Lisede staj nedir ve nasıl işler?

Caillou Han

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, ben 11. sınıf öğrencisiyim ve seneye staj yapacağım (Meslek Lisesi). Fakat staj hakkında tam bilgi sahibi değilim ve aklımda bazı sorular var.

İlk olarak, staj ücreti nasıl ve neye göre belirleniyor? Müdür yardımcısı bize "20+ çalışanı olan işverenler daha az, 20 altı çalışanı olan işverenler daha çok maaş veriyor." gibi bir şey söylemişti, fakat internette tam tersi yazıyor.

İkinci olarak, yaz stajı tam olarak nedir ve lisede yaz stajı yapılıyor mu? Yapılıyorsa süresi ne kadar? Yaz stajını yaptıktan sonra okul başlayınca, yani 12. sınıfa geçtiğimizde sadece 2 gün okula mı gidiyoruz? Ayrıca, yaz stajına gittiğimiz için dönem içi staja gitme zorunluluğumuz kalkıyor mu?

Şimdi öncelikle sistem şöyle işliyor. Eğer okulun tam Meslek Lisesiyse(benimki anadolu meslek lisesiydi ancak meslek olarak değerlendirilmiş o tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum.) yani, 12. sınıfta eşit ağırlık, sayısal ve sözel şeklinde ders seçimi yapmıyorsan yaz stajı yapamazsın. Staja normal olduğu gibi 9 ay haftada üç gün şeklinde yapacaksın. Staj ücretini tam olarak bilmiyorum ancak ben belediyede yaptım genellikle iş yerleri, 20+ çalışana çok fazla takılmazlar asgari ücretin %30'una göre maaş alacaksın. 6,631,40TL'ye denk geliyor. Genelde herkes 3/1'der bu ise %33'e denk geliyor ancak bu doğru değildir. Yaz stajı 30-45 gün arası yapıyorsun, iş yeri ile görüşüp kaç gün gelip kaç gün gelmeyeceğine okul ile ortak çalışıp karar verebiliyorsun diye biliyorum en azından bizde öyleydi. genellikle haftada 4 gün olur. Ancak yaz stajı seçme şansın olmuyor genelde okulun meslekse 9 ay, 12. sınıfta bölüm seçen anadolu meslek lisesiyse yaz stajı yaparsın.

Staj ücreti internette yazar seneye tekrar zam yemiş olur.

Asla tatmin edici bir para değil fakat ben mesela 4 saatti işim haftada 12 saat çalışıyordum bu para normal diyordum.

Yemek kartı veya yol parası veren var vermeyen var tamamen inisiyatif.

Fabrika gibi bir yere staja girersen 20'den fazla çalışan varsa sadece devletin verdiği katkı payını verme hakkına sahip oluyor bu da örnek veriyorum 5000TL vermesi gerekirken devlet katkı payı 3000TL ise sana 3000TL verme hakkına sahip oluyor(normalde 20'den az çalışanı olan firmaların böyle bir şey yapma durumu bulunmuyor yasak) tabii sen kabul etmediğin sürece.

AMP misin atp mi? Bu önemli atpler yaz ayında tatil yapmak yerine 1 buçuk ay gibi bir süre staj yapar ve stajyerlik durumu diye bir şey kalmaz sadece bu kadar yapar fakat AMPler yazın yapmaz okul açıldıktan tam 2 hafta sonra başlarlar haftada 3 gün şeklinde okul kapanana kadar devam ederler. Atpler yaz ayı olduğundan haftada 5 gün çalışırlar. Başka soru varsa alabilirim

Arkadaşlar detaylı şekilde açıklamış ben ise staja başladığın senaryoda başına geleceğini düşündüğüm bir durumu anlatayım. Benimle birlikte meslek lisesi son sınıf stajı yapan diğer arkadaşlarımın başına gelmişti. Çoğu işletme aylık staj ücreti ödememek için türlü yolları deneyecektir. Aldığın para komik bir miktar da olsa onun senin hakkın olduğunu unutma ve zaten bu parayı ceplerinden değil aldıkları devlet desteğinden ödüyorlar. Ben çalıştığım yerde patronum ve ustam konusunda şanslıydım. Büyük ihtimalle Pazartesi, Salı okula, Çarşamba, Perşembe ve Cuma işyerine staja gideceksin. İşletme sahipleri hakları olmamasına rağmen seni Cumartesi de mesaiye çağıracaklardır. Bunun için ya ekstra ödeme talep et ya da gitmemek için bir bahane bul.

