Lisede bölüm seçmek

• Konuyu başlatan dwnoz
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 483

dwnoz

Centipat
Merhaba arkadaşlar. 10. sınıf öğrencisiyim, yakın zamanda bir alan seçmem gerekecek ama ne seçeceğimi hiç bilmiyorum daha doğrusu hangi mesleği istediğimi bile bilmiyorum. Eşit ağırlık ya da sayısal seçmeyi düşünüyorum büyük ihtimal sayısal seçerim ama sayısal veya herhangi bir bölüm seçtikten sonra ne yapacağımı bilemiyorum, hangi mesleği seçeceğimi bilmiyorum. Zamanında benim gibi bir durumda olan bir büyüğüm varsa yardımcı olursa sevinirim. Saçma bir konu olabilir bazılarına göre ama en ufak tavsiyeye bile ihtiyacım var şu anda.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tavsiyem sayısal seçmen. Bende sayısalım sadece biraz fazla ders çalışman gerekiyor sayısalda her türlü bölüm var zaten. Ama benim gibi hala bölüm olarak ne seçeceğini bilmiyorsan (12yim) üniversite seç. Bölümden çok üniversite güzel imkanlar sağlar sana.

Öncelikle hangi bölümü seçtiğinin gerçekten senin hayatında hissettiğin kadar büyük bir etkisi yok her zaman kariyerini istediğin yönde tamamen yeniden inşa edebilirsin.

Bölüm seçerken ise ben senin yerinde olsam genel manada neyin ilgimi çektiğini düşünmeye çalışırdım. Örneğin bir problemin üstesinden gelmek analit düşünüp artı eksisini değerlendirip kafa patlatmayı seviyorsan sayısal uygunken daha çok bilgiye önem verip yine de analitik düşünmek istiyorsan eşit ağırlık ama sadece ben yeni bir şeyler öğrenmeyi seviyorum diyorsan da sözel seç derim.

Bir abin olarak yardımcı olmak istedim :)

Öncelikle hangi bölümü seçtiğinin gerçekten senin hayatında hissettiğin kadar büyük bir etkisi yok her zaman kariyerini istediğin yönde tamamen yeniden inşa edebilirsin.

Bölüm seçerken ise ben senin yerinde olsam genel manada neyin ilgimi çektiğini düşünmeye çalışırdım. Örneğin bir problemin üstesinden gelmek analit düşünüp artı eksisini değerlendirip kafa patlatmayı seviyorsan sayısal uygunken daha çok bilgiye önem verip yine de analitik düşünmek istiyorsan eşit ağırlık ama sadece ben yeni bir şeyler öğrenmeyi seviyorum diyorsan da sözel seç derim.

Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için

İsveç'te falan olsak dediğin doğru Türkiye'de istediğini seçme imkanın yok en fazla para neredeyse orayı seçmek mecburiyeti var.

Hangi bölümü seçtiğinizin doğrudan bir önemi olmuyor. YKS sınavındaki puanınız önemli.
Genelde sayısal seçilir çünkü muhtemelen istediğiniz bölüm sayısal içindedir doğal olarak SAY seçebilirsiniz fakat illa sayısal seçeceksiniz gibisinden bir kaide yok.

Ben liseyi kendi alanımda bitirdim arkadaşım ise sayısal seçtikten sonra sınavda EA üzerinden tercih verdi.
Şimdi o Hukuk öğrencisi ve sayılı bir okulda okuyor bense başka bir okulda öğretimime devam ediyorum.

Günün sonunda hangi bölümü okuduğunuzun da pek bir önemi yok. YKS sınavından iyi bir puan aldıkça istediğiniz bölüme geçersiniz ama genel olarak SAY seçin derim.

Sayısaldan mezunum 17 yaşındayım 2007LIYIm keşke eşit ağırlık seçseydim diyorum. Cidden meslek seçiminden dolayı sayısala bir yığılma var matematiğim iyi fenim çok kötü 400bin sayısal yaptım geçen sene mezuna bıraktım. Çoğu sayısal seçen arkadaşımda böyle eşit ağırlığa göre çok ciddi çalışma istiyor sosyal hayatla beraber yürümez benim sosyal hayatım güzeldi okul çıkışı kafeler hafta sonları mangal geziler ama dediğim gibi sayısal düşünüyorsan çok ciddi şekilde derslere vermen lazım kendini zaten günde 6-7 saat çalışmayla rahat 100bine girersin seçeceğin bölümle iligli sıkıntın olmaz çok seçeneğin olur. Ama 400 500 binde bölüm yazarım kafayı dinlerim üniversitede 3-4 yıl diyorsan geleceğin parlak olmaz.

Merhaba dwnoz. Sana 29 yaşında bir büyüğün olarak öneride bulunayım. Ben zamanında bölüm seçeceğim zaman çevremin gazına gelerek sayısal seçtim, sen yaparsın edersin dediler, ailem de bilinçsiz olunca sayısal okudum. Sonraki bütün yıllarda sayısallarımın hepsi her dönem 1'di, sadece son sınıf son dönemde Fizik dersim 2 geldi. Her dönem ortalamayla ucu ucuna geçtim sınıfı. 11. sınıfa gelince baktım 12. sınıftan sonra ikinci aşama sınavında (bizim zamanımızda LYS miydi neydi adı öyle bir şeydi) bir şey yapamayacağım, güzel sanatlara yöneldim (iyi ki yönelmişim orası ayrı tabi). Grafiker olmak isteyerek yöneldiğim güzel sanatlarda sonradan animasyon bölümüne yöneldim ve oradan mezun oldum.

Şimdi bunu niye bu kadar anlattım; hayat hiçbir zaman dümdüz gitmiyor sen planlar yapıyorsun bir bakıyorsun bambaşka yerdesin.

Sana en güzel önerim şu olur, kendini iyice bir ölç biç tart. Hangi dersler hoşuna gidiyor, hangi derslerde iyisin ona göre bölüm seç. Yurt dışına çıkabilirsen ne ala ama çıkamazsan da ülke şöyle böyle diye kendini paralama, genç arkadaşlarımın yaptığı hatalardan biri bu. Oturduğun yerden yakınmak hiçbir şeye çözüm değil (sen yakınıyorsun vs. anlamında demiyorum). Bu ülkenin hep sorunları vardı, bugün de var gelecekte de olacak, sen kendini dünden daha ileriye götürebiliyor musun asıl önemli olan o.

Senin yaşlarında hangi mesleği seçeceğini bilmemen de gayet doğal, daha çok gençsin. Bir bakmışsın lise bitmiş bambaşka bir kariyer planı yapıyorsun, hayat bu, dediğim gibi dümdüz değil her an değişebiliyor.

Hayatında başarılar dilerim.

Son düzenleme:
Sayısal seç diyenlere aldırma, fen derslerin iyiyse sadece seç.
Sayısaldaki rekabeti üstteki sayısal seç hayatını yaşa diyenlerin emin ol yaşı bilmeye yetmiyor.
Hayattan zevk almak istiyorsan eşit ağırlık seç dostum. Sayısalın yükünü kaldıramayabilirsin gerçekten çok ağır. Seçmeden önce AYT Fizik konularına bak istersen 2-3 soru çözmeye çalış.
Sana tavsiye verenlerin çoğu daha liseye geçmemiş insanlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı