Liseden üniversiteye geçiş hakkında kararsız olmak

Göktuğflys

Femtopat
Arkadaşlar merhaba ben 9. sınıftan bu yaz sonu 10. sınıfa geçem, size şöyle açıklayım Matematik'ten kaldım yani bu sene kaldığım tek ders matematik, bölümüm bilişim teknolojileri yani bölüm derslerim gayet iyi. Şimdi size biraz uzun bir metin yazacağım fakat rica ediyorum sıkılmadan okuyun:
  • Ben seneye sorumluluk sınavına girecek miyim? Sadece matematikden kaldım ve bunun sorumluluk sınavına girecek miyim?
  • Şu an 10. sınıfa başlayacağım, okuduğum bölüm sayısal yani ben üniversiteye nasıl geçeceğim bildiğim kadarıyla sınavda tüm dersleri soruyorlar, üniversitede ise sayısal.
  • Yazılım sayısal, donanım sanırım sözel fakat donanım seçmek istemiyorum. Tamamıyla yazılıma yönelmek istiyorum.
  • Ben üniversiteye geçerken sayısal gerekir fakat üniversite okumadan kendime güzel bir hayat kurabilir miyim? Çünkü 3 sene sonra o sınava girsemde güzel bir puan yapamayacağımı biliyorum eğtim hayatım boyunca matematiğim kötü.
  • Sanayi desen elimden iş gelmiyor ciddi anlamda bilgisayardan başka bir şeyden anlamıyorum.
Benim aklımdaki plan şu; son sene staj göreceğim için stajda işimi güzel yaparım ve firma beni beğenir, orada kalırım orada kaldığım takdirde normal bir yazılımcı maaşı alır mıyım?(zaman içerisinde tabii) ve o firmadan başka firmaya geçebilir miyim? Çünkü bana bu liseye gelirken hocalar üniversite okumasanız bile çok güzel paralar kazanabilirsiniz dediler ve bizim okulun bölümünden bir abi üniversite okumadan 70k üstünde para aldığını söyledi fakat ana işi dışında extra evden ticketlere bakıyormuş. Yani üniversite okumadan iş bulabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam öncelikle evet sorumluluğa gireceksin.
Meslek okulunda kültür dersleri(matematik edebiyat gibi) genelde kolay oluyor kendimden biliyorum, üniversite için daha geniş araştırma yap. Bu yazını buna ada mesela. Bence bölümünün önü kapanıyor yapay zeka ile, yanlış anlaşılmasın sadece meslek müfredatının kolaylığından bahsediyorum hepsini şu an yapıyor artık yazılım için üniversite lazım hem de iyi bir üniversite.
Sonuç olarak tavsiyem bu yazını geleceğini planlayarak araştırma yaparak geçir.
-Başarılar.

Arkadaşlar merhaba ben 9. sınıftan bu yaz sonu 10. sınıfa geçem, size şöyle açıklayım Matematik'ten kaldım yani bu sene kaldığım tek ders matematik, bölümüm bilişim teknolojileri yani bölüm derslerim gayet iyi. Şimdi size biraz uzun bir metin yazacağım fakat rica ediyorum sıkılmadan okuyun:
  • Ben seneye sorumluluk sınavına girecek miyim? Sadece matematikden kaldım ve bunun sorumluluk sınavına girecek miyim?
  • Şu an 10. sınıfa başlayacağım, okuduğum bölüm sayısal yani ben üniversiteye nasıl geçeceğim bildiğim kadarıyla sınavda tüm dersleri soruyorlar, üniversitede ise sayısal.
  • Yazılım sayısal, donanım sanırım sözel fakat donanım seçmek istemiyorum. Tamamıyla yazılıma yönelmek istiyorum.
  • Ben üniversiteye geçerken sayısal gerekir fakat üniversite okumadan kendime güzel bir hayat kurabilir miyim? Çünkü 3 sene sonra o sınava girsemde güzel bir puan yapamayacağımı biliyorum eğtim hayatım boyunca matematiğim kötü.
  • Sanayi desen elimden iş gelmiyor ciddi anlamda bilgisayardan başka bir şeyden anlamıyorum.
Benim aklımdaki plan şu; son sene staj göreceğim için stajda işimi güzel yaparım ve firma beni beğenir, orada kalırım orada kaldığım takdirde normal bir yazılımcı maaşı alır mıyım?(zaman içerisinde tabii) ve o firmadan başka firmaya geçebilir miyim? Çünkü bana bu liseye gelirken hocalar üniversite okumasanız bile çok güzel paralar kazanabilirsiniz dediler ve bizim okulun bölümünden bir abi üniversite okumadan 70k üstünde para aldığını söyledi fakat ana işi dışında extra evden ticketlere bakıyormuş. Yani üniversite okumadan iş bulabilir miyim?
Sorumluluk giriyorsun Staj kendini göstermeye çalış bende aynı bölümdeyim Staj halledersen ilerde iyi maaş alabilirsin.