Arkadaşlar detaylı şekilde açıklamış ben ise staja başladığın senaryoda başına geleceğini düşündüğüm bir durumu anlatayım. Benimle birlikte meslek lisesi son sınıf stajı yapan diğer arkadaşlarımın başına gelmişti. Çoğu işletme aylık staj ücreti ödememek için türlü yolları deneyecektir. Aldığın para komik bir miktar da olsa onun senin hakkın olduğunu unutma ve zaten bu parayı ceplerinden değil aldıkları devlet desteğinden ödüyorlar. Ben çalıştığım yerde patronum ve ustam konusunda şanslıydım. Büyük ihtimalle Pazartesi, Salı okula, Çarşamba, Perşembe ve Cuma iş yerine staja gideceksin. İşletme sahipleri hakları olmamasına rağmen seni Cumartesi de mesaiye çağıracaklardır. Bunun için ya ekstra ödeme talep et ya da gitmemek için bir bahane bul.

İhtimallere dayalı şekilde günler belirlenmiyor. Okul örnek veriyorum yazılım dalına pazartesi salı okula gelin dedi ise ağ dalı pazartesi salı çarşamba staj görür.

Ayrıca devlet maaş 5bin ise 3 bin TL gibi bir rakamını işverene karşılıyor tamamını değil.

Merhaba, ben 11. sınıf öğrencisiyim ve seneye staj yapacağım (Meslek Lisesi). Fakat staj hakkında tam bilgi sahibi değilim ve aklımda bazı sorular var.

İlk olarak, staj ücreti nasıl ve neye göre belirleniyor? Müdür yardımcısı bize "20+ çalışanı olan işverenler daha az, 20 altı çalışanı olan işverenler daha çok maaş veriyor." gibi bir şey söylemişti, fakat internette tam tersi yazıyor.

İkinci olarak, yaz stajı tam olarak nedir ve lisede yaz stajı yapılıyor mu? Yapılıyorsa süresi ne kadar? Yaz stajını yaptıktan sonra okul başlayınca, yani 12. sınıfa geçtiğimizde sadece 2 gün okula mı gidiyoruz? Ayrıca, yaz stajına gittiğimiz için dönem içi staja gitme zorunluluğumuz kalkıyor mu?
Maaş asgari ücretin %30'u ama bazı firmalar üstüne ek kendi de veriyor. Ama çoğu firma direkt devletin verdiğini veriyor.

Şimdi öncelikle sistem şöyle işliyor. Eğer okulun tam Meslek Lisesiyse(benimki anadolu meslek lisesiydi ancak meslek olarak değerlendirilmiş o tam olarak ne işe yarıyor bilmiyorum.) yani, 12. sınıfta eşit ağırlık, sayısal ve sözel şeklinde ders seçimi yapmıyorsan yaz stajı yapamazsın. Staja normal olduğu gibi 9 ay haftada üç gün şeklinde yapacaksın. Staj ücretini tam olarak bilmiyorum ancak ben belediyede yaptım genellikle iş yerleri, 20+ çalışana çok fazla takılmazlar asgari ücretin %30'una göre maaş alacaksın. 6,631,40TL'ye denk geliyor. Genelde herkes 3/1'der bu ise %33'e denk geliyor ancak bu doğru değildir. Yaz stajı 30-45 gün arası yapıyorsun, iş yeri ile görüşüp kaç gün gelip kaç gün gelmeyeceğine okul ile ortak çalışıp karar verebiliyorsun diye biliyorum en azından bizde öyleydi. genellikle haftada 4 gün olur. Ancak yaz stajı seçme şansın olmuyor genelde okulun meslekse 9 ay, 12. sınıfta bölüm seçen anadolu meslek lisesiyse yaz stajı yaparsın.
Seçme şansı yok diye biliyorum. 9 ay zorunlu staj olarak geçiyor. Yapmazsan sınıfı geçemiyorsun. Bu yaptığımız staj ders programında direkt ders olarak gözüküyordu. Yani sisteme göre okula gelir gibi geliyorduk staja. Sınav dönemleri de iş yerinde yetkisi yeten bir amirin sana not veriyordu. Bu not da direkt e-okula normal ders notu gibi ekleniyor. (Haftanın 3 günü 8-10 saat geçtiği için ortalamayı epey etkiliyor.)

Staj ücreti internette yazar seneye tekrar zam yemiş olur.

Asla tatmin edici bir para değil fakat ben mesela 4 saatti işim haftada 12 saat çalışıyordum bu para normal diyordum.

Yemek kartı veya yol parası veren var vermeyen var tamamen inisiyatif.

Fabrika gibi bir yere staja girersen 20'den fazla çalışan varsa sadece devletin verdiği katkı payını verme hakkına sahip oluyor bu da örnek veriyorum 5000TL vermesi gerekirken devlet katkı payı 3000TL ise sana 3000TL verme hakkına sahip oluyor(normalde 20'den az çalışanı olan firmaların böyle bir şey yapma durumu bulunmuyor yasak) tabii sen kabul etmediğin sürece.

AMP misin atp mi? Bu önemli atpler yaz ayında tatil yapmak yerine 1 buçuk ay gibi bir süre staj yapar ve stajyerlik durumu diye bir şey kalmaz sadece bu kadar yapar fakat ampler yazın yapmaz okul açıldıktan tam 2 hafta sonra başlarlar haftada 3 gün şeklinde okul kapanana kadar devam ederler. Atpler yaz ayı olduğundan haftada 5 gün çalışırlar. Başka soru varsa alabilirim.

Okulumun ATP mi yoksa AMP mi olduğunu bilmiyorum ama biz meslek dersleri falan görüyoruz. Bölümlerimiz sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi değil; elektrik, yenilenebilir enerji, gıda ve kimya gibi alanlar. Yani galiba AMP. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

Okulumun ATP mi yoksa AMP mi olduğunu bilmiyorum ama biz meslek dersleri falan görüyoruz. Bölümlerimiz sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi değil; elektrik, yenilenebilir enerji, gıda ve kimya gibi alanlar. Yani galiba AMP. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
Öncelikle bölümün ne?
İlk mesajından
"İlk olarak, staj ücreti nasıl ve neye göre belirleniyor? Müdür yardımcısı bize "20+ çalışanı olan işverenler daha az, 20 altı çalışanı olan işverenler daha çok maaş veriyor." gibi bir şey söylemişti, fakat internette tam tersi yazıyor." kısmında ki gibi bir durum söz konusu değil. MAN gibi firmalar veriyordu benim dönemimde. İsteğe bağlı yani. Vermek isteyen firma veriyor. Ama ben de çok büyük bir firmada yaptım ama devletin belirlediği maaşı aldım. Başka sorun varsa alabilirim.

Son düzenleme:
Öncelikle bölümün ne?
İlk mesajından.
"İlk olarak, staj ücreti nasıl ve neye göre belirleniyor? Müdür yardımcısı bize "20+ çalışanı olan işverenler daha az, 20 altı çalışanı olan işverenler daha çok maaş veriyor." gibi bir şey söylemişti, fakat internette tam tersi yazıyor." kısmında ki gibi bir durum söz konusu değil. MAN gibi firmalar veriyordu benim dönemimde. Ama ben de çok büyük bir firmada yaptım ama devletin belirlediği maaşı aldım. Başka sorun varsa alabilirim.

Elektrik okuyorum. Başka sorum yok hocam çok sağ olun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı