakıyor.

Bunu sana şöyle örnekliyeyim. Yazılımcı bir arkadaşım var kendisi lise terk. Büyük bir firmaya CV vermişti. Mülakata çağırmışlar. Orada mülakata gelen başka biriyle tanışmış. Çocuk Fen lisesinden mezun. Çok iyi bir üniversitede Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olmuş. Gidebildiği kadar kursa gitmiş 10-15 tane bu alanda sertifikası varmış. Böyle anlata anlata bitirememiş kendini. Hepsini de yanında getirmiş. Göstere göstere bitiremedi dedi. Bizim arkadaşta hem kendimden utandım diyor. Hem de benim burada ne işim var, bunlar varken beni dalga geçiyorum zannedip dışarı attırırlar diye düşünmüş. Sonuç; bizim arkadaşı işe almışlar. Mülakatta hem yazılı, hem sözlü, hem de uygulamalı test yapmışlar hepsini geçmiş. Hani oradakilere merak edip sormuş. Niye o değil de ben, o işinin ehli bunu ispatlayan elinde bir sürü belgesi var demiş. Adamın birisi biz burada kağıt parçalarına bakmıyoruz, icraata bakıyoruz. Evrakları eksiksiz bir Passat mı daha hızlı sence, yoksa evraksız plakasız bir Ferrari mi ? Evraklarının olmaması Ferrari'yi yavaş yapar mı veya Passat'ın evraklarının olması onu Ferrari'den daha hızlı mı yapar demiş.
Yani kısacası eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan, birincisi okullara çok güvenme farklı farklı kaynaklardan kendini çok fazla geliştirmen lazım. Okulların verdiği eğitim bu konuda oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum. 2.si bu alanda iş hayatına atıldığında gerçekten uzman bir yazılımcı arayan firma senin A lisesinden veya B üniversitenden aldığın eğitime ve diplomaya bakmazlar. Sen o adamlara bu alanda ne verebilirsin, ne kadar fayda sağlayabilirsin buna bakalar.
 
Kardeşimden kısa bir örnek veriyorum ve durumun vahimliğinden anlıyosunuz. 9. sınıf (Python) - 10. sınıf (nesne tabanlı - C#) - 11. sınıf (HTML) yani 1 sene de bir dil atlıyorlar ve öğrettikleri şey yaz tatilinde unutuluyor. Okuldan tabii temel şeyler öğrenilebilir ama iyi bir yere gelmek zor siz kendiniz gelişin okul lisansını, diplomasını gerçekten yazılım şirketleri önemsemiyor.
 
Bana öğretebilirler mi, beni geliştirebilirler mi kafasından çıkıp öğrenebilir miyim, kendimi geliştirebilir miyim kafasına yönelirsen bir şeyler olabilir.
 
Yazılımda sen kendini geliştirebildiğin yere kadar, iyi bir yere gelebilirsin. Lisedeki konularda şu an müfredat nasıl bilmiyorum ama tahminimce bırak iyi bir yere gelmeyi sektörün önünden bile geçemezsin gibi geliyor. Ha okulun hakkını yememek lazım illaki bir şeylerin temelini vereceklerdir. Onun üzerine kendini çok çok geliştirmen lazım yoksa çok bir yol kat edemezsin. İş hayatına atılırsan emin ol bu işi veren gerçekten iyi bir yazılımcı arayan insanlar ne senin lise diplomana ne de üniversite diplomana bakıyor. Adam tamamen senin yazılım alanındaki profesyonelliğine bakıyor.

Bunu sana şöyle örnekliyeyim. Yazılımcı bir arkadaşım var kendisi lise terk. Büyük bir firmaya CV vermişti. Mülakata çağırmışlar. Orada mülakata gelen başka biriyle tanışmış. Çocuk fen lisesinden mezun. Çok iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliği'nden mezun olmuş. Gidebildiği kadar kursa gitmiş 10-15 tane bu alanda sertifikası varmış. Böyle anlata anlata bitirememiş kendini. Hepsini de yanında getirmiş. Göstere göstere bitiremedi dedi. Bizim arkadaşta hem kendimden utandım diyor. Hem de benim burada ne işim var, bunlar varken beni dalga geçiyorum zannedip dışarı attırırlar diye düşünmüş. Sonuç; bizim arkadaşı işe almışlar. Mülakatta hem yazılı, hem sözlü, hem de uygulamalı test yapmışlar hepsini geçmiş. Hani oradakilere merak edip sormuş. Niye o değil de ben, o işinin ehli bunu ispatlayan elinde bir sürü belgesi var demiş. Adamın birisi biz burada kağıt parçalarına bakmıyoruz, icraata bakıyoruz. Evrakları eksiksiz bir Passat mı daha hızlı sence, yoksa evraksız plakasız bir Ferrari mi? Evraklarının olmaması Ferrari'yi yavaş yapar mı veya Passat'ın evraklarının olması onu Ferrari'den daha hızlı mı yapar demiş.
Yani kısacası eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan, birincisi okullara çok güvenme farklı farklı kaynaklardan kendini çok fazla geliştirmen lazım. Okulların verdiği eğitim bu konuda oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum. 2.si bu alanda iş hayatına atıldığında gerçekten uzman bir yazılımcı arayan firma senin a lisesinden veya b üniversitenden aldığın eğitime ve diplomaya bakmazlar. Sen o adamlara bu alanda ne verebilirsin, ne kadar fayda sağlayabilirsin buna bakalar.