Hocam öncelikle evet sorumluluğa gireceksin.
Meslek okulunda kültür dersleri(matematik edebiyat gibi) genelde kolay oluyor kendimden biliyorum, üniversite için daha geniş araştırma yap. Bu yazını buna ada mesela. Bence bölümünün önü kapanıyor yapay zeka ile, yanlış anlaşılmasın sadece meslek müfredatının kolaylığından bahsediyorum hepsini şu an yapıyor artık yazılım için üniversite lazım hem de iyi bir üniversite.
Sonuç olarak tavsiyem bu yazını geleceğini planlayarak araştırma yaparak geçir.
-Başarılar.
sorumluluktan geçmem imkansız gibi birşey matematiğim ciddi anlamda kötü, hocanın inisiyatifine bağlı şekilde geçirebiliyor mu?

@Kaankarakoz
Sorumluluk giriyorsun Staj kendini göstermeye çalış bende aynı bölümdeyim Staj halledersen ilerde iyi maaş alabilirsin.
ileride iyi maaş alabilirsin derken üniversiteden mevzun olduğum gibi iyi maaş alamam herhalde bu stajda maaşımın yükselmesiyle aynı süre mi? Ve belirli bir zaman sonra staj yaptığım yerden başka bir yere aynı veya daha iyi bir maaş ile geçebilir miyim?

Sorumluluktan geçmem imkansız gibi bir şey matematiğim ciddi anlamda kötü, hocanın inisiyatifine bağlı şekilde geçirebiliyor mu?

Hocam 11. sınıf 2. döneme kadar arka dörtlülerdendim asla ders nedir bilmezdim bir asıldım o kdar da zor olmadığını anladım. Matematik zevklidir, tavsiyem Reels türü kısa videoları izlemeyi aniden bırakıp kitap okuyup uzun soluklu yararlı videolar izlemeniz.
Yanlış anlamayın ama meslek lisesi 9. sınıf matematiğinden kalmışsanız kesinlikle 1 saatten fazla o sınava hazırlanmamışsınızdır bence.

Hocam 11. sınıf 2. döneme kadar arka dörtlülerdendim asla ders nedir bilmezdim bir asıldım o kdar da zor olmadığını anladım. Matematik zevklidir, tavsiyem Reels türü kısa videoları izlemeyi aniden bırakıp kitap okuyup uzun soluklu yararlı videolar izlemeniz.
Yanlış anlamayın ama meslek lisesi 9. sınıf matematiğinden kalmışsanız kesinlikle 1 saatten fazla o sınava hazırlanmamışsınızdır bence.
şöyle diyim hayatım boyunca çok üşengeç birisiyim, bütün hayatım bilgisayar tepesinde geçiyor bilgisayardan sıkılsam bile boş boş ekrana bakıyorum, kurtulmam imkansız, ayrıca 9 yıldır bir kere ders çalışmadım ne zaman çalışmaya kalksam birşey değişmeyeceğine inanıyorum ve öylede oluyor hiçbirşey değişmiyor ertesi gün beynim resetlenip sınava giriyor sanki, zaten okulda bütün sınavlara 2 saat önceden çalışıyoruz o şekilde geçiyoruz sınavları :) ama nabalım matematiği ne yaparsak geçmiyoruz sadece ben veya biz değil bütün okul ne hikmetse kaldı 9. sınıflardan geçen çok az kişi var.

İleride iyi maaş alabilirsin derken üniversiteden mevzun olduğum gibi iyi maaş alamam herhalde bu stajda maaşımın yükselmesiyle aynı süre mi? Ve belirli bir zaman sonra staj yaptığım yerden başka bir yere aynı veya daha iyi bir maaş ile geçebilir miyim?

Devlet okullarının hocalarının gönderdiği stajlar genelde iyi olmuyor. Her şirketin belirli zorunlu stajyer alma zorunluğu oluyor o yüzden fazla bir şey öğreteceklerini düşünmüyorum, her şey sizde bitiyor.

Şöyle diyeyim hayatım boyunca çok üşengeç birisiyim, bütün hayatım bilgisayar tepesinde geçiyor bilgisayardan sıkılsam bile boş boş ekrana bakıyorum, kurtulmam imkansız, ayrıca 9 yıldır bir kere ders çalışmadım ne zaman çalışmaya kalksam bir şey değişmeyeceğine inanıyorum ve öylede oluyor hiçbir şey değişmiyor ertesi gün beynim resetlenip sınava giriyor sanki, zaten okulda bütün sınavlara 2 saat önceden çalışıyoruz o şekilde geçiyoruz sınavları :) ama nabalım matematiği ne yaparsak geçmiyoruz sadece ben veya biz değil bütün okul ne hikmetse kaldı 9. sınıflardan geçen çok az kişi var.

Hocam yemin ederim 11. sınıfa kadar benim de dersler ile alakam yoktu ama aklım geç dank etti.
Bu şekilde yaşamak ileride ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir. Hemen bu gece bir uğraşlara girmenizi öneririm.

Devlet okullarının hocalarının gönderdiği stajlar genelde iyi olmuyor. Her şirketin belirli zorunlu stajyer alma zorunluğu oluyor o yüzden fazla bir şey öğreteceklerini düşünmüyorum, her şey sizde bitiyor.
hmm, meslek derslerimin lise hayatım boyunca iyi olması iyi bir firmaya gitmeme etki ediyorsa o konuda şüpheniz olmasın meslek dersleri konusunda çok ciddiyim bir aksaklık yaşanmayacak, çünkü kafamın bastığı tek şey bilgisayar.

Hocam yemin ederim 11. sınıfa kadar benim de dersler ile alakam yoktu ama aklım geç dank etti.
Bu şekilde yaşamak ileride ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir. Hemen bu gece bir uğraşlara girmenizi öneririm.
ne gibi uğraşlar işte her seferinde bir hype geliyor, uğraştığım şeyler bile teklonoji ile ilgili yok site kurma yok tasarım satma falan filan.

