Lisede bölüm seçmede karasız kalmak

SabriiEness

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Bu sene 10.sınıfa geçeceğim, biliyorsunuz 10. sınıfın sonunda bölüm seçeceğiz. Arkadaşlarım artık yavaş yavaş hangi bölümlere yöneleceklerini seçiyorlar, aslında ben biraz erken olduğunu düşünüyorum. Ama yine de bir fikrimin olması lazım bu fikir zamanla değişir tabii ki. Şimdi konumuza gelecek olursak benim matematiğim pek iyi değil. Bu yüzden sayısal bölümü seçersem zorlanacağımı düşünüyorum. Bu sene tekrardan deneyeceğim, fakat benim dillerle aram gerçekten iyi diyebilirim. İngilizceyi sınıfımdaki çoğu kişiden daha akıcı ve hatasız konuşabiliyorum. Aynı zamanda okulda 2. yabancı dil olarak Almanca ve kendim ek olarak Rusça öğreniyorum. Dil bölümünü seçersem devam ettirebileceğimden neredeyse eminim. Ama dil bölümü ile ilgili yazılmış çok fazla şey var. İşsiz kalırsın diyenler, yapay zekayla birlikte işinin sonu gelir diyenler vb. bir sürü insan var. Burada sizlerden tavsiye almak için yazıyorum.

Dil bölümüne geçince Matematikten tam anlamıyla kurtulmuş olmuyorsun bu arada. İyi bir üniversiteye gidebilmek için TYT'de Matematik çözmek şart.

Kardeşim, işsiz kalırsın diyen adam başarısız adamdır. YKS'de adam gibi sonuç yapıp ilk 3bine girersen ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi vs. güzel bir üniversite kazanırsan işsiz de kalmazsın para da kazanırsın. İstersen yurt dışı imkanları da çok fazla sen seç dil bölümünü. Okumakta kolay zaten lisede ne matematik var ne fen dersleri var. Zaten sayısal da seçsen iyi derece yapmak zorundasın iyi bir gelecek istiyorsan. Ama dilde kendine güvenmiyorsan sakın seçme sonradan öğrenilecek bir şey değil temelin olması lazım.

Ki bir de TYT konusu var Dilcilerin ortalama TYT mat. neti -1 falan. Sen 20-25 bandında yaparsan Türkçeyi de fullersen (Tabii bu durumda dil netinin de 70 üstü olması lazım) hayli hayli kazanırsın iyi bir yer

Merhaba. Bu sene 10.sınıfa geçeceğim, biliyorsunuz 10. sınıfın sonunda bölüm seçeceğiz. Arkadaşlarım artık yavaş yavaş hangi bölümlere yöneleceklerini seçiyorlar, aslında ben biraz erken olduğunu düşünüyorum. Ama yine de bir fikrimin olması lazım bu fikir zamanla değişir tabii ki. Şimdi konumuza gelecek olursak benim matematiğim pek iyi değil. Bu yüzden sayısal bölümü seçersem zorlanacağımı düşünüyorum. Bu sene tekrardan deneyeceğim, fakat benim dillerle aram gerçekten iyi diyebilirim. İngilizceyi sınıfımdaki çoğu kişiden daha akıcı ve hatasız konuşabiliyorum. Aynı zamanda okulda 2. yabancı dil olarak Almanca ve kendim ek olarak Rusça öğreniyorum. Dil bölümünü seçersem devam ettirebileceğimden neredeyse eminim. Ama dil bölümü ile ilgili yazılmış çok fazla şey var. İşsiz kalırsın diyenler, yapay zekayla birlikte işinin sonu gelir diyenler vb. bir sürü insan var. Burada sizlerden tavsiye almak için yazıyorum.
Dil mezunu olarak yazıyorum. İngilizcen akıcı ve hatasız iken ve temelin varken bence dil bölümünü seç ama tabii ki matematikten kurtulma gibi bir şansın yok. TYT Matematik senin için çok önemli ve eleyici olacak. Dilciler genel olarak 5 10 net yapar hatta eksilerde olan bile var. Daha çok zamanın var. Ben matematiğe bakmadım iyi bir puanda alamadım ama yine de yurt dışında ingilizce öğretmenliği seçtim ve kazandım. Zamanın varken olabildiğince matematik kasman gerekiyor 11 ve 12. sınıfta zaten ingilizce dersleri çok fazla yoğun olacak ama sadece okulda kalmaması lazım her gün kelime çalışman gerekiyor. Üstelik Almanca ve Rusçan olduğunu da söylemişsin bunlar senin için çok avantaj olacak meslek hayatında. Dil bölümünde sadece 1 meslek ile sınırlı kalmıyorusun birden fazla yerden ek gelir sağlayabilirsin. Öğretmenlik okuduğunu farz edelim okulundan çıkar özel derslere gidersin veya şirketlerle anlaşır rehberliklerini veya tercümanlıklarını yaparsın yani asla işsiz kalma gibi bir durumun yok. Ülkemiz turizm bölgesi ve rusça bilmek avantajlı ve önünü açacak bir dil. Ama güzel bir kariyerin olsun istiyorsan 20 25 matematik neti yapman gerekiyor 65 70 veya üstü de YDT'den net yapman gerekiyor. Fen çok önemli olmuyor genelde Boğaziçi gibi üniversitelerin aldığı öğrenciler bile Fen kısmını boş bırakıyor o yüzden tamamen Matematik ve İngilizce kelime ve soru çözme taktiklerine odaklan derim. Şuan matematikten başla çünkü 10. sınıfta ne kadar iyi temel yaparsan o kadar rahat edersin yavaştan da ingilizceni geliştir grammer bakımından vs. Aklında soru kalırsa sorabilirsin.

Okul kötüyse kesinlikle sözel seçme çünkü tüm kekolar sözele doluyor. Onun dışında sözelden iyi bir meslek edinemezsin, matematiğin çok iyi değilse bile eşit ağırlık seçmen sözelden bin kat daha iyi olur. Dil bölümü zor harbi grammar falan sıkıntı o yüzden eşit ağırlık seçmen en iyisi olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı