Lisede telefon toplamak yasal mı?

Papaz Ricirt

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Okumaya Çalışan Bir Öğrenci
Okulumuzda telefonlar toplanmıyor, sadece derslerde kullanılmaması söyleniyor. Hatta bazı derslerde (müzik, görsel, beden, İngilizce aklıma gelenler) telefonları müzik dinlemek veya çeviri yapmak gibisinden kullanabiliyoruz. Din öğretmenimiz ise derse girdiği an telefonları dolaba ya da kutuya topluyor. "telefon vermeyen var ise disipline yollar, yasal işlem yaparım." diyor. Bunu yapmaya hakkı var mı?

Evet var okul kurallarında telefonun getirilmesi yasaktır ve eğer telefonunuz akıllı telefonsa doğal olarak elinizden alınır.

@405668 size saygı kavramı nasıl öğretildi, bilemiyorum da zorunlu eğitimden dolayı istemeyerek okula gelen birçok öğrenci var. Çocuğun derste canı sıkılıyordur, açıp telefonla oynamasında bir sakınca yok. Bunu saygısızlık olarak değerlendirmem ancak çevresine rahatsızlık verip dersin akışını bozacak şekilde davranırsa da bunu saygısızlık olarak değerlendiririm. Ders dinlemeyen kişi sadece kendisine ediyor. Bana bir zararı yok ki çocuğun. Neden saygısızlık olarak değerlendireyim?

@MeteYavuz size saygı kavramı nasıl öğretildi, bilemiyorum da zorunlu eğitimden dolayı istemeyerek okula gelen birçok öğrenci var.
Üniversite mezunlarının iş bulamadığı ülkede nasıl geçinmeyi düşünüyorlar? Lise diplomasız iş veren yerler ortada, esnaflık yapabilir sadece. Esnafların giderleri zaten ortada.
Çocuğun derste canı sıkılıyordur, açıp telefonla oynamasında bir sakınca yok.
Var, o oyuna bakıyor, sıra arkadaşı ona bakıyor arkadaki aç biraz ben de göreyim diyor. Bu iş böyle ilerliyor. 40 dakika teknolojiden uzaklaşıp etrafta neler olduğuna da bakmak lazım. Çok özendiğiniz batıda Fransa'da telefon yasak, tabii sistemleri de bizden farklı tek sebep bu demiyorum ama 20 yıla yakın öğrenim görmüş, kutsal bir mesleği yapan birisi bir şey anlatırken karşısında telefon oynamak en büyük saygısızlıktır. "Ne anlatıyorsan anlat bana ne?" anlamına çıkar bunun ucu.

Bildiğim kadarıyla kapalı bir şekilde bulunan bir telefona birşey demezler ancak toplama hakları vardır çıkışta bırakmak şartıyla eğer arama ile bulurlarsa ailenden imza alarak bırakırlar eğer derste huzur bozarsa yani derste çalarsa ders huzurunu bozmaktan uzaklaştırmaya kadar yolu var telefonun en iyisi kapat çantana at.

Üniversite mezunlarının iş bulamadığı ülkede nasıl geçinmeyi düşünüyorlar?

İşte diyorum, bu çocuk istemeyerek okula gidiyor. Sonrasında da öylesine okul okumuş oluyor. Dediğim gibi saygı kavramının size nasıl öğretildiğini bilemiyorum ama öğrencinin diğer bir karşılığı da dilimize Arapça'dan geçen talebe kelimesidir ve talebe de talep eden anlamına gelir. Dersi isteyen dinler, istemeyen de dinlemez. Yapacak bir şey yok.

size nasıl öğretildiğini bilemiyorum
Çok soruyorsun söyleyeyim, benim 2 amcam öğretmendir. Büyük olan tarih küçük olan edebiyat öğretmeni. Eniştem ise doçent, eşi de aynı şekilde. Ben onların tarih konuşmasını dinlerken telefondan kız arkadaşımın mesajına dahi bakmam, o kadar ince çizgim. Şimdi diyeceksin forumda "mağarandan çık" yazıp insanları mağara ayısı yerine koyuyorsun diye ona da açıklık getireyim; benim alime saygım var, cahile değil, cahile ne dersen de fikri değişmez çünkü ama alim öyle değildir.

Kısaca bu işe yıllarını vermiş insanlar ders anlatırken, öğrenci telefonla oynayamaz. Bu da doğru değildir zaten.

Aslında telefon toplamak yasal DEĞİL. Ama nedenine gelelim. Telefon özel mal olarak geçtiği için sizin malınızı kimse zorla alamaz yani gasp edemez. Okulun polisten veya savcılıktan gelen resmi bir belgesinin olması lazım. Bizim okul sabah toplayıp öğleyin ve akşam üzeri veriyor. Kurslarda da toplamıyorlar. Hatta ben okulun tahtalarından ve bilgisayar işlerinden sorumlu olduğum için genelde vermiyorum. Hocalarla bağlantıda kalmam gerektiği için. Yani sizin okul toplamıyorsa hoca belgesi olmadan toplayamaz ve disipline veremez. Ayrıca "mesajlarınızı okuyacağız" diyen hocalara gidip kuzu gibi telefonunuzu vermeyin. Bu özel hayatın gizliliğinin ihlalidir. Bir polis olmadan bunu zaten yapamazlar.

Keşke technopat sosyalde yazım kuralları veya yanlış kelime yüzünden uyarı verileceğine gereksiz insanlara uzaklaştırma verilse...

İfadeler: T21
Kendi malın olduğu için kurcalanmaması ve dokunulmaması gerekiyor aslında ama garip iş.

MEB iletişim araçlarının kullanılmamasını öneren bir yönetmelik mi ne yayınlamış zamanında kabaca, kullanınca da disiplin cezası alıyorsun.

Gençler kusura bakmayın ama çoğumuzun dikkatini telefon dağıtıyor ve dersteki odak kayboluyor.
Bir bu olay var bir de deprem gerçeği var, fay hatları üzerinde kırılgan binalarda yaşıyoruz, okuldaki 500 öğrenci telefonundan mahrum kalırsa da kötü şeyler olur.

Son düzenleme:
Öyle bir durumda zaten herkese aynı telefonundan alınması gerekir. Yoksa bu iş özel mala zarar vermeye girer ve ben olsam okula dava bile açarım.

İfadeler: T21
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…