Gerçekte üniversite mezununa 20 vereceğimize bu arkadaşa 10 veririz işi halleder biz de ucuza kapatırız demişlerdir. Kimse hayatın hiçbir alanında icraate bakmaz karşındakinin kendisini pazarlamasına ve kendi hesabına(genelde temelsiz olur) uymasına bakar. Hele ki insan kaynakları olan bir firmaya başvurduysan imkanı yok doğru düzgün seni teknik yeteneğinle ölçmezler ve diğer aşama olan takımla mülakata geçemezsin.

Oturup istatistiğini çıkarsak üniversite mezunları ortalamada daha başarılıdır ya da tam tersidir karşındakinin önyargılarını karşılıyorsan işi alırsın. Toplumdaki yaygın kanı nese ona göre hedeflerini belirle gerçekte neyin doğru olduğunun bir önemi yok. Çünkü iş ararken aslında piyasaya ürün çıkarır gibi hedef kitle belirliyorsun pazar seçiyorsun.
 
Eğer temeli atarsan, yemin ediyorum Udemy'de ki 150 liralık kurslar okulun 2 senede öğretemediği şeyleri öğretiyorlar. Eyyorlamam bu kadar.
 
Gerçekte üniversite mezununa 20 vereceğimize bu arkadaşa 10 veririz işi halleder biz de ucuza kapatırız demişlerdir. Kimse hayatın hiçbir alanında icraate bakmaz karşındakinin kendisini pazarlamasına ve kendi hesabına(genelde temelsiz olur) uymasına bakar. Hele ki insan kaynakları olan bir firmaya başvurduysan imkanı yok doğru düzgün seni teknik yeteneğinle ölçmezler ve diğer aşama olan takımla mülakata geçemezsin.
Bu sizin kişisel düşünceniz. Herkes sizin gibi düşünmüyor. Bu anlattığım olay yaklaşık 1 sene önce olmuştu. Şimdi firma arkadaşımı Almanya'daki merkezlerine gönderme kararı almışlar. Gelecek ay oraya gidecek. Sanırım Almanya'daki işleri de ucuza kapattıracaklar.
Bende bir iş yeri açtım. Grafiker alanında birkaç çalışana ihtiyacımız vardı. Rahat karar verebilmek için birkaç yetenek testine tabi tuttuk. İş başvurularının bir çoğu üniversite mezunuydu fakat işe aldığımız kişi lise terk. İlk etapta 10 Bin TL gibi bir maaş düşünüyorduk. Ama deneyimleri sayesinde iş yükümüzü beklenilenin kat kat altında hafifletmeyi başardı. Bu yüzden ortağımla maaşını 10 Bin yerine 15 Bin TL yapmaya karar verdik. Çünkü hak etmeyi başardı. Kısacası şu dönemde herkesin cebinde diploma var. Sektörlerde diploması olan birisine değil, işini bilen yapabildiğinin en iyisini yapan insanlara ihtiyaç var. Ha dediğiniz gibi işi ucuza kapattırmaya çalışan, hakkının kat kat altında maaş veren firmalar mevcut. Ama sonuçta kimse de o çalışan insanları orada zorla tutmuyor. Kendi istedikleri için veya ihtiyaçları olduğu için çalışıyor. Zaten gerçekten alanında iyi olan insanlar sektörün bu tarz düzenbaz insanlarıyla çok muhatap olmuyor. Onlar çoktan biri tarafından keşfedilmiş veya kendini kanıtlamayı başarmış ve iyi bir konuma yerleşmiş oluyor.
 

Geri
Yukarı