Büyükşehirlerde birinden oturuyorsan oku. İlla yazılımcı olmak zorunda değilsin, bilişim alanında bir sürü meslek dalı var onları hakkında bilgi sahibi ol ve üzerine düş. Örneğin IT Uzmanı, bilgi işlem elemanı(ikiside aynı kapıya çıkıyor gerçi), sistem yöneticisi, ağ uzmanı vs vs. Hocalarına 11. sınıf sonuna doğru bu alanlardan birinde staj yapmak istediğini söyle sana yardımcı olacaklardır. Bende meslek lisesi mezunuyum ve bu sene stajı bitirdim, bir bankada staj yaptım ve şimdi bir şirkette IT Elemanı olarak işe başlayacağım. Yazılım kısmında staj yapıp kalan arkadaşlarım var, yine aynı şekilde IT de staj yapıp kalan ya da oranın networkü ile iş bulan arkadaşlarım var. Ama o staj süresini iyi geçirmen lazım ve ordaki bilgili insanları tabiri caizse sömürmen lazım. Fakat ilk etapta yazılımcı kadar kazanmazsın onu diyeyim, asgari ücret ya da bir tık üstü ile başlarsın ama tecrüben arttıkça maaşında artacak. İlk önceliğin para değil tecrübe olmalı, çalışırken açıktan bilişimle alakalı bir bölüm okuyabilirsin. Açıktan bitirdiğin üniversite sonrası iş tecrüben ve diplomanla daha iyi bir iş arayabilirsin. Ama yine dediğim gibi iş sürecinide boş geçirme ve uluslararası sertifikalar almaya çalış, bunlar biraz pahalıdır ve dili ingilizcedir o yüzden ingilizceyide kessinlikle sökmen lazım. Bunları yaparsan herhangi bir dört yıllık okuyan kişi ile aynı seviyeye gelebilir hatta iş ararken ondan daha avantajlı olabilirsin.

Gibi uğraşlar işte her seferinde bir hype geliyor, uğraştığım şeyler bile teknoloji ile ilgili yok site kurma yok tasarım satma falan filan.

Onu bilsem kendim uygularım hocam. Kendinizi keşfedin, asla boş durmayın, kısa dopamin sağlayan şeylerden uzak durun ve kitap okuyun.

Büyükşehirlerde birinden oturuyorsan oku. İlla yazılımcı olmak zorunda değilsin, bilişim alanında bir sürü meslek dalı var onları hakkında bilgi sahibi ol ve üzerine düş. Örneğin IT Uzmanı, bilgi işlem elemanı(ikisi de aynı kapıya çıkıyor gerçi), sistem yöneticisi, ağ uzmanı vs vs. Hocalarına 11. sınıf sonuna doğru bu alanlardan birinde staj yapmak istediğini söyle sana yardımcı olacaklardır. Bende meslek lisesi mezunuyum ve bu sene stajı bitirdim, bir bankada staj yaptım ve şimdi bir şirkette IT Elemanı olarak işe başlayacağım. Yazılım kısmında staj yapıp kalan arkadaşlarım var, yine aynı şekilde IT de staj yapıp kalan ya da oranın networkü ile iş bulan arkadaşlarım var. Ama o staj süresini iyi geçirmen lazım ve oradaki bilgili insanları tabiri caizse sömürmen lazım. Fakat ilk etapta yazılımcı kadar kazanmazsın onu diyeyim, asgari ücret ya da bir tık üstü ile başlarsın ama tecrüben arttıkça maaşında artacak. İlk önceliğin para değil tecrübe olmalı, çalışırken açıktan bilişimle alakalı bir bölüm okuyabilirsin. Açıktan bitirdiğin üniversite sonrası iş tecrüben ve diplomanla daha iyi bir iş arayabilirsin. Ama yine dediğim gibi iş sürecini de boş geçirme ve uluslararası sertifikalar almaya çalış, bunlar biraz pahalıdır ve dili İngilizcedir o yüzden İngilizceyide kessinlikle sökmen lazım. Bunları yaparsan herhangi bir dört yıllık okuyan kişi ile aynı seviyeye gelebilir hatta iş ararken ondan daha avantajlı olabilirsin.

Yazınızın çoğuna katılıyorum ancak günümüzde maalesef güçlü bir diploma şart artık. Derece yapanlar da bu sektöre kaydı artık şirketler daha seçici. Benim fikrim iyi bir üniversite şart.
Güzel yazı olmuş bu arada konu sahibi sindire dindire okuyabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı